اختلالات خواب گروهی از شرایط رایجی هستند که به دلایل مختلفی در فرد ایجاد میشوند، به عنوان مثال یک مشکل سلامتی یا استرس زیاد، میتواند باعث بروز چنین مشکلاتی شود، همچنین بسیاری از افراد ممکن است به دلیل مسافرت و تغییر محل خواب دچار این اختلال شوند.
حتما برای شما هم پیش آمده که نیمه شب یا هنگام صبح با حالت ناخوشایندی بیدار شوید و ندانید که چرا خواب راحتی نداشتید، در این مقاله انواع اختلالات خواب را به همراه علت، علائم و درمان آن بررسی میکنیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
انواع اختلالات خواب
اختلالات خواب انواع مختلفی دارند و در اثر عوامل مختلفی ایجاد میشوند، اما با وجود دلایل متفاوت، نتیجه نهایی همه اختلالات خواب این است که چرخه طبیعی خواب و بیداری بدن مختل میشود، اگر این شرایط مزمن شود، سلامت جسمی و روانی فرد به شدت دستخوش تغییر میشود، بنابراین مهم است که با انواع اختلالات خواب آشنا شویم و روند درمانی آنها را به طور صحیح انجام دهیم.
اختلالات خواب به ۶ گروه اصلی طبقه بندی میشوند که عبارتند از:
- بی خوابی
- اختلالات تنفسی وابسته به خواب
- اختلالات مرکزی خواب و بیداری
- اختلالات شبانه روزی خواب و بیداری
- پاراسومنیا (خواب پریشی)
- اختلالات حرکتی وابسته به خواب
یکی از انواع بسیار شایع اختلالات خواب، بی خوابی است، اما منظور از بی خوابی چیست؟
بی خوابی یک اختلال شایع خواب است و افرادی که به آن مبتلا هستند معمولا نمیتوانند به میزان کافی بخوابند، ایجاد تغییراتی در عادات خواب میتواند به مشکلات خواب از جمله بی خوابی کمک زیادی کند.
عادات خواب خوب، که به آن بهداشت خواب نیز میگویند، به شما کمک میکنند تا خواب خوبی داشته باشید، از آنجایی که اغلب استرس باعث کمخوابی میشود، تلاش برای کاهش استرس نیز مهم است.
ممکن است به دلایل مختلفی دچار بیخوابی شوید؛ از شایعترین علتهای آن عبارتند از:
- فشار و اضطراب
- برنامه خواب نامناسب
- بهداشت خواب ضعیف
پاراسومنیا (خواب پریشی) چیست؟
پاراسومنیا یک اصطلاح مهم برای رفتارهای عجیب و غیرعادی است که افراد قبل از به خواب رفتن، در هنگام خواب یا در دوره برانگیختگی بین خواب و بیداری تجربه میکنند. این رفتارها بهطور قابل توجهی از نظر ویژگیها، شدت و فراوانی متفاوت هستند، بهطور کلی پاراسومنیاها عبارتند از:
- راه رفتن در خواب
- صحبت کردن در خواب
- دندان قروچه در خواب
- کابوس دیدن
بیشتر بخوانید: شب ادراری چیست؟ ۳ راه درمان آن
۷ نکته برای خوب خوابیدن
خوب خوابیدن برای سلامتی ما ضروری است، داشتن یک برنامه منظم، عادات خوب، مانند رفتن به رختخواب و بیدار شدن در یک ساعت مشخص در روز، میتواند به شما کمک کند تا بهتر و راحتتر بخوابید؛ این ۷ نکته و توصیههایی را برای بهتر خوابیدن و داشتن خواب باکیفیت، امتحان کنید.
۱- استفاده نکردن از تلفن همراه قبل از خواب
از استفاده بیش از حد از تلفن همراه یا کتاب الکترونیکی قبل از خواب خودداری کنید، زیرا میتواند خوابیدن را سخت کند.
۲- اجتناب از غذای سنگین
سعی کنید در ساعات آخر روز از خوردن غذاهای سنگین و پرچرب خودداری کنید، خوردن یک میان وعده سبک قبل از خواب، میتواند به بهبود کیفیت خواب شما کمک زیادی کند.
بیشتر بخوانید: ۷ خطر غذاهای سرخ کردنی و بیماری های ناشی از آن
۳-ساعت منظم خواب
بهتر است هر شب در یک ساعت خاص بخوابید و هر روز صبح نیز در یک زمان مشخص از خواب بیدار شوید، سعی کنید در طول روز چرت نزنید، زیرا ممکن است باعث به هم خوردن خواب شب شما شود.
۴- ورزش منظم
ورزش مرتب به صورت روزانه بسیار مفید است، اما سعی کنید که حدود ۳ تا ۴ ساعت قبل از خوابیدن، ورزش نکنید، زیرا ممکن است بدن شما را تحریک کند و به خواب رفتن شما را سختتر کند.
بیشتر بخوانید: ورزش در خانه؛ ۱۹ وسیله قابل استفاده در منزل
۵- اتاق خواب راحت
اتاق خواب خود را به مکان راحتی برای خوابیدن تبدیل کنید، مطمئن شوید که اتاق خواب شما تاریک، آرام و نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است.
۶- مدیتیشن یا آرامسازی قبل از خواب
از یک روش برای آرامش خود قبل از خواب کمک بگیرید، به عنوان مثال، یک کتاب بخوانید، موسیقی گوش کنید یا حمام کنید و دوش بگیرید.
همچنین اگر نمیتوانید درست بخوابید، میتوانید انجام کارهایی که شما را خوابآلود میکند را انجام دهید، مثلا خواندن کتاب و دنبال کردن متنهای آن میتواند چشمهای شما را خسته کند و راحتتر بخوابید.
انجام یک روتین منظم قبل از خواب نیز میتواند به آمادهسازی بدن و ذهن شما برای خواب کمک موثری کند، این روتین باید شامل فعالیتهای آرامش بخش باشد، مانند:
- دوش آب گرم
- نوشیدن چای گیاهی
- خواندن یک کتاب آرامش بخش
- گوش دادن به موسیقی آرامش بخش
- تمرین یوگا
- مدیتیشن
قبل از خواب از صداهای بلند، نورهای روشن، صفحههای روشن کامپیوتر، تلویزیون و سایر چیزهای محرک دوری کنید.
بیشتر بخوانید: سندروم بینایی کامپیوتر (CVS) چیست؟ ۶ نشانه آن
۷- عدم استفاده از رختخواب برای انجام کارهای دیگر
از استفاده از رختخواب خود برای هرچیز دیگری به جز خواب، خودداری کنید، مثلا هیچوقت در تخت خواب خود غذا نخورید، یا درس نخوانید.
به چند ساعت خواب در روز نیاز داریم؟
یک بزرگسال سالم به طور معمول حدود ۷ تا ۹ ساعت خواب نیاز دارد، با این حال، سن، سلامتی کلی، شرایط و سبک زندگی شخصی بر میزان خواب مورد نیاز ما تاثیر میگذارد، علاوهبر اینها برخی افراد به طور طبیعی بیشتر از دیگران میخوابند.
نوزادان، کودکان و نوجوانان به خواب بیشتری نیاز دارند، زیرا هنوز در حال رشد هستند.
علت احتمالی مشکلات خواب
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است باعث شود که شما خوب نخوابید، برخی از افراد به طور طبیعی خواب سبکتری دارند و برخی به زمان بیشتری نیاز دارند تا خوابشان ببرد، در حالی که بعضی دیگر ممکن است به دلیل استرس و اضطراب، نگرانی در مورد رویدادهای استرسزا یا سایر چالشهای زندگی بد بخوابند.
عوامل زیادی وجود دارند که میتوانند بر میزان خواب شما تاثیر بگذارند، مانند سلامت جسمی یا روانی، نوع تربیت، اتفاقاتی که برای شما میافتد و حتی خلق و خوی شما؛ با این حال، عادات بد خواب یا بهداشت نامناسب خواب، مانند استراحت نکردن یا بد خوابیدن (حالت جسمی)، اغلب باعث اختلالات خواب میشوند.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویداد های مهم باخبر باشید.
سخن پایانی
مشکلات خواب طولانی مدت میتواند بر روابط و زندگی اجتماعی ما تاثیر بگذارد و باعث شود همیشه احساس خستگی کنیم، بیشتر غذا بخوریم و توانایی انجام کارهای روزانه را نداشته باشیم؛ اگر بد خوابی یا خواب ضعیف بر زندگی روزمره شما تاثیر منفی میگذارد و باعث ناراحتی شما میشود، میتوانید همین حالا نوبت مشاوره خود را از سایت ما به صورت انلاین رزرو کنید و توصیههای تخصصی برای مقابله با مشکلات خواب را از بهترین متخصص تیم نیتروطب دریافت کنید.