نان رژیمی؛ ۶ نوع ، مزایا و طرز تهیه آن در خانه

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
نان رژیمی

نان رژیمی نانی است که حاوی مواد اولیه سالم و کم کالری بوده و به عنوان جایگزینی سالم برای نان‌های معمولی در رژیم غذایی به کار می‌رود. این نان با داشتن میزان کمی از کربوهیدرات و چربی در ترکیب خود، قادر است به کاهش وزن، کنترل قند خون و بهبود سلامتی بدن کمک نماید. همچنین این نان از لحاظ سطح گلوتن نیز کمتر می‌باشد و برای کسانی که حساسیت یا ناراحتی معده دارند، بسیار مناسب است.

اگر شما نیز ازجمله افرادی هستید که می‌خواهید با نان رژیمی و خواص آن آشنا شوید توصیه می‌کنیم تا آخر این مقاله ما را همراهی کنید چراکه ما در این مقاله قصد داریم شما را به صورت کامل با نان رژیمی و خواص و گونه‌های مختلف آن آشنا کنیم.

نان رژیمی چیست؟

همانطور که در ابتدای مقاله نیز ذکر شد نان‌های رژیمی یک نان می‌باشند که از آن‌ها برای کاهش وزن و حفظ سلامتی استفاده می‌شود. این نان‌ها از مواد غذایی سالم و کم کالری درست شده و به عنوان جایگزین مناسبی برای نان‌های سنتی در رژیم کاهش وزن می‌باشند.

انواع نان رژیمی و خواص آن

انواع نان رژیمی شامل موارد زیر می‌باشند:

  • نان گندم کامل

این نان حاوی تمام مواد مغذی ازجمله فیبر، پروتئین، ویتامین‌های گروه ب و اسید فولیک می‌باشد. مصرف نان گندم کامل موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت و بیماری‌هایی که مرتبط با سیستم گوارش است، می‌شود.

  • نان رگی

 نان رگی از آرد گندم کامل و تخمیر طولانی درست شده و فیبر زیادی دارد و به کاهش سطح قند خون و حفظ سلامتی دستگاه گوارش کمک می‌نماید.

  • نان شبیه سبوس دار

 این نان دارای مواد غذایی کم کالری و فیبر زیادی است که به کنترل لاغری و افزایش احساس سیری کمک می‌نماید.

  • نان فورین

این نان توسط آرد کنجد، آرد جو، آرد گندم کامل و برنج تهیه شده و برای حفظ سلامتی قلب و عروق کمک شایانی می‌کند.

  • نان پونه

 نان پونه با استفاده از آرد جو و آرد گندم کامل تهیه می‌شود و حاوی پروتئین، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی می‌باشد.

  • نان پروتئینی

 این نان از تخم مرغ، پودر پروتئین، آرد سویا و آرد جو تهیه شده و برای کاهش وزن و افزایش سطح پروتئین بدن به کار می‌رود.

بیشتر بخوانید: رژیم لاغری OMAD (یک وعده غذایی در روز)؛ مزایا و محدودیت‌ها

تفاوت نان رژیمی و نان معمولی

تفاوت نان رژیمی و نان معمولی

تفاوت نان رژیمی و نان معمولی در ترکیبات به کار رفته در هر کدام است. نان معمولی معمولاً با آرد تصفیه‌شده درست می‌شود و در طول فرآوری، مواد مغذی آن از بین می‌رود. و نان‌های معمولی قندهای اضافی و نگه‌دارنده دارند که سبب افزایش وزن و ایجاد مشکلات دیگر می‌شود. اما نان رژیمی از غلات و مواد مغذی مفید تهیه می‌شود. نان‌های رژیمی نسبت به نان‌های معمولی چربی و شکر کمتری دارند که سبب کاهش کالری مصرفی و همچنین کاهش وزن در افراد می‌شوند.

نان رژیمی به چه شکل سبب کاهش وزن می‌شود؟

نان رژیمی با فراهم نمودن کالری کم و فیبر زیاد برای وعده‌های مختلف، موجب کاهش وزن می‌شود. فیبر موجود در نان‌های رژیمی احساس سیری طولانی‌مدت در افراد به وجود آورده و احتمال پرخوری یا مصرف خوراکی‌های مختلف بین وعده‌های غذایی را کاهش می‌دهد. همانطور که قبلا هم‌ ذکر شد نان‌های رژیمی به تنظیم سطح قند خون کمک می‌نمایند و این موضوع باعث می‌شود که میل شما به مصرف مواد غذایی ناسالم از بین رفته و سطح انرژی بدن در طول روز بهبود یابد.

نان رژیمی برای افراد دارای حساسیت گلوتن

اگر شما نیز ازجمله کسانی هستید که به گلوتن حساسیت دارید، احتمالا یکی از مشکلاتی که با آن رو به رو می‌شوید، انتخاب نان می‌باشد. نان‌های رژیمی با ترکیبات فاقد گلوتن درست شده و گزینه مناسبی برای افراد مبتلا به سلیاک هستند. دقت کنید که شما همیشه باید نانی را مصرف کنید که در جدول غذایی آن‌ها برچسب عاری از گلوتن یا دانه‌های جایگزین ازجمله کینوا یا برنج قهوه‌ای باشد.

بیشتر بخوانید: صفر تا ۱۰۰ بیماری سلیاک؛ بیماری خطرناک و رایج دستگاه گوارشی

مزایای استفاده از نان رژیمی

نان رژیمی یک نوع نان سالم و با خواص مفید برای سلامتی بدن می‌باشد که طبق فواید متعدد آن می‌توان آن را به عنوان یکی از گزینه‌های سالم و مناسب برای رژیم غذایی معرفی نمود. بعضی از مزایای نان رژیمی شامل موارد زیر می‌باشند:

  • سبک و سرشار از فیبر

 این نان دارای ۳ گرم فیبر در هر برش بوده و سبب ایجاد اشباع در بدن و در نتیجه کاهش اشتها و کنترل وزن می‌گردد.

  • کالری کم

نان‌های رژیمی همانطور که در این مقاله قبلا هم ذکر کردیم در مقایسه با نان‌های سفید و معمولی دارای کمترین تعداد کالری و چربی هستند. این مورد سبب می‌شود که برای افرادی که در پی رعایت رژیم غذایی و کاهش وزن هستند، گزینه مناسبی باشد.

بیشتر بخوانید: کالری؛ صفر تا۱۰۰ هرآنچه باید بدانیم + نحوه محاسبه آن

نان رژیمی

  • سرشار از مواد مغذی

 این نان‌ها به علت داشتن مقادیر مناسب از مواد مغذی ازجمله پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی، به حفظ سلامتی بدن کمک می‌نمایند.

  • کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن

 مصرف نان رژیمی‌های سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌هایی مثل دیابت، بیماری‌های قلبی و مغزی، سرطان و بعضی بیماری‌های دیگر می‌شوند.

  • بهبود هضم غذا

 این نان‌ها به خاطر داشتن سطح بالایی از فیبر، به هضم غذا کمک نموده و سبب پاکسازی روده‌ها می‌شوند.

لازم به ذکر است که مصرف نان‌های رژیمی به عنوان یک منبع خوب از ویتامین‌ها و سایر مواد مغذی، به بهبود عملکرد گوارش و جذب مواد مغذی کمک می‌نمایند.

  • کنترل بهتر قند خون

مصرف این نان سبب کاهش جذب قند در بدن می‌شوند و برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند، قادر است به کنترل بهتر سطح قند خون کمک نماید.

نحوه تهیه نان رژیمی در خانه

 برای تهیه نان رژیمی برای لاغری، می‌توان از موادی مثل آرد سبوس دار، آرد جو، سویا، شیرین‌کننده‌های طبیعی و آب استفاده کرد. توصیه می‌شود از آرد سبوس دار با درصد بالای سبوس استفاده نمایید تا ارزش غذایی بیشتری داشته باشد. برای تهیه نان رژیمی در خانه به آرد سبوس دار ۲۰۰ گرم، آرد جو ۵۰ گرم، نمک ۴ گرم، شیرین‌کننده طبیعی (مثلا استویا) ۲ قاشق غذاخوری، آب یا شیر سرد ۲۰۰ میلی لیتر، زیره و شوید ۵ گرم و مغز تخمه آفتابگردان، تخم کتان به میزان لازم نیاز است. برای تهیه این نان به کمک مواد ذکر شده باید مراحل زیر را طی کنید:

  1. مرحله اول

ابتدا باید خمیر نان را آماده کنید برای تهیه خمیر نان باید آرد، شکر، نمک، سبوس گندم و آرد جو، آب و روغن را با هم مخلوط کنید و خمیر را تا جایی که نه خیلی نرم و نه خیلی سفت باشد، ورز دهید.

  1. مرحله دوم

در این مرحله باید خمیر را به مدت ۱۵ دقیقه ورز دهید و سپس سبزیجات خشک به آن اضافه نمایید و دوباره آن را به خوبی ورز دهید و سپس به مدت ۵ دقیقه اجازه دهید تا خمیر استراحت کند.

  1. مرحله سوم

در مرحله سوم روی میز کار آرد پاشیده و با وردنه بسیار نازک خمیر را پهن کنید و سپس خمیر را دور وردنه پیچیده و به سینی فر از قبل چرب شده منتقل کنید.

پس از آن به کمک چنگال، حفره‌هایی روی خمیر ایجاد نمایید.

  1. مرحله آخر

در مرحله آخر مغز تخمه، کنجد یا تخم کتان را به میزان دلخواه روی نان ریخته و سینی پخت را به مدت ۱۵ دقیقه در فر گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتی‌گراد قرار دهید.

نان در فر

در نهایت بعد از پخت نان، آن را از داخل فر خارج نموده و به اندازه دلخواه برش بزنید.

بیشتر بخوانید: اوت میل | مزایا، کالری و تاثیر آن بر لاغری

جمع بندی

طبق این مقاله نتیجه می‌گیریم که نان رژیمی یکی از مواد غذایی می‌باشد که معمولا در برنامه‌های رژیم لاغری توسط متخصصان تغذیه توصیه می‌گردد. کسانی که قصد کاهش وزن، کنترل قند خون و سالم‌سازی رژیم غذایی خود را دارند حتما باید این نان‌ها را جایگزین نان‌های معمولی کنند. با جایگزینی این نان‌ها می‌توانید از مزایای بیشمار آن بهره‌مند شده و از تغییرات سلامت خود پس از مدتی شگفت‌زده شوید.