پرخوری عصبی؛ بررسی عوامل و ۱۱ راهکار موثر در کاهش آن

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
پرخوری عصبی

پرخوری عصبی که معروف به پرخوری هیستریک نیز می‌باشد در واقع یک نوع اختلال در خوردن است. اختلالات خوردن در واقع تحت تأثیر شرایط سلامت روانی بوده و قادر است به صورت بالقوه زندگی فرد را تهدید نماید. در صورتی که اختلال خوردن دارید، امکان دارد در مورد غذا و وزن خود احساس وسواس کنید. این وسواس به سلامت جسمی و روحی آسیب می‌رساند. در این مقاله ما قصد داریم شما را به صورت کامل با پرخوری عصبی آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید.

پر‌خوری عصبی چیست؟

پرخوری عصبی به عنوان غذا خوردن احساسی نیز شناخته می‌شود. به صورت معمول، این عارضه به گرسنگی جسمی هیچ ارتباطی ندارد و همه چیز به سرکوب یا تسکین احساسات و موقعیت های ناراحت کننده مربوط می‌باشد.

دلایل پرخوری عصبی

نگرانی و استرس و احساس اضطراب ترکیب خوبی نیستند، خصوصا هنگامی که در نزدیکی شما غذای مورد علاقه تان باشد. زمانی که برای ارضای یک نیاز عاطفی غذا میل می‌کنید، تسکین دادن این احساس اکثرا موقتی می‌باشد. از دیدگاه فیزیولوژیکی، علل پرخوری عصبی استرس می‌باشد. استرس موجب می‌شود که غدد فوق کلیوی هورمونی ماده‌ای به اسم کورتیزول را ترشح نمایند. این اتفاق هنگامی می‌افتد که، امکان دارد متوجه زیاد شدن اشتها شوید و به خوردن غذا های چرب، شور و یا شیرین تمایل داشته باشید. این میل به غذا خوردن به علت معده خالی نمی‌باشد. در واقع، این مغز تان است که به شما دستور می‌دهد غذا میل کنید تا برای یک موقعیت مضر بتوانید آماده شوید.

به صورت معمول، استرس کاهش می‌یابد و موجب می‌شود که سطح کورتیزول به حالت عادی بر گردد. متاسفانه، به علت زیاد شدن موارد استرس زای روزانه و پیدا نکردن روش هایی برای کنترل آن ها می‌تواند منجر به پرخوری عصبی و سطوح بالای کورتیزول گردد. بر اساس یک مطالعه قدیمی که بر روی پنجاه و نه زن سالم انجام شد، نشان داد که استرس امکان دارد بر رفتارِ خوردن اثر گذاشته و باعث بالا رفتن وزن گردد. لازم به ذکر است که پرخوری عصبی با احساس های ناراحت کننده نیز همراه می‌باشد‌.

به عنوان مثال، اگر بعد از ناامیدی یا یک فقدان ناگهانی بعد از جدال با یکی از نزدیکانتان غمگین می‌باشید، ممکن است از طریق ارتباط به جای برخورد کردن با آن ها، روی به خوردن یک کیسه چیپس، آب نبات و یا شیرینی بیاورید تا احساس هایتان را کنترل نمائید. کمک گرفتن از یک دکتر روان شناس آنلاین در این شرایط ممکن است مفید باشد. پرخوری عصبی، در نهایت در پاسخ به محیط شما نیز می‌تواند اتفاق بیفتد برای مثال، عارضه های عاطفی، ذهنی و جسمی زندگی در طول فراگیری ویروس کرونا.

درمان پرخوری عصبی

دوری از پرخوری عصبی به بعضی رفتار‌های جایگزین و تفکر سریع نیاز دارد. ممکن است یک روش طولانی مدت برای جلوگیری و یا به حداقل رساندن پرخوری عصبی به شکل بهتری عمل کند اما مشاوره با متخصص تغذیه یکی از بهترین روش ها می‌باشد. به غیر از این، یک دکتر روان پزشک روش های بهتری را می‌تواند ارائه نماید و در صورتی که به دارو نیاز داشته باشید، می ‌تواند تجویز های مورد نیاز را انجام دهد.

در صورت نیاز به مشاوره پزشکی یا روانشناسی مربوط به این موضوع می توانید از خدمات آنلاین کلینیک نیتروطب بهره ببرید.

پرخوری عصبی

با این حال در این جا ما چند روش برای درمان قطعی بولیمیا و کم کردن فعالیت‌های استرس دهنده روزانه را آورده‌ایم. به طور بلند مدت این فعالیت ها به شما کمک می‌کند تا در معرض پرخوری عصبی کمتری قرار بگیرید. این روش ها عبارتند از:

سریع ترین راه حل برای درمان پرخوری عصبی

ممکن است پایان دادن به این نوع پرخوری کار سختی به نظر آید. به همین علت منطقی می‌باشد که قدم به قدم با آن کنار بیایید و از یک متخصص تغذیه و روانپزشک کمک بگیرید.

بهترین راه حل، پیشگیری از بروز این بیماری می‌باشد جهت پیشگیری از پرخوری عصبی نکات زیر را رعایت کنید:

  • مواردی که استرس زا می‌باشند را بشناسید.

اولین گام برای توقف این عارضه ها شناخت عوامل استرس زایی که موجب می‌شود تا شما به سمت غذا بروید‌، می‌باشد. این کار با بررسی کردن رفتار های خود آغاز می‌شود. قبل از این که به آشپزخانه بروید از خود سوال کنید که آیا به علت گرسنگی مایلید غذا میل کنید یا به دلایل دیگری؟

این اتفاق هر بار که می‌افتد، معین کنید که به چه چیزی جواب می‌دهید و آن را یادداشت نمائید. این به شما می‌تواند کمک کند تا تعیین نمایید که در شرایط استرس زا کدام موقعیت ها موجب به وجود آمدن استرس و پرخوری عصبی می‌گردند.

بیشتر بخوانید: استرس و اضطراب شدید؛ علت، علائم و ۸ راه درمان آن

  • از آشپزخانه غذاهای محرک را خارج نمائید.

بیشتر مردم غذا هایی را که در جواب به استرس به سوی آن ها می‌روند می‌توانند نام ببرند. بعد از شناسایی موارد استرس زا، قدم بعدی حذف غذا هایی می‌باشد که شما در مواقعی که دچار اضطراب می‌شوید به سوی آن ها می‌روید؛ خصوصا اگر قند و چربی بالایی داشته یا فرآوری شده باشند.

توصیه می‌شود این مواد غذایی را بعد از شناسایی، با گزینه های مغذی تری جایگزین نمایید چراکه زمانی که احساس استرس می‌کنید می‌توانند گرسنگی را برطرف نمایند.

پیاده روی

  • فعالیت های دیگر را با پرخوری عصبی جایگزین کنید.

گرچه نمی‌توان همیشه از غذا دوری کرد، اما هنگامی که استرس زیادی دارید و غذا در نزدیکی تان است، راه های دیگری را برای بر طرف کردن استرس پیدا کنید.

در اینجا برای مقابله با شرایط پرخوری عصبی چند ایده آورده‌ایم:

  • ده تا یک ربع پیاده روی کنید.
  • تنفس دیافراگمی را سه تا پنج دقیقه تمرین کنید.
  • با یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود تماس گرفته و صحبت کنید.
  • آن چه که شما را ناراحت کرده است در مورد آن بنویسید.
  • چند حرکت یوگا که ضد استرس می‌باشند مثل ایستادن و به جلو خم شدن، ژست مثلث و پروانه را انجام دهید.
  • جدول حل کنید.
  • یک یا دو فصل کتاب مطالعه کنید‌.
  • مدیتیشن کنید.
  • دست های خود را با طراحی، بافندگی، فشار دادن یا ساختن توپ استرس سرگرم و یا مشغول کنید.
  • با خلاقیت خود از جمله انتخاب یک کتاب رنگ آمیزی بزرگسالان و مداد رنگی یا خودکار مورد علاقه خود استرس را از بین ببرید.

 

  • فعالیت های بدنی انجام دهید.

پیاده روی کنید یا بیرون از خانه بروید یا تشک یوگا را بردارید و یوگا انجام دهید فرقی نمی‌کند، تمام این روش ها به بهترین شکل پاسخ می‌دهند. یکی از بهترین روش ها برای کم کردن استرس حرکت دادن بدن و افزایش فعالیت های بدنی می‌باشد‌. لازم به ذکر است که ورزش نه تنها به سالم بودن بدن کمک می‌کند، بلکه موجب می‌شود تا ذهن شما نیز آرام بگیرد.

فعالیت های بدنی با کم شدن استرس، شانس مبتلا به مشکلاتی چون، بیماری قلبی، فشار خون، چاقی، مشکل خواب، سردرد‌های مزمن را نیز کاهش می‌دهند.

بیشتر بخوانید: انواع سردرد و ۷ روش فوری برای درمان آن

  • مراقبه و ذهن آگاهی را تمرین نمایید.

تمرین روزانه مراقبه ذهن آگاهی، تمرینات تنفس عمیق و تمدد اعصاب به گفته انجمن قلب آمریکا، به پیشگیری از استرس و پرخوری عصبی قبل از وقوع آن ها می‌تواند کمک کند.

با اختصاص دادن یک ربع زمان در هر روز یک یا چند مورد از این فعالیت ها را آغاز کنید، سپس هر هفته به برنامه روزانه خود پنج دقیقه اضافه نمایید تا زمانی که این فعالیت ها به ۳۰ دقیقه در روز برسد.

  • به دنبال حمایت اجتماعی باشید.

خانواده، همکاران، دوستان و سایر منابع حمایت اجتماعی از اثر های نامطلوب استرس می‌توانند پیشگیری کنند. در صورتی که یک ملاقات حضوری را نمی‌توانید انجام دهید، یک جلسه Face Time را برنامه ریزی کنید یا تماس تلفنی بر قرار کنید و در یک جلسه آنلاین شرکت نمایید.

  • از متخصصان روانشناسی و تغذیه کمک بگیرید.

در صورتی که مداخله های سبک زندگی کمک نمی‌کند یا سطح استرس و پرخوری عصبی تان در حال افزایش می‌باشد، ممکن است زمان آن رسیده باشد که از کمک دکتر روانشناس و متخصص تغذیه بهره بگیرید.

برای گفت و گو با روانپزشک و روانشناس تان قرار ملاقات بگذارید. آن ها در صورت نیاز می‌توانند شما را به یک متخصص روانپزشکی انتقال دهند که در ایجاد برنامه هایی برای کنترل استرس به شما کمک می‌کند. هم چنین در صورتی که کودک‌ تان پرخوری عصبی دارد این مسئله را حتما با دکتر تغذیه کودکان در میان بگذارید. در صورت عدم دسترسی به پزشک یا نداشتن وقت برای مراجعه حضوری می توانید از خدمات آنلاین کلینیک نیتروطب بهره ببرید.

  • ارتباط افسردگی و پرخوری عصبی را مدیریت کنید.

پژوهشگران دریافته‌اند که پرخوری و افسردگی با یکدیگر در ارتباط می‌باشند، زیرا بعضی اشخاص از غذا برای مکانیسم مقابله با علائم افسردگی استفاده می‌نمایند. این اشخاص در می‌یابند که غذا خلق و خوی آن ها را می‌تواند بهبود ببخشد حتی اگر، به صورت موقت باشد. بنابراین به غذا برای کم کردن افسردگی روی می‌آورند.

فلوکستین برای درمان پرخوری عصبی برای این اشخاص توصیه می‌گردد. به بیان دیگر فلوکستین با زیاد شدن سرتونین که یک هورمون ضد استرس می‌باشد نیاز اشخاص را برای پرخوری عصبی تخفیف می‌بخشد و افسردگی را نیز بهبود می‌‌دهد.

تجویز دارو

دارو های ضد پرخوری عصبی

  • درمان پرخوری عصبی با طب سنتی

برای درمان کردن هر بیماری مهم ترین چیزی که طب سنتی بر روی آن پافشاری می‌کند، اصلاح روش زندگی می‌‌باشد. اصلاح خوراک، خواب، یبوست احتمالی و فعالیت بدنی، در صدر همه درمان‌ها می‌باشند.

به صورت معمول داروهای گیاهی برای تقویت اعصاب و کنترل استرس تجویز می‌گردند. لازم به ذکر است که گیاهانی از قبیل دم کرده سنبل طیب، اسطو خودوس، بادرنجبویه در فهرست درمان پرخوری عصبی با طب سنتی می‌باشند.

  • تست پرخوری عصبی

ممکن است تست پرخوری عصبی به شما در کشف این مشکل کمک نماید. با این حال تشخیص قطعی به عهده متخصص می‌باشد. تست­ های متنوعی به این منظور در اینترنت با انواع و اقسام زبان­ ها وجود دارند که شما می­‌توانید از آن ها بهره مند شوید.

  • Lisdexamfetamine ؛ لیز دگزامفتامین

این دارو توسط سازمان غذا و دارو برای درمان اختلال پرخوری عصبی به تایید رسیده است. با این حال بعضی از اوقات پزشکان از سایر داروها نیز برای درمان این عارضه استفاده می­‌نمایند، از جمله این داروها می‌توان به داروهای ضد افسردگی، مهارکننده­ های انتخابی باز جذب سروتونین، بوپروپیون و توپیرامات اشاره کرد.

پرخوری عصبی کودکان

در کودکان نیز پرخوری عصبی رایج می‌باشد و خود را با ایجاد اختلال در نحوه و میزان غذا خوردن نشان می‌دهد. کودکی که دارای چنین بیماری می‌باشد، زیاد و بدون کنترل غذا می‌خورد. حتی ممکن است این اختلال پرخوری، به وجود آورنده مشکلاتی مثل استفراغ باشد. در صورتی که کودک تان درگیر این مسئله شده است، با یک متخصص کودکان حتما مشورت نمائید.

کودکانی که شامل این اختلالات می‌باشند در مدت زمان کوتاهی بیشتر از مقداری که بدن آن ها احتیاج دارد، غذا می‌خورند.

در کودکان اختلال پرخوری می‌تواند حداقل در هفته‌ای دو بار و حتی امکان دارد تا مدت سه ماه نیز اتفاق بیفتد، هم چنین ممکن است در شرایط حاد چند بار در یک روز تکرار گردد.

لازم به ذکر است که در بهبود شرایط کودک داروهای گیاهی طب سنتی نیز کمک کننده است.

پرخوری عصبی در بارداری

عوارض پرخوری عصبی در بارداری برای نوزاد

در دوران بارداری پرخوری عصبی ممکن است عارضه هایی هم چون ناهنجاری های مادر زادی، کمبود وزن نوزاد در زمان تولد و ضعیف بودن نوازد بعد از تولد را به دنبال داشته باشد.

درباره اختلال بولیمیا یا پرخوری عصبی نکته قابل توجه در دوران بارداری این می‌باشد که به غیر از جسم، پرخوری عصبی سلامت مادر را نیز تحت تاثیر می‌گذارد به خاطر همین توصیه می‌نماییم در صورتی که در بارداری به پرخوری عصبی مبتلا شده‌اید، با بهترین متخصص مغز و اعصابی که می‌شناسید مشورت نمائید. لازم به ذکر است که در صورتی که به موقع این اختلال درمان نشود، ممکن است حتی این حس را به مادر القا نماید که به اندازه کافی نمی‌تواند از نوزاد به دنیا نیامده‌اش مراقبت کند و این حس عذاب وجدان مادر می‌تواند او را به سوی افسردگی پس از زایمان بکشاند.

بیشتر بخوانید: ۱۰ بیماری شایع بارداری که به جنین شما آسیب می رساند

جمع بندی

پرخوری عصبی به عنوان غذا خوردن احساسی نیز شناخته می‌شود و به صورت عمده راهکار هایی که برای این مشکل وجود دارد شامل راهکار های روان شناسی و تغذیه‌ای می‌باشند. بعضی از تکنیک ها به اشخاص کمک می‌نمایند تا پرخوری در این افراد کنترل شوند. به غیر موارد ذکر شده برخی از داروها در صورت وجود بیماری‌ زمینه‌ای مانند افسردگی، تجویز می‌گردند. در صورت نیاز به مشاوره پزشکی یا روانشناسی مربوط به این موضوع می توانید از خدمات آنلاین کلینیک نیتروطب بهره ببرید.