بیماری دکرون چیست و چه علائمی دارد؟

زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
بیماری دکرون

بیماری دکرون به انگلیسی De Quervain tenosynovitis، یک بیماری دردناک است که بر تاندون‌های قاعده شست و مچ دست تاثیر می‌گذارد، اگر به این بیماری مبتلا باشید، احتمالا هنگام چرخاندن مچ دست، گرفتن هر چیزی در دست یا مشت کردن، احساس درد خواهید کرد؛ در ادامه به بررسی جامع این بیماری، از تشخیص، علائم تا درمان آن می‌پردازیم.

سندروم دکرون

اگر از دسته افرادی هستید که با کامپیوتر زیاد بازی می‌کنید و اهل بازی‌های کامپیوتری هستید، احتمالا تا کنون تجربه درد مچ دست و انگشتان دست را داشته‌اید، همچنین افرادی که فشار زیادی به ناحیه انگشتان و مچ دست خود وارد می‌کنند، احتمالا دچار این درد شده‌اند؛ به هر شکل ممکن این درد در ناحیه اطراف شست و مچ دست اتفاق می‌افتد که احساس دردناکی را به همراه دارد.

بیماری دکرون وضعیت دردناکی است که در اثر تحریک و انقباض تاندون‌های ناحیه انگشت شست ایجاد می‌شود. در واقع وقتی تاندون‌ها یا غلاف تاندون‌های مچ دست در انگشت شست دچار تورم شدند، در این ناحیه درد و ناراحتی ایجاد می‌کنند. این درد به خصوص هنگام مشت کردن دست، برداشتن یا گرفتن اشیاء یا چرخاندن مچ دست شدیدتر می‌شود.

علائم و نشانه‌های بیماری دکرون

درد و ناراحتی در ناحیه قاعده شست، مهم‌ترین و اصلی‌ترین علامت بروز سندروم دکرون است که معمولا با حرکات مچ و انگشت شست بیش‌تر هم می‌شود. از مهم‌ترین علائم این سندروم عبارتند از:

  • درد در نزدیکی قاعده شست
  • تورم در نزدیکی شست
  • احساس تیر کشیدن در هنگام حرکت دادن دست‌ها
  • احساس چسبندگی در انگشت شست در حین حرکت دادن
  • مشکل در حرکت دادن انگشت شست و مچ هنگام انجام کار

اگر بیماری دکرون و علائم آن مدیریت نشوند و برای درمان آن اقدام نکنید، درد ان ممکن است بیش‌تر به انگشت شست یا ساعد و هر دو پیشرفت کند، همچنین حرکت دادن انگشت شست و مچ ممکن است درد را بدتر کند.

ساختار اسکلتی عضلانی مچ دست

چه عواملی باعث بیماری دکرون می‌شوند؟

برای دانستن علت بروز سندروم دکرون، ابتدا باید نگاهی به ساختار اسکلتی عضلانی مچ دست و اجزای آن بیندازیم. اول به سراغ تاندون‌ها می‌رویم که در بروز آن نقش اصلی را دارند، تاندون‌ها دارای ساختاری طناب مانند هستند که ماهیچه‌ها را به استخوان متصل می‌کنند. هنگامی که شما چیزی را در دست می‌گیرید یا به چیزی چنگ می‌زنید و فشار می‌دهید، دو تاندون در مچ دست و انگشت شست‌تان از طریق تونلی که آن‌ها را به قاعده انگشت شست متصل می‌کند، می‌لغزد و باعث حرکت مچ و انگشت شست می‌شوند.

بیشتر بخوانید: شانه یخ زده؛ علائم، دلایل و درمان سریع شانه یخ زده

سندروم دکرون بیش‌تر در چه افرادی شایع‌تر است؟

  • افراد بالای ۴۰ سال
  • افرادی که بیماری آرتریت مبتلا هستند.
  • خانم‌ها در مقایسه با آقایان بیش‌تر به این بیماری مبتلا می‌شوند.
  • افرادی که بیش‌تر از مچ دست خود برای انجام کارهای روزانه استفاده می‌کنند.
  • تغییرات هورمونی در خانم‌های باردار ممکن است در بروز این سندروم موثر باشند.

بیشتر بخوانید: آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی چیست؟ + درمان خانگی

بیماری دکرون

تشخیص بیماری دکرون

برای تشخیص این بیماری، ابتدا پزشک به بررسی وضعیت دست و مچ دست شما می‌پردازد، پزشک می‌خواهد ببیند آیا درد و ناراحتی شما با اعمال فشار روی مچ دست و ناحیه اطراف انگشت شست بیش‌تر می‌شود یا خیر. همچنین ممکن است پزشک شما آزمایش فینکلشتاین را برای شما انجام دهد، به این صورت که از شما می‌خواهد انگشت شست خود را به سمت کف دست خم کنید، سپس بقیه انگشت‌ها را روی انگشت شست خم کنید. با انجام این حرکات پزشک از شما می‌خواهد مچ دست را به سمت انگشت کوچک دست خود خم کنید.

در صورتی که با این کار درد در ناحیه قاعده شست در مچ دست ایجاد شود، به احتمال زیاد به سندروم دکرون مبتلا شده‌اید.

به طور معمول این بیماری با روش‌های ارزیابی فیزیکی و بررسی علائم بیمار قابل تشخیص است و نیازی به انجام آزمایش‌های تصویربرداری ندارد.

بیشتر بخوانید: سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟

درمان بیماری دکرون

برای درمان این بیماری، هم می‌توان با استفاده از درمان‌های شامل جراحی و هم غیر جراحی اقدام کرد. در درمان این آسیب سعی می‌شود التهاب ایجاد شده را کاهش داد تا حرکت انگشت شست بهبود یابد و از بروز مجدد سندروم دکرون در ناحیه قاعده شست پیشگیری شود. به طور کلی مهم‌ترین روش‌های درمانی برای این بیماری شامل موارد زیر هستند:

درمان خانگی: با بروز علائم سندروم دکرون، با انجام چند روش در خانه می‌توان علائم آن را کنترل کرد و از پیشرفت آن نیز جلوگیری کرد. این روش‌ها عبارتند از:

  • استفاده از کمپرس سرد روی ناحیه آسیب دیده
  • خودداری از حرکت دادن انگشت شست هنگام چرخاندن مچ دست
  • خودداری از انجام حرکات تکراری با مچ و انگشت شست

همچنین می‌توانید با استفاده از یک بانداژ انگشت شست را ثابت نگه دارید تا تاندون آسیب دیده فرصت استراحت و بهبود را داشته باشد.

فیزیوتراپی

 

فیزیوتراپی: فیزیوتراپی مهم‌ترین روشی است که می‌توانید برای درمان این بیماری به کار بگیرید. درمان فیزیوتراپی شامل ارائه برخی تمرین‌های ورزشی و درمان‌های دستی برای ناحیه آسیب دیده و همچنین ارائه آموزش‌های لازم برای برطرف کردن علت بروز آسیب می‌شود. فیزیوتراپیست تمرین‌هایی را برای تقویت عضلات دست و مچ دست به شما آموزش می‌دهد که باعث کاهش درد و التهاب در تاندون‌ها می‌شوند؛ این تمرینات باعث تقویت عضلات مچ دست شده و از بروز مشکلات بعد نیز پیشگیری می‌کند.

عمل جراحی: در صورتی که آسیب مچ دست شما جدی‌تر از آن باشد که درمان‌های خانگی و دارو درمانی پاسخ ندهند و بدون نتیجه باشند، پزشک متخصص ممکن است از عمل جراحی برای درمان این بیماری استفاده کند. در این جراحی پزشک ابتدا غلاف دور تاندون‌ها را بررسی کرده و در نقاط التهاب اقدام به باز کردن غلاف می‌کند تا فشار را از روی تاندون بردارد. این جراحی به صورت سرپایی انجام می‌شود، اما فقط در موارد کمی نیاز به عمل جراحی است.

بیشتر بخوانید: سندروم بینایی کامپیوتر (CVS) چیست؟ ۶ نشانه آن

سخن پایانی

همان‌طور که گفته شد این سندروم با فشار زیاد روی مچ دست و انگشت شست و انجام حرکات تکراری با این اعضا ایجاد می‌شود، اگر هر چه زودتر برای درمان خود اقدام کنید، می‌توانید علائم و آسیب آن را طی ۴ تا ۶ هفته از بین ببرید، اما اگر دیر شروع کنید ممکن است روند درمانی شما بیش‌تر طول بکشد تا بهبود پیدا کنید و علائم آسیب آن برطرف شوند.

بیشتر بخوانید: علائم روماتیسم چیست؟ ۶ نشانه‌ای که نباید نادیده بگیرید!

اگر باردار هستید و به این بیماری مبتلا شده‌اید نگران نباشید، احتمالا علائم شما تا پایان دوره بارداری یا پایان شیردهی برطرف می‌شوند. در صورت نیاز به مشورت با پزشک متخصص می‌توانید همین حالا با بهترین متخصص نیتروطب مشروت کنید و آنلاین مشاوره بگیرید.