درمان شوره سر، راهکارهای دارویی و خانگی

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
درمان شوره سر

اگر شما هم از آن‌دسته کسانی هستید که رفع شوره سر برایشان به یک رویا تبدیل شده‌است، با خواندن این مقاله رویایتان به واقعیت تبدیل می‌شود! شوره سر برای هرسنی و در هرکسی می‌تواند ایجاد شود؛ بنابراین دغدغه‌ی خیلی از مردم است. در این مقاله با کارشناس بهداشتی – زیبایی نیتروطب همراه باشید تا راه خلاص‌شدن از شوره سر را به شما بگوییم.

 چگونه شوره سر را درمان کنم؟

شامپوی مناسب خود را انتخاب کنید.

قدم اول انتخاب شامپوی مناسب است. می‌توانید شامپوی مناسب خود را از داروخانه یا فروشگاه‌های آرایشی بهداشتی خریداری کنید. در کنار آن، می‌توانید از راه‌های درمان خانگی شوره سر نیز استفاده کنید.

برای درمان شوره سر خود با استفاده از شامپو دقت کنید:

شامپوی شما باید دارای حداقل یکی از موردهای زیر باشد:

  • سیکلوپیروس: ضدقارچی که باعث توقف رشد قارچ می‌شود.
  • زینک‌پیریتیون: با کاهش رشد قارچ و چربی پوست سر از ایجاد پوسته جلوگیری می‌کند.
  • سالیسیلیک‌اسید: این بتاهیدروکسی‌اسید از چسبیدن سلول‌های مرده‌ی پوست سر به‌هم جلوگیری می‌کند.
  • سالیسیلیک‌اسید و گوگرد: گوگرد به‌دلیل فعالیت ضدمیکروبی که دارد به سالیسیلیک‌اسید اضافه می‌شود.
  • سلنیوم‌سولفید: این عامل ضدمیکروبی در کاهش پوسته‌پوسته‌شدن و رشد قارچ نقش دارد.
  • کتوکونازول: کتوکونازول به‌طور مستقیم قارچ مالاسزیا را ازبین می‌برد.
  • قطران ذغال‌سنگ: موجب کاهش پوسته‌شدن پوست و رشد بیش‌ازحد سلول‌های پوست می‌شود.

شامپو

این ترکیب‌ها از دوطریق می‌توانند شوره سر را ازبین ببرند:

  1.  باعث شل‌شدن و ریختن پوسته‌های ریز از روی سر می‌شوند.
  2. اگر علت شوره سر در شما قارچ باشد، می‌تواند رشد و تکثیر قارچ را ازبین ببرد.

نکته: اگر شامپوی ضدشوره شما دارای قطران ذغال‌سنگ است، دقت کنید:

  • ممکن است به‌آن حساسیت داشته‌باشید.
  •  استفاده از این‌شامپو ممکن است رنگ موهای روشن‌تر، ناخن‌ها و پوست شما را تغییر دهد.
  •  از تماس شامپوی دارای قطران ذغال‌سنگ با هرگونه زخم و بریدگی بدن خود محافظت کنید. از تماس آن با چشم‌هایتان بپرهیزید و درصورت ورود شامپو به چشم، با آب فراوان بشورید و به پزشک مراجعه کنید.
  •  این شامپو پوست شما را نسبت‌به خورشید حساس می‌کند؛ بنابراین پس از استفاده باید به‌مدت ۲۴ تا ۷۲ ساعت از نور خورشید دوری کنید.
  •  استفاده از این شامپو برای مادران باردار و شیرده ممنوع است

بیشتر بخوانید: شوره سر؛ صفر تا ۱۰۰ هر آنچه درباره آن باید بدانید

 پیگیری داشته‌باشید

قدم بعدی استفاده‌ی مناسب، مستمر و صبوری در گرفتن‌نتیجه است. طبق دستور مصرف درج‌شده روی محصول، شامپو را به‌مدت یک ماه استفاده کنید، اگر نتیجه نگرفتید شامپوی خود را عوض کنید. دقت کنید که تنوع شامپوهای موجود در بازار بسیار است و هرکدام شرایط خاص خود را دارند. قبل از استفاده، برگه‌ی راهنمای محصول را مطالعه کنید و براساس آن عمل کنید.

بیشتر بخوانید: صفر تا ۱۰۰ پوست های گوناگون و اصول مراقبت از آن ها

 شوره سر

درمان خانگی شوره سر

شاید برای بعضی چندان خوشایند نباشد که از همان ابتدا به شامپوهای شیمیایی و دارو روی آورند؛ اگر شما هم از آن‌دسته طبیعت‌دوستانی هستید که همواره درمان خود را از دل طبیعت پیدا می‌کنند، برای درمان شوره سر می‌توانید گزینه‌های زیر را امتحان کنید:

جوش‌شیرین: جوش‌شیرین یک درمان سریع، راحت و دردسترس برای شوره سر است. این ماده به‌عنوان یک لایه‌بردار ملایم، باعث حذف سلول‌های مرده‌ی پوست و ازبین رفتن پوسته‌های کف سر می‌شود. خاصیت ضدقارچی جوش‌شیرین از رشد قارچ در پوست سر شما جلوگیری می‌کند. کافی است آن را در حمام به‌آرامی روی موهای خیس (پوست سر) ماساژ دهید و پس از دو دقیقه، طبق‌معمول شامپو بزنید.

آسپرین: سالیسیلیک‌اسید یکی از ترکیب‌های موجود در آسپرین است که خاصیت ضدالتهابی دارد. همان‌طور که در توضیح شامپوهای ضدشوره نیز اشاره شد، این اسید در ساختار برخی شامپوهای ضدشوره نیز وجود دارد. عملکرد سالیسیلیک‌اسید از طریق شل‌کردن پوسته‌های سر و ازبین‌بردن آن‌هاست. برای استفاده از این ماده، کافی است قبل از شستن موهایتان دو قرص آسپرین را به‌صورت پودر به شامپوی خود اضافه کنید.

بیشتر بخوانید: آسپیرین؛ کاربردها، عوارض جانبی و ۴ گروه تداخل دارویی آن

سرکه سیب: درحالی‌که پژوهش‌های علمی هیچ ادعایی را از سوی سرکه سیب تایید نمی‌کنند، بسیاری از طرفداران طب سنتی معتقدند که سرکه سیب با تنظیم PH پوست سر و ازبین‌بردن قارچ‌های بیماری‌زا می‌تواند در رفع شوره سر کمک‌کننده باشد. ۱/۴ پیمانه سرکه سیب را با ۱/۴ آب رقیق کنید و بین ۱۵ تا ۶۰ دقیقه روی سر خود ماساژ دهید و سپس آب‌کشی کنید. این کار را هفته‌ای دوبار انجام دهید. دقت کنید که اگر سرکه سیب به‌خوبی رقیق نشود، بوی تند آن شما را اذیت خواهدکرد. هم‌چنین شما می‌توانید سرکه سیب را با شامپوی خود مخلوط کنید.

روغن نارگیل: روغن نارگیل یکی از محبوب‌ترین روغن‌های طبیعی برای بدن به‌شمار می‌رود. علاوه‌بر تقویت موهای سر، مژه و ابرو، این‌بار برای درمان شوره سر به‌سراغ روغن نارگیل بروید. سه تا پنج قاشق‌چای‌خوری روغن نارگیل را به‌مدت یک ساعت روی کف سر خود قرار دهید و سپس با شامپو بشورید. این کار با افزایش رطوبت رسانی به پوست سر، مانع التهاب و پوسته‌پوسته‌شدن می‌شود.

روغن زیتون

روغن زیتون: با قطره‌چکان ۱۰ قطره روغن زیتون روی پوست سر خود بریزید و کمی ماساژ دهید. سپس کلاه حمام (کلاه پلاستیکی برای اینکه روغن موهایتان به بیرون نشت ندهد) بگذارید و به‌مدت شب تا صبح صبر کنید. صبح به حمام بروید و با شامپو موهای خود را بشورید.

روغن درخت چای: از زمان‌های قدیم از روغن درخت چای برای درمان آکنه و پسوریازیس استفاده می‌شد. اثربخشی این روغن در بهبود شوره سر نیز ثابت شده‌است. شما می‌توانید از این روغن برای ماساژ پوست سر خود استفاده کنید. روغن درخت چای ممکن است برای پوست‌های حساس مشکل ایجاد کند؛ بنابراین بهتر است قبل از مصرف آن را با چند قطره روغن نارگیل رقیق کنید.

امگا۳: اسیدهای چرب امگا۳ نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی شما دارد. علاوه‌برآن، در سلامت پوست شما نقش زیادی دارد؛ تاجایی که استفاده از امگا۳ در جلوگیری از پیری زودرس نقش مهمی دارد. کمبود این ماده می‌تواند باعث خشکی پوست و حتا شوره سر شود. سعی کنید در برنامه‌ی غذایی خود ماهی‌های چرب مانند سالمون، قزل‌آلا و خال‌مخالی را قرار دهید. این ماهی‌ها منبع سرشار اسیدهای چرب امگا۳ هستند. علاوه‌برآن، مصرف مکمل روغن ماهی، دانه کتان، دانه چیا و گردو توصیه می‌شود.

بیشتر بخوانید: چه کسانی باید قرص امگا ۳ بخورند؟

پروبیوتیک‌ها: پروبیوتیک‌ها باکتری‌های مفیدی هستند که با تقویت سیستم ایمنی، می‌توانند از شما دربرابر بیماری‌های قارچی محافظت کنند؛ بنابراین، اگر می‌خواهید از شر اگزما، درماتیت و شوره سر خلاص شوید، مصرف پروبیوتیک‌ها را فراموش نکنید.

بیشتر بخوانید: پروبیوتیک‌؛ ارتباط آن با ۴ بیماری شایع و هر آنچه باید بدانیم

آلوورا: آلوورا به‌طورمعمول به کرم‌های آب‌رسان و آرایشی افزوده می‌شود؛ اما این تنها کاربرد آلوورا نیست! از برگ آلوورا می‌توانید برای درمان اگزما، عفونت‌های قارچی و آفتاب‌سوختگی استفاده کنید. قبل از حمام‌کردن، مقداری آلوورا روی پوست سر خود ماساژ دهید.

درطول درمان شوره سر (چه درمان با شامپو و چه درمان‌های خانگی) چند نکته را رعایت کنید:

  1. برای شستن موهای خود از یک شامپوی ملایم استفاده کنید.
  2. در هنگام شستن، آبکشی و ماساژ پوست سر خود، به‌هیچ‌عنوان چنگ نزنید. این کار باعث تحریک بیشتر پوست سر شما و ریزش بیشتر پوسته‌ها می‌شود.
  3. موهای خود را از پوست سر به پایین، با ضربه‌های محکم و ثابت شانه کنید. این‌کار چربی اضافی و سلول‌های مرده را از پوست سر شما دور می‌کند. برس را در امتداد موهای خود حرکت دهید تا تارموی شما براق و سالم بماند.
  4. بهبود سبک زندگی، دوری از استرس و توجه به تغذیه مناسب در طول مدت درمان بسیار ضروری است. استفاده‌ی بی‌رویه از کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده (نان و ماکارونی)، گوشت قرمز، غذاهای سرخ‌شده و فرآوری‌شده می‌تواند با تشدید بیماری‌های پوستی مثل اگزما، در بدترشدن شوره سر نقش داشته‌باشد.
  5. اگر موهایتان نیاز به نرم‌کننده دارد، می‌توانید بعد از شامپو از نرم‌کننده استفاده کنید؛ اما دقت کنید نرم‌کننده را نباید به پوست سر خود بزنید.

بیشتر بخوانید: کچلی یا ریزش مو و سریع‌ ترین درمان آن در سال ۱۴۰۲

چه‌موقع برای درمان شوره سر به‌پزشک مراجعه کنم؟

  •  اگر به‌مدت یک ماه شامپوهای مختلفی را امتحان کردید اما نتیجه نگرفتید.
  •  اگر با مصرف یک شامپو دچار حساسیت، خارش شدید و ریزش مو شدید.
  •  اگر پوست سرتان التهاب دارد (قرمز شده یا ورم کرده). هم‌چنین مراقب نشانه‌های عفونت مثل درد شدید و چرک باشید.
  • اگر لکه‌های پوسته‌پوسته و خارش‌دار روی صورت و اندام‌های دیگر بدنتان وجود دارد.
  • اگر پوسته‌پوسته‌های سرتان با خون‌ریزی مختصر جدا می‌شوند.

درمان شوره سر

این عارضه‌ها نشان از بیماری دیگری می‌دهد که برای رفع آن باید به‌پزشک مراجعه کنید. هم‌چنین می‌توانید از پزشک آنلاین نیتروطب کمک بگیرید. برای دریافت نوبت مشاوره اینجا را کلیک کنید.

شاید برایتان سوال پیش‌بیاید که تفاوت شامپوهایی که پزشک با نسخه تجویز می‌کند با شامپوهایی که بدون نسخه در دسترس عموم قرار دارد چیست؟

پاسخ این است: مقدار داروی موجود در شامپوهای نسخه‌ای بیشتر است، هم‌چنین این شامپوها برای کسانی مناسب است که شوره سر آن‌ها علت دیگری (مثل اریتم) دارد. بنابراین بیشتر جنبه‌ی درمانی دارد و باید طبق دستور پزشک مصرف شود.

بیشتر بخوانید: ریزش مو؛ ۴ دارو + مکمل و رژیم غذایی برای خلاص شدن از آن

 کلام آخر

ده راهکار و ماده‌هایی که در این‌مقاله به‌شما معرفی کردیم، به‌طورقطع برای همه جواب‌گو نیست و نیاز به کمی آزمون و خطا دارد. برای سهولت در انتخاب روش درمان و جلوگیری از آسیب بیشتر به پوست سر و موهایتان، به‌شما پیشنهاد می‌کنیم از مشاوره آنلاین نیتروطب کمک بگیرید. در طی دوره درمان، تغذیه مناسب و دوری از استرس را رعایت کنید تا هرچه زودتر به‌نتیجه مطلوب خود برسید.