در فصلهای سرد سال به خصوص زمستان احتمال خشکی و ترک لب بیشتر میشود. لب دارای غدد چربی نبوده و به همین دلیل رطوبت مورد نیاز خود را نمیتواند تامین کند. از آنجایی که پوست لب بسیار نازک و ظریفتر از سایر قسمتهای بدن است قطعا در برابر عواملی مانند سرما و خشکی به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و احتمال پوسته پوسته شدن، خشک شدن و ترک خوردن آن نیز افزایش پیدا میکند.
در این مقاله قصد داریم تا شما را با ترک لب، درمان و علائم آن آشنا کنیم امیدواریم به کمک این مقاله بتوانید ترک لب را برای همیشه از بین ببرید.
ترک لب چیست؟
ترک لب، معضل بسیار شایعی میباشد که قطعا همه ما در طول زندگی خود آن را تجربه کردهایم. اغلب این مشکل، با خشکی سطحی و پوسته پوسته شدن آغاز میشود. اگر در مرحله اول راهکار درمانی مناسبی را پیش بگیرید و رطوبت مورد نیاز پوست را تأمین کنید، به راحتی میتوانید از این مشکل خلاص شوید. اما بیشتر افراد به دلیل سهل انگاری، با سوزشهای دردناک و ترک خوردگی بیشتر لب مواجه میشوند.
ترک لب که در علم پزشکی کیلیت نیز نامیده میشود، بر اثر برش خوردن و خشکی پوست لب به وجود میآید و عوامل مختلفی همچون قرارگرفتن در معرض آفتاب یا هوای خشک و سرد باعث ایجاد این مشکل میشوند. بعضی اوقات، ترک لب میتواند ناشی از عفونت باشد که اغلب با ترکخوردگی پوست در گوشههای لب همراه میباشد.
علت ترک لب و خشکی لبها چیست؟
همانطور که گفته شد لبها برخلاف سایر بخشهای پوست بدن فاقد غدد چربی بوده و از همین رو بیشتر در معرض ترک و خشکی قرار دارند. کمبود رطوبت و آب میتواند پوست لب را چروکیده و خشک کند.
در بیشتر مواقع ترک لب یا خشک شدن آنها علت مشخصی دارد که میتوان به سرد شدن هوا در زمستان، قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، خشکی شدید هوا، مصرف برخی داروها، لیس زدن لبها، کمبود ویتامین B، شیمیدرمانی، مصرف بیش از حد ویتامین A، کمبود آهن، مصرف داروهای مربوط به کمکاری تیروئید، استفاده از ارتودنسی، کم آبی بدن، گرفتگی بینی، آلرژی، ابتلا به بیماریهای پوستی مانند تبخال لب یا اگزما، مصرف داروهایی که روی غدد بزاقی و عضلات اطراف دهان تاثیر میگذارند
همچنین انواع آلرژی، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، بریدگی زبان و مشکلات دندانی، سوختگی توسط غذاهای داغ یا آفتابسوختگی، سرماخوردگی، گرفتگی بینی که منجر به نفس کشیدن از راه دهان میشود و مصرف غذاهای شور اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: زخم سوختگی؛ درجات مختلف سوختگی، مراقبتها و درمان
ترک لب نشانه چیست؟
لبها یکی از حساسترین اعضای بدن هستند که در آنها بیش از یک میلیون رشته عصبی وجود دارد. از این رو لبها برای سالم ماندن نیاز به مراقبتهای ویژهای دارند. علاوهبر آن لبها میتوانند به نوعی افراد را از وضعیت داخلی بدنشان آگاه کنند. برخی از نشانههای ترک لب عبارتند از:
- ترک گوشه لب
یکی از دلایل ترک گوشه لب میتواند جمع شدن بزاق دهان در اطراف و گوشههای لب باشد. البته ترک لب تنها به دلیل تجمع بزاق یا سرد بودن هوا ایجاد نمیشود و گاهی نیز دلیل جدی آن میتواند کمبود ویتامین باشد.
- عدم رطوبت و دهیتراته شدن
ممکن است ترکهای روی لب نشانه عدم رطوبت کافی و دهیتراته شدن باشد. همچنین عوامل دیگری همچون استرس و اضطراب، شرایط آبوهوایی و… نیز در به وجود آمدن آن نقش بسیار مهمی دارند.
- درماتیت
اگر ترک لب بر روی لب شما به صورت یک حلقه ملتهب و قرمز ظاهر شود، احتمال دارد که علت آن درماتیت باشد. این مشکل در اثر خشک شدن، زبان زدنهای مکرر لبها و از بین رفتن رطوبت و چربی طبیعی لب به وجود میآید.
بیشتر بخوانید: درماتیت آتوپیک؛ علتها، علائم، و روشهای درمانی
- ترک لب همراه با تغییر رنگ
اگر ترک لب با نشانههایی همچون تغییر رنگ لب همراه باشد، احتمال دارد که دلیل آن گردش خون ضعیف باشد. البته گردش خون ضعیف میتواند نشانههای خود را در سایر قسمتهای بدن همچون دست و پا نیز نشان دهد.
لازم به ذکر است که تشخیص اینکه وضعیت گردش خون افراد به چه صورت است، قطعا نیاز به تخصص دارد و کسی به غیر از متخصص پوست نمیتواند آن را تشخیص دهد یا آن را درمان کند.
علائم خشکی یا ترک لب
اگر شما نیز احساس میکنید که پوست لبتان خشک یا ترک شده است، احتمال دارد علائم زیر را تجربه کنید که عبارتند از:
- پوستهپوسته شدن
- خشکی
- زخم
- ترک
- خونریزی
- ورم
- سوزش یا گزگز
- سرخی
راهی برای پیشگیری از بروز ترک لب
استفاده از بالم لب ازجمله راههای پیشگیری از ترک لب محسوب میشود.
با اینکه تمام بالمهای لب برای پیشگیری از ترک لب طراحی شدهاند و با استفاده آنها حس نرمی را به لبهای شما میدهند، اما در حقیقت عملکرد محافظتی از سلولهای پوست شما را ندارند.
در برخی موارد هم این محصولات میتوانند خشکی و حساسیت لب را افزایش دهند. توصیه میشود از خرید بالم لبهایی که دارای عطر و بو هستند، حالت شاینی به لبها میدهند، دارای مزه هستند و به لبها رنگ میدهند خودداری کنید. بالم لبهایی که خاصیت نرمکنندگی بسیار بالایی دارند، میتوانند به رفع ترک لب شما کمک کنند. برای مثال وازلین در بالم لب خاصیت رطوبترسانی زیادی داشته و میتواند دایمتیکون ترکها و شکافهای روی لب را از بین ببرد.
راههای درمان خشکی لب
اگر برای درمان ترک لب به متخصص پوست مراجعه کنید، احتمالا برای رفع ترک یا خشکی کرم یا پمادی تجویز میکند که بتواند رطوبت پوست لب را افزایش دهد. همچنین پزشک متخصص درمورد سایر سوابق و علائم پزشکی شما سوالاتی میکند تا مطمئن شود این مشکل ارتباطی به بیماری زمینهای شما نداشته باشد. همچنین ممکن است پزشک متخصص برای بررسی بعضی از بیماریها آزمایشهایی را نیز تجویز کند.
- استفاده از پماد برای ترک لب
برای رفع ترک لب پماد و کرمهای گوناگونی وجود دارد که پزشک متخصص آنها را برای درمان این مشکل تجویز میکند. معمولا پزشک محصولاتی را توصیه مینماید که حاوی یک یا چند مورد از مواد زیر باشند:
- سرامیدها
- روغن دانه کرچک
- روغن شاهدانه
- دایمتیکون
- مواد محافظ در برابر آفتاب مانند اکسید تیتانیوم یا اکسید روی.
- وازلین سفید
- استفاده از کرم ترک لب
برای رفع ترک لب کرمها و محصولات گوناگونی در بازار موجود هستند که میتوان با استفاده روزانه از آنها تا حد زیادی این عارضه را برطرف نمود. برخی از کرمهای مناسب برای ترک لب عبارتند از:
- بالم لب نئودرم
- کرم لب دکتر ژیلا
- روشنکننده و محافظ لب آردن
- کرم نرمکننده لب وازلین
- بالم لب هیدرودرم
روشهای درمان خانگی ترک لب
لبهای ترک خورده علاوه بر قرمزی، التهاب و پوسته پوسته شدن باعث سوزش و زخم میشوند که هم باعث اذیت شما به جهت سوزش و زخم میشود و هم ظاهر ناخوشایندی به لبهای شما میبخشد.
به همین دلیل در ادامه به بعضی از راههای درمان خانگی و آسان ترک لب اشاره میکنیم تا با استفاده از آنها بتوانید لبهایتان را دوباره مثل روز اول سالم و زیبا کنید و دیگر لازم نباشد تا سختی ترک لب را تحمل کنید.
البته باید به این نکته مهم نیز توجه داشته باشید که قبل از هر کاری با یک دکتر پوست آنلاین مشورت کنید تا خیالتان راحت باشد.
- استفاده از محصولات با کیفیت
یکی از بهترین روشهای درمان خانگی ترک لب استفاده از محصولات با کیفیت میباشد. سعی کنید از لوازم آرایش و رژهای لب طبیعی بدون سرب و باکیفیت استفاده نمایید. چون لوازم آرایشی و بهداشتی بیکیفیت و نامناسب میتواند قاتل زیبایی شما باشد.
- مرطوب کردن لبها
حتی اگر لبهای شما ترک هم نداشته باشند سعی کنید در طی روز و حتما قبل از خواب چندین دفعه لبهای خود را با کرمهای مرطوب کننده مرطوب کنید.
- استفاده از ضد آفتاب مخصوص لب
نور مستقیم خورشید میتواند سبب ترک خوردن لبهای و دهیدراته شدن آنها شود. اگر دوست ندارید آفتاب زیبایی لبهای شما را از بین ببرد، همیشه قبل از این که بیرون روید مقدار زیادی از بالم لب SPF دار استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: کرم ضدآفتاب؛ همه چیز درمورد انتخاب بهترین گزینه
- نوشیدن آب کافی
بسیاری از خشکی لبها به خاطر عدم نوشیدن آب کافی در طی روز است. پس بهتر است برای جلوگیری از ترک لب هر روز به مقدار کافی آب بنوشید.
- لبهای خود را مدام زبان نزنید.
اگر شما نیز عادت دارید دائما لبهای خود را گاز بگیرید، زبان بزنید، مک بزنید یا کارهایی از این قبیل انجام دهید، بهتر است قبل از هرکاری این عادات بد و مضر را ترک نمایید. چون انجام این کارها علاوهبر خشکی و ترک لب، باعث میشوند تا لبهای شما فرم و زیبایشان را از دست بدهند.
- ترک سیگار
پوست لب بسیار حساس است و دود تنباکو میتواند آن را تحریک کند. به همین دلیل احتمال ترک لب و مشکلاتی همچون زخم دهان و درد لثه نیز بیشتر میشود.
- استفاده از دستگاه بخور سرد در خانه
دستگاه بخور سرد در خانه رطوبت ایجاد کرده و از خشکی پوست صورت و بدن جلوگیری میکند. استفاده از این دستگاه بهخصوص در زمستان میتواند تاثیر بسیار زیادی در بهبودی کامل ترک لب داشته باشد. بهتر است شبها قبل خواب این دستگاه را روشن کنید، چون تا زمانی که خواب هستید، پوست شما بتواند رطوبت را راحت تر جذب کند.
- بهترین راه برای درمان خشکی لب در زمستان
در فصل زمستان به دلیل سردی و خشکی هوا احتمال بروز این عارضه بالا میباشد. پس بهتر است سعی کنید در فصل سرما زمانی که بیرون از خانه رفتید از لبهای خود محافظت کنید. شما میتوانید ماسک یا شال گردن روی صورت خود قرار دهید تا سرمای شدید نتواند به پوست لب آسیب وارد کند. قبل و بعد از بیرون رفتن از خانه هم میتوانید از مرطوبکننده استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: خشکی پوست در سرما؛ بهترین راهکار برای درمان خشکی پوست
عوارض ترک لب
در اکثر مواقع خشکی و ترک لب مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمیکند و با پیروی از روشهای درمان خانگی خیلی زود این مشکل بهبود مییابد. اما بیتوجهی نسبت به درمان این موضوع میتواند باعث ایجاد عفونت، تجمع باکتریها و زخمهای عمیق در پوست لب شود. از طرف دیگر اگر ترک لب مانع غذا خوردن فرد شود، میتواند وی را با علائم بیحالی و کمبود ویتامین روبرو کند. از همین رو بهتر است با مشاهده ترک لب خیلی زود به درمان آن اقدام کنید.
جمع بندی
همانطور که در ابتدای مقاله نیز ذکر شد ترک لب مشکلی میباشد که برای اغلب افراد به وجود میآید و اگر دلیل خاصی نداشته باشد با روشهای خانگی و مراقبتهای گفته شده خیلی سریع و راحت درمان میشود. این مشکل میتواند به دلیل کمبود مایعات و آب بدن ایجاد شود و یا ناشی از کمبود ویتامین B و آهن باشد.
این نکته مهم را نیز در نظر داشته باشید که هوای سرد و خشک در ایجاد ترک لب بسیار تاثیر گذار است. همچنین بعضی افراد نیز به دلیل مصرف برخی از داروها دچار ترک و خشکی لب میشوند. بنابراین توصیه میکنیم که با مشاهده علائم ترک لب چه سریعتر به درمان آن اقدام کنید. در صورتی که خشکی و ترک لب با استفاده از روشهای ذکر شده و سایر روشهای خانگی بهبود نیافت، حتما راجع به این مسئله با پزشک متخصص مشورت کنید.