سندروم ری یک اختلال نادر است که باعث آسیب مغزی و کبدی میشود. این عارضه ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما اغلب در کودکان دیده میشود. سندروم ری معمولا در کودکانی رخ میدهد که اخیرا یک عفونت ویروسی مانند آبله مرغان یا آنفولانزا داشتهاند. مصرف آسپرین برای درمان چنین عفونتی خطر ابتلا به ری را به شدت افزایش میدهد. با ما همراه باشید تا در این مقاله از نیتروطب، با علائم سندروم ری، روشهای تشخیص و پیشگیری از ابتلا به آن بیشتر آشنا شوید.
علائم سندروم ری چیست؟
علائم این سندروم به سرعت در طی چند ساعت ظاهر میشوند. اولین علامت معمولا استفراغ است و به دنبال آن تحریک پذیری یا پرخاشگری دیده میشوند. بعد از آن کودکان ممکن است گیج و بی حال شوند، همچنین ممکن است تشنج داشته باشند یا به کما بروند. هنوز هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد؛ با این حال، گاهی اوقات میتوان علائم آن را مدیریت کرد. به عنوان مثال، استروئیدها به کاهش تورم در مغز کمک میکند.
در این عارضه، قند خون کودک معمولا کاهش مییابد در حالی که سطح آمونیاک و اسیدیته در خون افزایش مییابد. همچنین ممکن است کبد متورم شود و چربیها تجمع یابند. تورم ممکن است در مغز نیز ایجاد شود، این میتواند باعث تشنج و از دست دادن هوشیاری شود.
علائم این بیماری معمولا حدود ۳ تا ۵ روز بعد از شروع عفونت ویروسی آغاز میشود. این عفونت ممکن است آنفولانزا یا آبله مرغان باشد.
نکته: چندین هفته بعد از تزریق واکسن آبله مرغان نباید از داروهای آسپرین یا آ.اس.آ برای کاهش درد یا تب بعد از تزریق واکسن خودسرانه استفاده کرد.
علائم اولیه سندروم ری
برای کودکان کمتر از ۲ سال، اولین علائم سندروم ری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اسهال
- تنفس سریع و پی در پی
برای کودکان بزرگتر و نوجوانان، علائم اولیه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- استفراغی که قطع نمیشود.
- خواب آلود بودن یا تنبل بودن
با پیشرفت بیماری، علائم ممکن است جدیتر شوند، از جمله:
- رفتار تحریک پذیر، پرخاشگرانه یا غیر منطقی
- گیجی یا دیدن و شنیدن چیزهایی که وجود خارجی ندارند.
- ضعف در بازوها و پاها یا ناتوانی در حرکت دادن آنها
- تشنج
- سستی بیش از حد
- کاهش سطح هوشیاری
بیشتر بخوانید: تشنج؛ صفر تا ۱۰۰ آنچه که باید بدانیم
این علائم نیاز به درمان اورژانسی دارند و باید فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید. از آنجایی که این سندروم، مغز و کبد را هدف قرار میدهد، لذا ممکن است نشانههای ابتلا به آن با بیماریهایی مانند ورم مغزی (آنسفالیت)، مننژیت، دیابت، مسمومیت دارویی و حتی بیماریهای روانی در کودکان اشتباه گرفته شود، به همین دلیل بسیار مهم است که با مشاهده علائم اولیه بیماری، برای تشخیص و درمان هرچه سریعتر آن اقدام کنید.
علت ایجاد سندروم ری چیست؟
متخصصان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث ایجاد این عارضه میشود. عوامل متعددی ممکن است در بروز آن نقش داشته باشند. به نظر میرسد این بیماری در کودکان و نوجوانانی که به اختلال اکسیداسیون اسیدهای چرب زمینهای مبتلا هستند، رخ میدهد. این یک نوع اختلال متابولیک است که باعث میشود بدن نتواند اسیدهای چرب را تجزیه کند. علاوه بر اینها، به نظر میرسد که قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی مانند رقیقکنندههای رنگ یا علفکشها میتواند باعث ایجاد سندروم ری شود.
بیشتر بخوانید: سندرم متابولیک؛ ۵ علامت برای تشخیص آن
تشخیص سندروم ری
از آنجایی که هنوز علت اصلی ابتلا به این بیماری مشخص نیست، همچنین تشخیص و درمان قطعی برای آن وجود ندارد. اگر پزشک تشخیص دهد که کودک به اختلال اکسیداسیون کبدی مبتلا است، معمولا از آزمایش غربالگری برای تشخیص بیماری و انتخاب مناسبترین راه درمان استفاده میشود. در سایر موارد معمولا پزشک آزمایشهای زیر را برای تشخیص بیماری تجویز میکند:
- بیوپسی پوستی
- اسکن توموگرافی (CT)
- آنالیز و کشت مایع نخاعی
- بیوپسی کبدی یا نمونه برداری از کبد
- تصویربرداری مغناطیسی (MRI)
عوامل خطر سندروم ری
کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلالات زمینهای اکسیداسیون اسیدهای چرب در معرض خطر ابتلا به این سندروم هستند. آزمایشهای غربالگری میتوانند نشان دهند که آیا کودک شما به این اختلال مبتلا است یا خیر. در برخی موارد ممکن است یک بیماری متابولیک زمینهای باشد که توسط یک ویروس در معرض قرار میگیرد.
اگر از آسپرین برای درمان عفونت ویروسی کودک یا نوجوانان خود استفاده میکنید، آنها در معرض خطر بالایی به ابتلا به این سندروم هستند. آسپرین با این سندروم مرتبط است، بنابراین حتما هنگام دادن آسپرین به کودکان یا نوجوانان برای تب یا درد احتیاط کنید. برای مقال، اگر کودک خود سردرد ناشی از آنفولانزا دارد، از آسپرین برای کاهش درد استفاده نکنید و از مسکنهای دیگر برای درمان آن مصرف کنید.
برای درمان تب یا درد، استامینوفن یا ایبوپروفن به نوزادان و کودک خود بدهید. اینها جایگزینهای امنتری نسبت به آسپرین هستند. این عارضه بسیار نادر است، به همین دلیل است که اطلاعاتی که از آن داریم هنوز محدود است. از سال ۱۹۸۸، سالانه کمتر از ۲۰ مورد گزارش شده است. همچنین میزان بقای آن حدود ۸۰ درصد است.
بیشتر بخوانید: آسپیرین؛ کاربردها، عوارض جانبی و ۴ گروه تداخل دارویی آن
نکته: مصرف ایبوپروفن در کودکان دچار تب و بیماری ویروسی زیر ۶ ماه ممنوع است.
داروهایی که اغلب برای درمان این سندروم استفاده میشوند عبارتند از:
- انسولین برای افزایش متابولیسم گلوکز
- کورتیکواستروئیدها برای کاهش تورم مغز
- دیورتیکها برای خلاص شدن از شر مایعات اضافی
در موارد شدیدتر، اگر تنفس کودک بی اثر یا خیلی کند باشد، ممکن است از دستگاه تنفس استفاده شود. هر چه این عارضه زودتر تشخیص داده شود، نتیجه بهتری برای کودک خواهد داشت. اگر فردی به مراحل پایانی سندروم پیشرفت کند، ممکن است به آسیب دائمی مغز منجر شود.
عوارض سندروم ری
سندروم ری به ندرت کشنده است. با این حال، میتواند باعث درجات مختلفی از آسیب دائمی مغز شود. علائمی مانند گیجی، تشنج و از دست دادن هوشیاری نیاز به درمان اورژانسی دارند. تشخیص و درمان به موقع این عارضه میتواند جان یک کودک را نجات دهد.
در صورت عدم رسیدگی به موقع به این عارضه میتواند طی چند روز باعث مرگ ناگهانی کودک یا نوجوان شود. بنابراین مهم است که علائم و نشانههای آن را جدی بگیرید.
سخن پایانی
میزان امید به زندگی برای مبتلایان به این بیماری بیش از ۸۰ درصد بوده، اما در مواردی باعث آسیب جدی به بخشهایی از مغز و اختلال در سیستم عصبی میشود. اگر در مورد فرزند خود و این بیماری نگران هستید، میتوانید با مشاورین مراقبت از اطفال نیتروطب، صحبت کنید و سوالات خود را از ما بپرسید. تیم نیتروطب در ۲۴ ساعت شبانه روز و ۷ روز هفته، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان میباشد.