از دستگاه اکسیژن ساز در چه مواقعی استفاده می‌شود؟

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
دستگاه اکسیژن ساز پزشکی

یکی از ضروری ترین نیاز‌های تمام موجودات و گیاهان بر روی کره زمین اکسیژن می‌باشد، اکسیژن از طریق ریه وارد بدن انسان می‌شود و توسط خون به تمام اعضای بدن می‌رسد، وقتی صحبت از دستگاه اکسیژن ساز می‌شود ناخودآگاه سوالاتی نیز به وجود می‌آید، به طور مثال دستگاه اکسیژن ساز همان کپسول اکسیژن است؟ چه تفاوتی با دستگاه تصفیه هوا دارد؟ یا اینکه دستگاه اکسیژن ساز چیست و چگونه کار می‌کند.

این سوالات برخی از سوال‌های پر‌تکرار در رابطه با دستگاه اکسیژن ساز می‌باشد. دستگاه اکسیژن ساز برای افراد بیماری که با مشکل دستگاه تنفسی روبه‌رو هستند مورد استفاده قرار می‌گیرد و گاهی در برخی از صنایع که مورد نیاز آن‌ها اکسیژن خالص می‌باشد نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اکسیژن ساز چیست؟

دستگاه اکسیژن ساز یا غلیظ کننده اکسیژن یکی‌دیگر از تجهیزات پزشکی می‌باشد، این دستگاه از مهم‌ترین و ضروری‌ترین دستگاه‌ها برای بیمارانی که از آن‌ها در منزل مراقب می‌شود بوده، دستگاه اکسیژن ساز اکسیژن افرادی که سطح اکسیژن خون پایینی دارند را تامین می‌کند.

به طور کلی در هوایی که ما آن را تنفس می‌کنیم ۷۸ درصد نیتروژن، ۲۱ درصد اکسیژن و ۱ درصد دیگر گاز‌ها وجود دارد، همان‌طور که در همین مقاله از نیتروطب به این موضوع اشاره داشتیم کاربرد دستگاه اکسیژن ساز برای بیمارانی می‌باشد که با مشکلات تنفسی رو‌به‌رو هستند. این دستگاه عملکرد فوق العاده‌ای در بالا بردن کیفیت و غلظت اکسیژن را دارد به طوری که مولکول‌های نیتروژن موجود در هوا را گرفته و اکسیژن را تا ۹۰ درصد بالا می‌برد، از دستگاه اکسیژن ساز در منازل، بیمارستان، دیگر مراکز درمانی، آزمایشگاه‌ها، صنایع گوناگون، باشگاه‌ها و تصفیه خانه‌ها استفاده می‌شود.

دستگاه اکسیژن ساز در چه مدل‌های وجود دارد؟

این دستگاه در دو مدل وجود داشته و به کاربرد‌های مختلفی نیز تقسیم می‌شود و هر کدام از آن‌ها برای محل خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • دستگاه اکسیژن ساز ثابت یا خانگی
  • دستگاه اکسیژن ساز پرتابل یا بیمارستانی

دستگاه اکسیژن ساز ثابت یا خانگی

دستگاه اکسیژن ساز ثابت که با نام‌های دیگری همچون: اکسیژن ساز خانگی یا ایستاده و اکسیژن ساز مبله می‌گویند، علت این نام‌ها به دلیل وزن بالا و قابل حمل نبودن دستگاه اکسیژن ساز ثابت می‌باشد به طوری که دستگاه اکسیژن پرتابل قابل حمل می‌باشند. دستگاه‌های اکسیژن ساز ثابت در مراکز درمانی، منازل، باشگاه‌های ورزشی و در صنایع مختلف به صورت ثبت مورد استفاده قرار می‌گیرد، این دستگاه‌ها به دو شیوه به صورت (Impules) پالسی و (Continuous) مداوم اکسیژن لازم را تولید می‌کند.

دستگاه اکسیژن ساز پزشکی

در دستگاه‌های اکسیژن ساز ثابت همان‌طور که گفتیم اکسیژن به دو صورت پالسی و مداوم مورد استفاده قرار می‌گیرد، در مدل پالسی دستگاه در فاصله‌های زمانی‌ مشخص شده میزان مورد نیازتان را تولید می‌کند، اما در مدل مداوم دستگاه به صورت مداوم و یک‌سره و بدون داشتن لحظه‌ای توقف اکسیژن تولید می‌کند، از این روش بیشتر برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند در مراکز یا منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دستگاه‌ اکسیژن ساز ثابت توسط برق شهری قابل استفاده بوده و به منظور جابه‌جایی در دستگاه‌‌های اکسیژن ساز ثابت در نقاط زیرین تعدادی چرخ تعبیه شده البته با وجود این شرایط این دستگاه با وجود اکسیژن سازهای پرتابل همان کاربرد استفاده در محل را داشته و حمل نقل آن‌ها و استفاده از آن‌ها در مکان‌های مختلفی امکان پذیر نمی‌باشد.

نکته: افراد دچار به بیماری تنفسی بهتر است برای بررسی کردن سطح اکسیژن خون شریانی از دستگاه پالس اکسی ‌متر استفاده کنند.

دستگاه اکسیژن ساز پرتابل یا بیمارستانی

دستگاه‌های اکسیژن ساز پرتابل که از‌‌‌‌‌‌‌ آن‌ها در بیمارستان‌ها استفاده می‌شود به عنوان دستگاه اکسیژن ساز قابل حمل نیز گفته می‌شود. از دستگاه اکسیژن ساز پرتابل در خارج از منزل برای افراد بیمار، باشگاه‌های ورزشی و خانه سالمندان مورد استفاده افراد قرار می‌گیرد. همان‌طور که در نیتروطب خواندید دستگاه اکسیژن پرتابل قابل حمل می‌باشد و نسبت به نوع ثابت آن از وزن و اندازه کوچک‌تری برخوردار می‌باشد.

دستگاه‌های اکسیژن ساز پرتابل از امکانات بیشتری نیز نسبت به دستگاه‌های اکسیژن ساز ثابت دارند که می‌توانیم به برخی از آن‌ها اشاره کنیم به طور مثال: امکان کار با باتری و برق DC و AC، تولید اکسیژن فقط به شکل پالسی، دارای سنسور تشخیص دم و باز دم بیمار، دارای کیف چرخ دار، دارای باتری و شارژر مخصوص فندکی ماشین‌ها، تنظیم میزان خروجی اکسیژن به صورت دستی و با توجه به نیاز آن که توسط صفحه کنترلی شکل که روی دستگاه می‌باشند کنترل و تنظیم می‌شود.

سنسورهای موجود در دستگاه اکسیژن ساز به طوری عملکرد دارند که در مصرف و کیفیت اکسیژن موثر می‌باشند، به طوری که هنگام دم اکسیژن تولید می‌شود و در حین باز دم اکسیژن به طور خودکار قطع می‌شود.

 

دستگاه اکسیژن ساز پزشکی

دستگاه اکسیژن ساز چه کاربردهایی دارد؟

  1. استفاده در شیلات برای تامین اکسیژن مورد نیاز ماهی‌ها
  2. استفاده در تصفیه خانه‌ها به خصوص برای تصفیه فاضلاب‌ها
  3. به منظور ایجاد آرامش، بهبود اختلالات عصبی افراد، تقویت سیستم حافظه و حل مشکلات عضلانی و سردرد
  4. افزایش شدت جریان خون
  5. افزایش سوخت و ساز بدن برای کاهش وزن
  6. کمک به سلامت جنین در دوران بارداری مادر
  7. پیشگیری از آسیب‌های احتمال در افراد به دلیل کمبود میزان اکسیژن
  8. کمک به درمان افراد مبتلا به بیماری‌های قبلی و عروقی

بیشتر بخوانید: بیماری قلبی؛ ۷ روش مهم برای تشخیص آن

برند‌های شناخته شده در دستگاه‌های اکسیژن ساز چیست؟

دستگاه اکسیژن با توجه به شرایط آب‌ و هوای موجود در جهان یکی از پر استفاده ترین تجهیزات پزشکی می‌باشد چرا که رابطه که رابطه مستقیمی با دستگاه تنفسی افراد دارد از این روز ما قصد داریم چند برند از این دستگاه پرکاربرد را به شما معرفی کنیم پس با نیتروطب همراه باشید. شما عزیزان در صورت نیازتان می‌توانید دستگاه ها و دیگر تجهیزات پزشکی مختلف را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید. برخی از برند‌های شناخته شده دستگاه اکسیژن ساز عبارتند:

  1. اکسیژن ساز نایدک (Nidek)
  2. اکسیژن ساز سوشیا (Soshia)
  3. اکسیژن ساز زنیت‌مد (Zenitmed)
  4. اکسیژن ساز یوول (Yuwell)
  5. اکسیژن ساز اکساز (Oxas)
  6. اکسیژن ساز زیکلاس‌مد (Zyklusmed)
  7. اکسیژن ساز اکیومد (Accumed)

نکته: دستگاه‌های اکسیژن ساز در حجم‌های مختلفی وجود دارد همانند: دستگاه اکسیژن ساز ۵ لیتری، دستگاه اکسیژن ساز ۸ لیتری و دستگاه اکسیژن ساز ۱۰ لیتری

بیشتر بخوانید: کپسول اکسیژن چیست و چه کاربردی دارد؟

اجزای تشکیل دهنده دستگاه اکسیژن ساز چیست؟

دستگاه‌های اکسیژن ساز همانند دیگر تجهیزات پزشکی از اجزای مختلف تشکیل شده‌اند که عبارتند:

  • فیلتر‌ها
  • دریچه متحرک یا شیر برقی
  • کمپرسور‌ هوا
  • سیلندر‌های زئولیت
  • فلومتر
  • مخزن اکسیژن
  • لیوان مرطوب کننده

نکته: در نظر داشته باشید برای حفظ بهداشت آب لیوان مرطوب کننده را باید هر روز یا هر دو روز یک‌بار تعویض کنید.

از دستگاه اکسیژن ساز در چه شرایطی استفاده می‌شود؟

استفاده از این دستگاه با توجه به تشخیص و تجویز پزشک برای بیماران مختلف خواهد بود و بسته به نوع آن پزشک معالج از ۱ ساعت تا ۲۴ ساعت برای استفاده بیمار با توجه به نوع بیماری و شرایط آن تجویز می‌شود. اما باید بدانید با توجه به افزایش بیماری‌های قلبی و تنفسی به دلیل افزایش آلودگی هوا و پایین آمدن کیفیت اکسیژن موجود در آن بیشتر افراد نیاز به استفاده از این دستگاه را خواهند داشت برای این موضوع و اطمینان از آن می‌توانید از خدمات مختلف ما نظیر مشاوره آنلاین پزشکی، ثبت در‌خواست پزشک و پرستار، اجاره و خرید انواع تجهیزات مهم پزشکی استفاده کنید.

مزیت استفاده از دستگاه اکسیژن ساز نسبت به استفاده از کپسول‌های اکسیژن:

  • امکان جابه‌جای راحت‌تر دستگاه اکسیژن ساز نسبت به کپسول‌های اکسیژن
  • ایجاد اطمینان خاطر شما و بیمارتان بابت نگرانی تمام شدن شارژ کپسول‌های اکسیژن در مواقع و شرایط ضروری
  • تولید اکسیژن به شکل مرطوب و خشک توسط دستگاه اکسیژن ساز
  • قابلیت تولید اکسیژن در مدل‌های پالسی و مداوم در دستگاه اکسیژن ساز
  • تولید اکسیژن کاملا بهداشتی با وجود فیلتر‌های مختلف در دستگاه اکسیژن ساز
  • احتمال ایجاد خطر انفجار در کپسول‌های اکسیژن
  • نداشتن هزینه برای شارژ اکسیژن همانند کپسول‌های اکسیژن

چگونه از دستگاه اکسیژن ساز استفاده کنیم؟

در ابتدا باید دستگاه را به برق شهری متصل کنید و در دومین مرحله باید در لیوان آب یا ظرف مرطوب کننده به مقدار لازم آب مقطر یا آب جوش سرد شده اضافه کنید، بعد از انجام این موارد باید سوند نازل را به بیمارتان متصل کنید، سپس با فشار دادن دکمه خاموش روشن دستگاه با علائم مخصوصی همانند:

صدای بوق و نمایان شدن چراغ سبز رنگ از روشن بودن و صحت دستگاه شما را آگاه می‌کند، حالا دستگاه آماده استفاده برای بیمارتان می‌باشد و در انتها باید با توجه به تجویز پزشک میزان اکسیژن لازم برای بیمارتان را با استفاده از صفحه کنترل اکسیژن تنظیم کنید در صورت استفاده نکردن و پایان کار با همان دکمه خاموش روشن می‌توانید دستگاه اکسیژن ساز را خاموش کنید.

دستگاه اکسیژن ساز پزشکی

بهترین شرایط برای نگهداری دستگاه اکسیژن ساز کدام موارد می‌باشد؟

همان‌طور که پیداست یکی از مهم‌ترین سوالات شما نوع نگهداری و مراقب از این دستگاه می‌باشد، اما باید بدانید نگهداری این دستگاه کار دشواری نیست فقط باید از مواردی که در پایین نوشته شده است پیروی کنید:

  • باید دستگاه را در همه زمان در حالت ایستاده قرار دهید.
  • از قرار دادن این دستگاه در محیط‌های بسته همانند: کمد، مکان‌های بی تهویه خودداری کنید چرا که دستگاه اکسیژن ساز به جریان هوا برای تولید اکسیژن نیاز خواهد داشت.
  • از قرار دادن دستگاه اکسیژن ساز در محیط‌های همانند تراس، حیاط خودداری کنید بهترین مکان برای این دستگاه اتاق بیمار می‌باشد.
  • دستگاه اکسیژن ساز را روبه‌روی تابش مستقیم خورشید قرار ندهید، بهتر است کنار پنجره به دلیل تابش نور خورشید نباشد.
  • سعی کنید دستگاه اکسیژن ساز را در مکان‌های پر گرد و غبار نگذارید.
  • دستگاه ‌اکسیژن ساز را بر روی فرش یا موکت نگذارید چرا که احتمال ایجاد پرز وجود دارد، حتما باید دستگاه اکسیژن ساز از سایر اشیاء و دیوار فاصله ۲۵ سانتی متری یا ۳۰ سانتی متری داشته باشد.
  • لیوان یا ظرف مرطوب کننده دستگاه اکسیژن ساز را در هفته با آب و سرکه به خوبی شستشو دهید.
  • سوند نازل دستگاه اکسیژن ساز را با مراعات استفاده کنید و از پارگی و گره نخوردن آن قبل از استفاده اطمینان خاطر داشته باشید.
  • بین استفاده‌های خود حتما به دستگاه اکسیژن ساز استراحت کوتاه بدهید، البته دستگاه به گونه‌ای طراحی شده است که در مدت زمان ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ۷ روز هفته فعالیت و اکسیژن رسانی داشته باشد اما داشتن استراحت‌های کوتاه در بین زمان‌های ۷ تا ۱۰ ساعت باعث افزایش طول عمر دستگاه می‌باشد.

شما عزیزان در هر ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته می‌توانید دستگاه اکسیژن ساز را از نیتروطب تهیه کنید، در کنار دستگاه اکسیژن ساز موارد و تجهیزات پزشکی دیگری نیز در لیست اجاره محصولات و خرید آن‌ها در نیتروطب امکان پذیر می‌باشد.

بیشتر بخوانید: دستگاه ونتیلاتور را در چه شرایطی استفاده می‌کنند؟

اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین

در صورت نیازتان می‌توانید دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیازتان را از نیتروطب اجاره یا خرید کنید، کارشناسان و همکاران ما آماده مشاوره و خدمت رسانی در خصوص اجاره تجهیزات پزشکی در قزوین به شما عزیزان در ۲۴ ساعت شبانه روز در تمام ایام هفته می‌باشند. با آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما عزیزان، نیتروطب.

با آرزوی سلامتی برای شما عزیزان، نیتروطب همراه شما در هر قدم از سلامتی