۹ روش درمان سریع مسمومیت غذایی در خانه

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
مسمومیت غذایی

احتمالا تا کنون با اصطلاح مسمومیت غذایی یا (intoxication) مواجه شده‌اید، یا شاید حداقل یک‌بار در طول زندگی خود این نوع مسمومیت را تجربه کرده باشید، به‌طور کلی مسمومیت غذایی ناشی از یک غذا یا بیماری عفونی است که در صورت مصرف غذا یا مایعات آشامیدنی که توسط ویروس‌ها، انگل‌ها، باکتری‌ها یا مواد شیمیایی (سموم) ایجاد شده است؛ برای مثال شایع‌ترین علت مسمومیت غذایی در بریتانیا باکتری کمپیلوباکتر است، Campylobacte  و C. botulinum دو باکتری کم‌تر شناخته شده هستند که می‌توانند در غذاهای ما پنهان شوند.

مسمومیت غذایی تا حدودی در خانه قابل درمان است، برای درمان این مشکل در خانه، روش‌هایی را برای شما در این مقاله گفته‌ایم که با چند دقیقه مطالعه آن می‌توانید به‌راحتی و بسیار سریع این مسمومیت را در خانه برطرف کنید.

مسمومیت انواع مختلفی دارد، از شایع‌ترین نوع آن‌ها مسمومیت غذایی است، مهم‌ترین نکته در رابطه با این نوع مسمومیت این است که باید مایعات زیادی مصرف کنید تا از کم‌آبی بدن جلوگیری کنید، زیرا در صورتی که آب بدن‌تان کم باشد، علائم این بیماری تشدید بیش‌تری پیدا می‌کنند.

مسمومیت غذایی چیست؟

همان‌طور که گفته شد از شایع‌ترین نوع مسمومیت‌ها، مسمومیت غذایی است که بیش‌تر در بین افراد شایع است، این مشکل برای هر فردی ممکن است به صورت خفیف یا شدید اتفاق بیفتد، با داشتن اطلاعات در خصوص این بیماری می‌توانید خودتان در خانه این بیماری را درمان کنید، یا درصورت شدید بودن علائم آن به پزشک مراجعه کنید و تحت نظر پزشک متخصص درمان شوید.

این بیماری ممکن است در صورتی بروز کند که شما یک غذایی مسموم خورده‌اید و معده شما سنگین شده است، این مشکل نتیجه خوردن غذای آلوده یا سمی است، همچنین این علائم می‌تواند همراه با سرگیجه و حالت تهوع باشد، این‌ها نمونه‌هایی از علائم این بیماری است که ممکن است به صورت خفیف یا شدید اتفاق بیفتد.

مسمومیت غذایی ممکن است در صورت موارد زیر اتفاق بیفتد:

  • اگر غذا کاملا پخته نشده باشد.
  • اگر مواد غذایی به درستی منجمد یا سرد نشده باشد.
  • اگر مواد غذایی بعد از گذشت تاریخ مصرف آن خورده شود.
  • ممکن است توسط فرد بیمار به غذا منتقل شود.

 بیشتر بخوانید: میوه و سبزیجات؛ راهنمای صفر تا ۱۰۰ شستن و نگهداری

حالت تهوع

تشخیص

پزشک با مشاهده علائم شما می‌تواند نوع مسمومیت غذایی را تشخیص دهد، البته در موارد شدید تر ممکن است نیاز به انجام آزمایش خون یا آزمایش مدفوع باشد تا علت آن به صورت دقیق‌تر تشخیص داده شود، همچنین ممکن است که به آزمایش ادرار نیاز باشد تا پزشک بر اساس آن کم‌آبی بدن را ارزیابی کند.

اگر علائم شدیدی از مسمومیت غذایی را داشتید و در خانه موفق به درمان آن نشده‌اید، می‌توانید از خدمات مشاوره نیتروطب استفاده کنید، همچنین برای انجام آزمایشات اصلا نگران نباشید، زیرا تیم نیتروطب خدمات انجام آزمایشات در منزل را دارد و می‌توانید در خانه بمانید و به راحتی آزمایش خود را انجام دهید و توسط بهترین پزشک متخصص ما درمان شوید.

 

پیشگیری از مسمومیت غذایی

بهترین راه برای جلوگیری از بروز مسمومیت، استفاده از غذاهای سالم و ایمن است؛ برای مثال گوشت، مرغ و تخم‌مرغ ممکن است که دارای مواد شیمیایی  باشند، اما در حین پخت و پز این مواد کشته می‌شوند و دیگر سمی نیستند، ولی در صورتی که این محصول‌ها به صورت خام یا نپخته استفاده شوند، ممکن است که باعث ایجاد مسمومیت در شما شوند، بنابراین برای جلوگیری از این بیماری باید از غذاهای ایمن مصرف کنید، برای مثال میوه و سبزیجاتی که استفاده می‌کنید را حتما قبل از مصرف خوب بشویید، سعی کنید از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید.

گوشت، ماهی و مرغی که استفاده می‌کنید را با حرارت مناسب خوب بپزید و به هیچ‌وجه به صورت خام و پخته نشده سرو نکنید.

نکته: علت اصلی ایجاد مسمومیت، مواد غذایی شسته نشده و خام هستند، پس در استفاده، پخت و پز و شستن آن‌ها دقت کنید.

انواع مختلف مسمومیت

  1. مسمومیت غذایی
  2. مسمومیت دارویی
  3. سموم دفع آفات
  4. گاز مونوکسید کربن (CO)

نشانه‌های مسمومیت غذایی

  • حالت تهوع
  • سرگیجه
  • سردرد
  • اسهال و استفراغ
  • ادرار خونی
  • گرفتگی و درد معده
  • دمای بدن بالای ۳۸ درجه سانتی‌گراد (۱۰۲ درجه فارنهایت)
  • احساس ضعف و خستگی
  • تب و لرز خفیف
  • درد عضلانی
  • از دست دادن اشتها

بیشتر بخوانید: ۹ روش درمان سریع مسمومیت غذایی در خانه

مواردی که گفته شد نمونه‌هایی از علائم بیماری مسمومیت از طریق غذا هستند، اگر اسهالی که بیش از ۳ روز طول کشید یا علائم کم‌آبی شدید که ممکن است شامل خشکی دهان یا مواردی که در بالا گفته شد را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید و آن را درمان کنید، تیم نیتروطب آماده ارائه خدمات به شما است و می‌توانید در صورت نیاز با مشاورین ما در تماس باشید و به دنبال درمان علائم این بیماری باشید.

شیر پاستوریزه نشده

مواد غذایی که ممکن است باعث مسمومیت و آلودگی شوند عبارتند از:

  • شیر پاستوریزه نشده
  • گوشت خام یا نپخته
  • صدف خام
  • تخم‌مرغ پخته نشده و خام
  • ساندویچ‌های سرد بسته‌بندی شده، که ممکن است فاسد باشند یا تاریخ مصرف آن‌ها گذشته باشد.
  • میوه و سبزیجات شسته نشده

بیشتر بخوانید: چگونه با آنافیلاکسی مقابله کنیم؟! راهنمای جامع

درمان سریع مسمومیت غذایی در خانه

۱- ماست و دانه شنبلیله

ماست با خواص ضد میکروبی و ضدباکتریایی خود می‌تواند باعث رفع علائم مسمومیت غذایی شود، همچنین دانه شنبلیله برای تسکین ناراحتی‌های شکم بسیار مفید است، ۱ قاشق چای‌خوری دانه شنبلیله را به همراه ۱ قاشق غذا خوری ماست میل کنید، شما باید فقط دانه‌ها را ببلعید و نیازی به جویدن آن‌ها با دندان نیست، این ترکیب برای درمان سریع درد معده و استفراغ کمک زیادی می‌کند.

۲- دم‌نوش زنجبیل

یکی از راه‌های درمان سریع مسمومیت در خانه، زنجبیل است؛ کافی است که یک فنجان چای زنجبیل را به صورت روزانه مصرف کنید تا به تقویت معده و تسکین آن کمک کنید.

۳- سرکه سیب

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۷ در مجله حفاظت از مواد غذایی منتشر شده است نشان می‌دهد که سرکه و عصاره‌های روغن زیتون قوی‌ترین فعالیت ضد باکتریایی در برابر همه گونه‌های عوامل بیماری‌زا دارد، سرکه سیب به دلیل خواص ضد باکتریایی که دارد به تسکین التهاب گوارشی کمک می‌کند و باعث رفع مسمومیت می‌شود.

نحوه مصرف:

۲ قاشق غذاخوری سرکه سیب خام و فیلتر نشده را در ۱ فنجان آب گرم مخلوط کنید و این ترکیب را قبل از مصرف غذا میل کنید، همچنین می‌توانید ۲ تا ۳ قاشق چای‌خوری سرکه سیب رقیق نشده بنوشید، همیشه برای استفاده از سرکه سیب آن را رقیق کنید، زیرا سرکه غلیظ است و به دلیل ماهیت اسیدی که دارد ممکن است مشکلاتی را برای معده و دستگاه گوارش ایجاد کند.

لیمو

۴- آب لیمو

آب لیمو دارای خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد التهابی است که می‌تواند به درمان سریع مسمومیتی که از طرق غذا ایجاد شده است کمک زیادی کند، اسیدی که در ترکیبات لیمو ترش وجود دارد به از بین بردن باکتری‌هایی که باعث ایجاد مسمومیت غذایی شده‌اند کمک می‌کند و برای دستگاه گوارش نیز بسیار مفید است، بهتر است که آب لیمو را به صورت تازه استفاده کنید، زیرا نگه داشتن آن به مدت طولانی ممکن است خودش باعث تولید عوامل بیماری‌زا شود و حتی باعث تشدید مشکلات و علائم شما شود.

بیشتربخوانید: اثری از ویتامین C بر وزن که نمی دانستید و ۹ منبع آن

۵- سیر

سیر با خاصیت قوی ضد ویروسی که دارد، نقش مهمی در مبارزه با علائمی که باعث ایجاد مسمومیت شده‌اند دارد، فقط در مصرف آن نباید زیاده‌روی کرد؛ زیرا استفاده بیش از حد از آن ممکن است باعث سوزش سر دل یا خطر مشکلات خونریزی شود.

توجه: در صورت داشتن مشکلات مربوط به معده مثل سندروم روده تحریک‌پذیر یا هر گونه جراحی‌های برنامه ریزی شده حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

۶- ریحان

ریحان دارای خواص ضد میکروبی است که به مبارزه با میکروارگانیسم‌های علت ایجاد این مشکل کمک می‌کند، این گیاه برای تسکین ناراحتی‌های شکمی ناشی از مسمومیت غذایی کمک زیادی می‌کند؛ این گیاه را به چند طریق می‌توانید مصرف کنید که عبارتند از:

  • ۳ قاشق غذاخوری ماست را با برگ ریحان و کمی فلفل سیاه مخلوط کنید، این مخلوط را ۳ تا ۴ بار در روز میل کنید تا علائم شما برطرف شود.
  • آب ریحان گرفته شده از برگ ریحان را با ۱ قاشق غذاخوری عسل مخلوط کرده و میل کنید، می‌توانید مقداری آب گشنیز تازه نیز به آن اضافه کنید و چند بار در روز از این مخلوط استفاده کنید تا علائم شما رفع شود.

۷- موز

موز در سیستم گوارشی ما هضم آسانی دارد، این میوه خوشمزه سرشار از پتاسیم است که می‌تواند ذخایر پتاسیم که بخاطر بروز بیماری کاهش پیدا کرده‌اند را دوباره تامین کند و پتاسیم بدن شما را افزایش دهد، خوردن ۱ عدد موز می‌تواند به سطح انرژی شما کمک کند.

عسل

۸- عسل

عسل دارای خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی است که می‌تواند برای درمان سوء هاضمه و کاهش علائم مسمومیت بسیار موثر باشد، عسل را می‌توان هم به صورت خواکی و هم با اضافه کردن آن به انواع چای مصرف کرد، برای اطلاعات بیش‌تر درباره انواع عسل طبیعی و خواص شگفت‌انگیز آن، مطالعه مقاله خواص عسل را از دست ندهید!

بیشتر بخوانید: خواص عسل و ۱۲ فایده شگفت‌انگیز آن | بررسی جامع

۹- چای گیاهی

یکی از راه‌های درمان مسمومیت در خانه، نوشیدن دم‌نوش‌های گیاهی است، چای گیاهی می‌تواند به تقویت سیستم گوارشی شما کمک کند و آن را به تعادل برساند؛ همچنین به هیدراته نگه داشتن بدن کمک زیادی می‌کند، یکی از مفیدترین چای‌های گیاهی برای کاهش علائم این بیماری، چای نعناع فلفلی است که تاثیر آرامی بر معده دارد و می‌تواند گرفتگی معده را تسکین دهد، همچنین اگر حالت تهوع دارید حتما چای بابونه را امتحان کنید، این چای باعث کاهش التهاب شده و درد معده را تسکین می‌دهد.

توجه: اگر باردار هستید، حساسیت به داروی خاصی دارید یا می‌خواهید از آن برای کودکتان استفاده کنید، بهتر است که قبل از مصرف با پزشک درباره نحوه مصرف آن مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: حساسیت غذایی؛ ۸ ماده حساسیت زا رایج که باید بدانید

 با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویداد های مهم باخبر باشید.

جمع‌بندی

در این مقاله به مصرف مایعات زیاد توصیه شد، اسهال و استفراغ که از علائم این بیماری بودند، باعث کم‌آبی بدن می‌شوند، شما باید با مصرف زیاد مایعات در این دوره به جبران آب از دست رفته بدن خود کمک کنید، وقتی که دچار مسمومیت غذایی شده‌اید، بدن شما به احتمال زیاد دچار کمبود مواد معدنی مثل پتاسیم، سدیم و کلسیم شده است، پس باید با مصرف مواد غذایی که گفته شد این کمبود را جبران کنید، همچنین از خوردن غذاهای سنگین و پر چرب جدا خودداری کنید.