سرفه؛ ۱۵ روش از بهترین درمان های خانگی و طبیعی برای کنترل آن

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
سرفه

سرفه، یکی از شایع‌ترین شکایت بیماران بین واکنش‌های بدن در بیماری‌هاست.اگرچه برخی داروها بسیار کمک‌کننده هستند، درمان‌های خانگی با کم‌ترین عارضه‌ها مناسب همه‌ی آدم‌ها با هر سنی هستند. سرفه یکی از شایع ترین علت‌های است که افراد به دنبال درمان پزشکی می‌روند. تخمین زده شده ۴۰% از بیمارانی که سرفه دارند، ممکن است نیاز به ارجاع به یک متخصص ریه داشته باشند.

به طور کلی، سرفه یک واکنش طبیعی بدن می‌باشد. سرفه، گلو را از خلط، گردوغبار و سایر تحریک کننده‌ها پاکسازی می‌کند. با این حال، سرفه‌ی مداوم شاید نشانه‌ی بسیاری از بیماری‌ها باشد. شامل:

  •  آلرژی
  •  یک عفونت ویروسی
  •  یک عفونت باکتریایی

گاهی وقت‌ها سرفه، ناشی از هیچ‌چیز مربوط به ریه‌ی شما نیست. بیماری ریفلاکس معده (GERD) نیز باعث سرفه می‌شود.

 شما می‌توانید سرفه‌های ناشی از سرماخوردگی، آلرژی و عفونت‌های سینوسی را با چند داروی بدون نسخه (OTC) درمان کنید. عفونت‌های باکتریایی بیشتر زمان‌ها نیاز به آنتی‌بیوتیک دارند.

شما می‌توانید از درمان‌های خانگی همراه با استفاده از دارو یا بدون دارو، هم بهره ببرید.

روش های درمان خانگی سرفه

  1. عسل

عسل یک داروی قدیمی برای گلودرد است.

با توجه به یک منبع معتبر در سال ۲۰۱۸ در مورد اثر عسل بر سرفه‌ی شدید در کودکان، پژوهش‌گران دریافتند که عسل نسبت به برخی از داروهای OTC با اثر بیشتری تسکین دهد. این داروها شامل؛ داروهای حاوی دیفن هیدرامین (نوعی آنتی هیستامین)، و سالبوتامول (یک گشادکننده راه هوایی) است.

 با این حال، درهمان تحقیق، شربت دکسترومتورفان (یک سرکوب‌کننده‌ی سرفه) باز هم نسبت به عسل تاثیر بیشتری داشت. می‌توانید با مخلوط کردن ۲ قاشق چای‌خوری عسل با چای گیاهی یا آب گرم و لیمو، در خانه خودتان را درمان کنید. عسل تسکین‌دهنده است، درحالی‌که آبلیمو می‌تواند به بهبود احتقان کمک کند.  همچنین ۲ قاشق چای‌خوری، عسل را میل کنید یا به عنوان میان‌وعده روی نان بمالید.

بیشتر بخوانید: خواص عسل و ۱۲ فایده شگفت‌انگیز آن | بررسی جامع

به دلیل خطر بوتولیسم، هرگز به نوزادان زیر ۱۲ ماه، عسل ندهید.

 

شربت

  1. شربت دکسترومتورفان

یکی از داروهایی که برای بهبود سرفه خیلی اثرگذار است، شربت دکسترومتورفان هست که بدون نسخه هم می‌توان از داروخانه تهیه کنید. نحوه‌ی اثر دارو به این صورت می‌باشد که: دکسترومتورفان یک سرکوب کننده‌ی سرفه است. این دارو در مغز روی سیگنال‌هایی که باعث رفلکس سرفه می‌شوند، تاثیر می‌گذارد.

موردهای منع مصرف:

دکسترومتورفان را به کودک زیر ۴ سال ندهید.

عارضه‌ی جانبی:

هر دارویی ممکن است عارضه‌ای داشته باشد. اگرچه دکسترومتورفان مشکل کمتری ایجاد می‌کند از جمله؛ کمی خواب آلودگی، سرگیجه، حالت تهوع یا استفراغ.

  1. پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها میکروارگانیسم‌هایی هستند که می‌توانند فایده‌های زیادی برای سلامتی داشته باشند. درحالی که آن‌ها به‌طور مستقیم سرفه را تسکین نمی‌دهند، به تعادل فلور گوارشی شما کمک می‌کنند. (فلور دستگاه گوارش، باکتری‌هایی هستند که در روده‌ی شما زندگی می‌کنند).این تعادل می‌تواند از عملکرد سیستم ایمنی در سراسر بدن پشتیبانی کند.هر سازنده‌ی مکمل ممکن است میزان مصرف توصیه شده‌ی روزانه‌ی متفاوتی داشته باشد. پروبیوتیک ها نیز به برخی از ماست‌ها اضافه می شوند و در سوپ هم وجود دارند.

با توجه به تنوع پروبیوتیک‌های موجود، باید با پزشک در مورد اینکه کدام پروبیوتیک برای شما و شرایط شما مناسب است، صحبت کنید. طبیعی‌ترین راه برای دریافت پروبیوتیک‌ها از راه غذاهای تخمیر شده است، از جمله:

  •  کلم ترش
  •  ماست
  •  کفیر

بیشتر بخوانید: پروبیوتیک‌؛ ارتباط آن با ۴ بیماری شایع و هر آنچه باید بدانیم

  1. بروملین آناناس

شما به‌طور معمول آناناس را به عنوان یک داروی ضد سرفه نمی‌دانید، اما ممکن است به این دلیل باشد که هرگز نام بروملین را نشنیده‌اید. بروملین آنزیمی است که فقط در ساقه و میوه‌ی آناناس یافت می شود و به سرکوب سرفه کمک کند. با خوردن تکه‌های آناناس، بروملین دریافت می‌کنید. برخی می‌گویندکه به تسکین سینوزیت و مشکلات سینوسی مبتنی بر آلرژی هم کمک می‌کند، آن هم خودش سرفه و مخاط را بهبود می‌دهد.

هم‌چنین گاهی برای درمان سرفه، از درمان‌های التهاب و تورم استفاده می‌شود. کودکان یا بزرگسالانی که از داروهای رقیق کننده‌ی خون استفاده می کنند، نباید از مکمل های بروملین استفاده کنند. هم‌چنین، اگر آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آموکسی سیلین مصرف می کنید، از مصرف بروملین خودداری کنید، زیرا جذب آنتی‌بیوتیک را افزایش دهد.

همیشه قبل از مصرف مکمل‌های جدید با پزشک صحبت کنید، به خصوص اگر داروها یا مکمل‌های دیگری مصرف می کنید. برخی از آن‌ها شاید باعث تداخل شوند.

  1. نعناع تند

برگ‌های نعناع فلفلی (تند) به دلیل خاصیت‌های درمانی خود، شناخته شده‌اند. نعناع در برخی غذاها و نوشیدنی‌ها یافت می‌شود. جدا از برگ‌های آن، روغن نعناع نیز ممکن است به آرام کردن علامت‌های سرماخوردگی کمک کند. نعناع تاحدودی برای سرفه هم تسکین‌دهنده است. برای مصرف نعناع، می‌توانید آن را به‌صورت چای دم کنید و بنوشید یا از بخار آن استنشاق کنید. برای تهیه‌ی بخار آب نعناع، ۷ یا ۸ قطره اسانس نعناع را به حدود یک فنجان آب جوشیده اضافه کنید. یک حوله روی سر خود بکشید و مستقیم بالای آب، نفس عمیق بکشید.

  1. ریشه‌ی گل ختمی

ختمی، گیاهی همیشه سبز است که در تابستان گل می دهد. از زمان‌های قدیم از برگ و ریشه‌ی گیاه گل ختمی برای درمان گلودرد و سرفه استفاده می‌شده است. گیاه گل ختمی به دلیل اثر تسکین‌دهنده‌ی آن بر روی بافت‌های تحریک شده‌ی گلو و سینوس‌ها، در کاهش سرفه، موثر است. این، می‌تواند به دلیل خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی گیاه باشد. ریشه‌ی گل ختمی هم‌چنین حاوی موسیلاژ است که گلو را می‌پوشاند و تحریک را تسکین می‌دهد.

امروزه می‌توانید ریشه‌ی گل ختمی را به‌صورت چای یا کپسول تهیه کنید. چای گرم، سرفه‌هایی را که با گلودرد رخ می دهند، تسکین می‌دهد. اگرچه این گیاه به‌طورکلی بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود، پزشکان ریشه و برگ گل ختمی را برای کودکان توصیه نمی‌کنند.

آویشن

  1. آویشن

بعضی‌ها از آویشن برای بیماری‌های تنفسی استفاده می کنند. ثابت شده عصاره‌ی گیاهی آویشن و پیچک به کاهش سرفه‌ی حاد و شدت سرفه کمک می‌کند. شرکت کنندگان همچنین هیچ عارضه جانبی نامطلوبی را گزارش نکردند.

برگ‌های آویشن ممکن است حاوی ترکیباتی به نام فلاونوییدها باشد که عضله‌های گلو را که درگیر سرفه هستند شل می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد. می توانید با استفاده از ۲ قاشق چایخوری برگ آویشن له شده و ۱ فنجان آب جوش، چای آویشن را در خانه درست کنید.  فنجان را بپوشانید، ۱۰ دقیقه دم بکشید و صاف کنید.

  1. غرغره‌ی آب نمک

درحالی‌که این درمان ممکن است به‌نسبت ساده به نظر برسد، غرغره نمک و آب ممکن است به تسکین گلو خارش و شکستن مخاطی که باعث سرفه شما می شود کمک کند.

مخلوط کردن ۱/۴ تا ۱/۲ قاشق چایخوری نمک با ۸ اونس آب گرم می‌تواند به از بین بردن سوزش کمک کند.

توجه داشته باشید که از آن‌جایی که کودکان زیر ۶ سال به ویژه در غرغره‌کردن خوب نیستند، بهتر است داروهای دیگر را برای این گروه سنی امتحان کنید.

  1. زنجبیل

زنجبیل یک درمان سنتی محبوب است.  مردم اغلب از منبع معتبر آن برای درمان حالت تهوع و ناراحتی معده استفاده می‌کنند، اما ممکن است با ارز بین بردن خلط، سرفه را تسکین دهد. اگر سرفه دارید، چای زنجبیل انتخاب خوبی است. مایع داغ می‌تواند تحریک گلو، خشکی و مخاط گلو را کاهش دهد. مصرف بیش از حد زنجبیل ممکن است عوارض جانبی مانند سوزش گلو، ناراحتی شکمی و سوزش سر دل ایجاد کند.

برای تهیه چای زنجبیل، یک بخش ۱ اینچی از ریشه زنجبیل تازه را برش دهید.  بسته به میزان قوتی که می خواهید چای را در ۱ فنجان آب به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بجوشانید.  همچنین می توانید چای کیسه ای زنجبیل را از فروشگاه یا آنلاین خریداری کنید.

  1. نارون لغزنده

نارون لیز یک داروی قدیمی برای سرفه و گلودرد است.  مردم ادعا می کنند که ممکن است التهاب را کاهش دهد و پوشش داخلی گلو را تسکین دهد. اما هیچ مدرک محکمی برای تایید این مزیت وجود ندارد.  با این حال، نارون لغزنده با عوارض جانبی جدی همراه نیست. نارون لغزنده به صورت کپسول، قرص، قرص، قرص و چای موجود است.  قرص ها و چای ممکن است برای کاهش سوزش گلو ایده آل باشند.

  1. زردچوبه

زردچوبه به طور سنتی در طول سال ها برای بسیاری از بیماری ها از جمله سرفه استفاده شده است.  ترکیب فعال آن، کورکومین، دارای خاصیت ضد التهابی قوی است. مصرف زردچوبه با فلفل سیاه می تواند آن را موثرتر کند منبع مورد اعتماد.  به این دلیل که پیپرین، ترکیب اصلی فلفل سیاه، فراهمی زیستی زردچوبه را افزایش می دهد.  این از جذب زردچوبه در بدن شما حمایت می کند.

سعی کنید چای زردچوبه گرم یا شیر طلایی بنوشید.  برای شیرینی کمی فلفل سیاه و مقداری عسل اضافه کنید.

  1. از محرک‌های ریفلاکس اسید معده خودداری کنید.

ریفلاکس اسید، زمانی اتفاق می‌افتد که محتوای معده‌ی شما به گلو برگردد که باعث تحریک گلو، و در نتیجه سرفه می‌شود. از غذاهای محرک ریفلاکس که رایج هستند، می‌توان به:

  •  کافیین
  •  الکل
  •  شکلات
  •  نوشیدنی‌های گازدار
  •  غذاهای اسیدی مانند آب مرکبات
  •  نعناع
  •  گوجه فرنگی
  •  غذاهای ادویه دار
  •  و غذاهای پرچرب اشاره کرد.

نخوردن این غذاها به بهترشدن علامت‌ها کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: رفلاکس معده؛ ۹ درمان خانگی و هرآنچه باید بدانیم

دمنوش

  1. مایعات گرم بنوشید

شما می توانید با نوشیدن مقدار زیادی مایعات گرم به کاهش سرفه کمک کنید. نوشیدن مایعات می تواند به تسکین خشکی گلو، یکی از دلایل رایج سرفه، کمک کند.  همچنین به رقیق شدن مخاط کمک می کند، که می تواند سرفه و احتقان را کاهش دهد.

نوشیدن مایعات داغ مانند آبگوشت یا چای ممکن است برای کاهش سرفه عالی باشد.  اگر نوشیدنی سرد را ترجیح می دهید، از نوشیدنی های بدون گاز مانند آب یا چای بدون شیرینی استفاده کنید.  مکیدن تکه های یخ نیز ممکن است کمک کننده باشد.

  1. در بخار نفس بکشید

هوای خشک خانه می تواند سرفه شما را تشدید کند.  بعد از دوش آب گرم می توانید بخار را در حمام تنفس کنید.  یا ممکن است سرمایه گذاری روی یک رطوبت ساز را نیز در نظر بگیرید. یک مرطوب کننده به تامین رطوبت در هوایی که تنفس می کنید کمک می کند و در عین حال به باز شدن سینوس ها نیز کمک می کند.  برای بهترین نتیجه، سطح رطوبت داخلی را بین ۴۰ تا ۵۰ درصد امتحان کنید.  هر چیزی بیشتر از این می‌تواند باعث رشد کنه‌های گرد و غبار، کپک‌ها و سایر آلرژن‌ها شود.

تمیز نگه داشتن رطوبت ساز نیز مهم است.  آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) توصیه می کند که رطوبت ساز و فیلتر آن را هر ۲ تا ۳ روز یکبار تمیز کنید.

  1. استیل سیستئین (NAC)

NAC یک آمینو اسید است که محقق‌ها معتقدند ممکن است دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی باشد.  درحالی‌که سیستیین به‌طورطبیعی در غذاها مانند حبوبات، مرغ و تخم مرغ موجود است، NAC فقط به شکل مکمل در دسترس است. پزشک ممکن است NACTrusted Source را برای بیماری های مزمن تنفسی مانند برونشیت مزمن یا COPD توصیه کند.  اما مطالعات کافی تایید نکرده اند که آیا این مکمل برای درمان سرفه حاد موثر است یا خیر.

با این حال، یک بررسی بالینی منبع معتبر نشان می دهد که NAC ممکن است به عنوان یک خلط آور موثر باشد.

عوارض جانبی احتمالی مرتبط با NAC خوراکی عبارتند از منبع مورد اعتماد:

  • خارش
  • حالت تهوع
  • و استفراغ

چگونه از سرفه جلوگیری کنیم

علاوه بر یادگیری نحوه درمان سرفه، ممکن است بخواهید در وهله اول نحوه پیشگیری از سرفه را نیز بیاموزید.

برای کمک به محافظت در برابر منبع قابل اعتماد آنفولانزا، مطمئن شوید که واکسن آنفولانزای سالانه خود را انجام دهید، معمولاً از ماه اکتبر شروع می شود.

شستن مکرر دست‌ها و انجام اقدامات احتیاطی مانند استفاده از ماسک، ممکن است به محافظت از شما در برابر COVID-19 و سایر بیماری‌های ویروسی که باعث سرفه می‌شوند کمک کند.

اگر آلرژی دارید، می‌توانید با شناسایی آلرژن‌هایی که بر شما تأثیر می‌گذارند و اجتناب از قرار گرفتن در معرض آن، به کاهش شعله‌ور شدن آن کمک کنید.  آلرژن های رایج عبارتند از:

  •  درختان
  •  گرده
  •  غبار
  •  خز حیوانات
  •  قالب
  •  حشرات

واکسن های آلرژی ممکن است مفید باشد و می تواند حساسیت شما را به آلرژن ها کاهش دهد. در مورد اینکه چه برنامه ای برای شما مناسب است، با یک پزشک صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: عوامل آلرژی زا تنفسی؛ ۵ مورد از مهم ترین آنها

نکاتی برای پیشگیری از سرماخوردگی

برای کمک به محافظت از خود در برابر سرماخوردگی، اقدامات زیر را در نظر بگیرید منبع مورد اعتماد:

  • از تماس با افراد بیمار خودداری کنید.  اگر می‌دانید که بیمار هستید، از رفتن به محل کار، مدرسه یا مکان‌هایی که با دیگران در تماس هستید خودداری کنید.  این می تواند به حفظ سلامت دیگران کمک کند.
  • هر زمان که سرفه یا عطسه می کنید بینی و دهان خود را بپوشانید، ترجیحاً با استفاده از دستمال (که بلافاصله پس از استفاده دور می اندازید) یا سرفه در آرنج خود.
  • برای هیدراته ماندن مایعات فراوان بنوشید.
  • قسمت های مشترک خانه، محل کار یا مدرسه خود را مرتباً تمیز کنید.  این امر مخصوصاً برای کانترها، اسباب بازی ها یا تلفن های همراه مهم است.
  • دستان خود را مرتباً به مدت ۲۰ ثانیه بشویید، به ویژه پس از سرفه، غذا خوردن، رفتن به دستشویی یا مراقبت از فردی که بیمار است.

بیشتر بخوانید: سرماخوردگی؛ بهترین درمان‌های خانگی موثر

بیمار

چه زمانی با پزشک تماس بگیرید

اگر سرفه بر توانایی تنفس شما تأثیر می گذارد یا اگر خون سرفه می کنید، به دنبال درمان فوری پزشکی باشید.

عفونت های دستگاه تنفسی شامل بدن درد و تب می شود، در حالی که آلرژی ها اینطور نیستند.

اگر علاوه بر سرفه، علائم زیر را نیز تجربه کردید، با پزشک مشورت کنید:

  • لرز
  • کم آبی بدن
  • تب بالاتر از ۱۰۱ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد)
  • کسالت یا احساس عمومی ناخوشی
  • سرفه مولد که دارای خلط بدبو، غلیظ، سبز یا زرد است
  • ضعف

نتیجه گیری:

غرغره عسل و آب نمک از داروهای خانگی محبوب برای سرفه هستند.  همچنین می توانید دمنوش های گیاهی ساخته شده از نعناع فلفلی، زنجبیل، نارون لیز، آویشن، زردچوبه یا ریشه گل ختمی را بنوشید.

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مکمل‌های بروملین و پروبیوتیک‌ها می‌توانند به کاهش سرفه کمک کنند، اما شواهد بیشتری مورد نیاز است.  علاوه بر این، اگر سرفه شما ناشی از GERD باشد، اجتناب از غذاهای محرک ممکن است کمک کند.  نوشیدن مایعات زیاد نیز برای تسکین سرفه مهم است.

اگر سرفه شما ادامه داشت، حتما به پزشک مراجعه کنید.  آنها می توانند به تعیین علت علائم شما کمک کنند و به یافتن بهترین درمان برای سرفه شما کمک کنند.

 با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویداد های مهم باخبر باشید.