ریزش مو در بارداری؛ دلیل اصلی + درمان آن

زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
ریزش مو در بارداری

حتما در مورد ریزش مو در بارداری شنیده باشید اما مو در بارداری ضخیم و براق می‌شود، این به‌دلیل سطح بالای هورمون استروژن است که ریزش مو را کند می‌کند؛ با این حال بعضی از مادران، نازک‌شدن مو یا ریزش آن را هنگام بارداری یا در ماه‌های پس از زایمان تجربه می‌کنند؛ این موضوع نگران‌کننده است، ولی باید بدانید که ریختن موها طبیعی است و می‌تواند از هورمون‌ها، استرس یا شرایط پزشکی همراه با حاملگی باشد.
این مقاله از نیتروطب به شما آگاهی کامل درباره‌ی این موضوع می‌دهد؛ هم‌چنین می‌توانید در بخش کامنت با ما در ارتباط باشید.

علت ریزش مو در بارداری چیست؟

زنان و هم‌چنین مردان، به‌طور متوسط در روز، ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو ازدست می‌دهند. در بارداری، افزایش سطح استروژن، چرخه‌ی طبیعی ریزش فولیکول‌های مو را کند می‌کند و بنابراین، در بعضی از خانم‌های باردار، موهای کمتری می‌ریزد ولی همیشه این‌گونه نیست.

تغییر هورمونی

برخی از زنان به‌دلیل استرس یا شوک، دچار نازک‌شدن و ریزش مو می‌شوند، این وضعیت تلوژن‌افلوویوم (telogen effluvium) نام دارد و بر تعداد کمی از خانم‌ها در حاملگی اثرگذار است. ۳ ماهه‌ی اول بارداری به بدن فشار وارد می‌کند؛ زیرا تعادل هورمون‌ها برای نگهداری از کودک در حال رشد، تغییر می‌کند.ریختن مو به‌دلیل تغییر هورمونی به‌سرعت پیش‌نمی‌آید و ۴ ماه بعد، متوجه‌ نازک‌شدن آن می‌شوید؛ به‌طور معمول این وضعیت بیش از ۶ ماه زمان نمی‌برد و منجر به ریزش موی همیشگی نمی‌شود.

استرس تعداد بیشتری از موهای سر شما را (۳۰ درصد یا بیشتر) وارد فاز تلوژن یا استراحت چرخه‌ی رشد مو می‌کند و به‌جای ازدست‌دادن ۱۰۰ تار مو در روز، ۳۰۰ تار آن می‌ریزد. برای مدیریت استرس می‌توانید ورزش روتین، مدیتیشن و یوگا، مشاوره و تمرین تنفس عمیق انجام دهید.

 بیشتر بخوانید: با این ۹ حرکت یوگا در خانه، روز خود را شروع کنید

مشاوران نیتروطب برای کمک به شما آماده‌اند، بدون آنکه از خانه خارج شوید، می‌توانید مشاوره‌ی آنلاین دریافت کنید.

وضعیت سلامتی

مشکل‌های سلامتی که هنگام بارداری به‌وجود می‌آید، منجر به تلوژن‌افلوویوم می‌شود؛ اگر هورمون‌ها به تعادل نرسند یا ویتامین‌های ضروری بدنتان کم باشد، ریزش موی زیادی خواهیدداشت.

 بیشتر بخوانید: ۱۰ بیماری شایع بارداری که به جنین شما آسیب می رساند

تیرویید

مشکلات تیرویید

تشخیص اختلال در تیرویید، مانند: پرکاری یا کم‌کاری آن در حاملگی دشوار است؛ از میان این ۲ بیماری، کم‌کاری تیرویید شایع‌تر است و ۲ یا ۳ نفر از ۱۰۰ زن باردار دچار آن هستند و ریختن مو یکی از علامت‌های همراه با گرفتگی عضله‌ها، یبوست و خستگی است.
نزدیک به ۱ از هر ۲۰ خانم پس از زایمان، مبتلا به تیرویید (تیروییدیت پس از زایمان) می‌شوند؛ این بیماری را با آزمایش خون تشخیص می‌دهند.

 بیشتر بخوانید: بیماری های غده تیرویید؛ ۸ نشانه آن که باید بدانیم!

کمبود آهن

کمبود آهن زمانی پیش‌می‌آید که شما گلبول‌های قرمز کافی برای رساندن اکسیژن به بافت‌های بدن ندارید و می‌تواند باعث نازک‌شدن مو با نشانه‌های دیگری مانند: خستگی، ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس و سردرد شود. زنان باردار در خطر ابتلا به کم‌خونی فقر آهن هستند، به‌خصوص اگر چندقلو باردار باشند یا تهوع صبحگاهی شدید داشته‌باشند؛ این مشکل با آزمایش خون قابل‌تشخیص است.
در این وضعیت ریزش موی کوتاه‌مدت دارید و تا زمانی که سطح هورمون یا ویتامین به مقدار طبیعی بازنگردد، موهای شما به ضخامت طبیعی خود برنمی‌گردند.

شما می‌توانید از خدمات ویزیت و آزمایش نیتروطب استفاده کنید و به‌سرعت،  کمبود آهن یا مشکل تیرویید خود را بفهمید و درمان مورد نیاز خود را دریافت کنید.

ریزش مو پس از زایمان

بسیاری از خانم‌ها، چند ماه پس از زایمان، متوجه ریختن موها می‌شوند که به‌طور کلی ۴ ماه پس از زایمان زیادتر می‌شود و این ریزش مو از کاهش هورمون استروژن است و تلوژن‌افلوویوم درنظر گرفته می‌شود؛ اگرچه دیدن ریختن ۳۰۰ یا بیشتر تار مو در روز بسیار آزاردهنده است، ولی بدون درمان و خودبه‌خود برطرف می‌شود.

توجه به این نکته مهم است که تلوژن‌افلوویوم، نازک‌شدن مو است و اگر متوجه لکه‌ها یا کچلی شدیدتر شدید، ممکن است مشکل دیگری باشد و چه باردار باشید و چه نباشید، ژنتیک و بیماری‌های خودایمنی وجود دارد که باعث ریختن مو می‌شود.

  • آلوپسی آندروژنیک به‌دلیل کوتاه‌شدن فاز رشد فولیکول‌های مو و زیاد شدن زمان بین ریزش مو و رشد جدید ایجاد می‌شود
  • آلوپسی آره‌آتا باعث ریزش موی تکه‌ای در پوست سر و قسمت‌های دیگر بدن می‌شود و هیچ درمانی برای این گونه از ریزش مو وجود ندارد، ولی درمان‌های خاصی به توقف ریزش و رشد دوباره‌ی مو کمک می‌کند

ممکن است باردار باشید و یکی از این‌ها را داشته‌باشید.

شاید ریزش موهای شما پیوندی با حاملگی یا ژنتیک نداشته‌باشد؛ مانند: آلوپسی کششی.
التهاب فولیکول‌های مو می‌تواند منجر به ریختن موها شود و در بعضی موردها، فولیکول‌های شما زخمی می‌شوند که باعث ریزش موی همیشگی می‌شود.

بیشتر بخوانید: کچلی یا ریزش مو و سریع‌ ترین درمان آن در سال ۱۴۰۲

minoxidil ماینوکسیدیل

درمان ریزش موی بارداری

ریزش مو در بارداری و پس از زایمان، نیاز به درمان خاصی ندارد و به‌طور معمول با گذشت زمان برطرف می‌شود. پزشکان ماینوکسیدیل (Minoxidil) را در صورتی که رشد مو به حالت پیشین خود برنگردد را تجویز می‌کنند، ولی این دارو برای استفاده در بارداری خطر دارد. در مورد شرایطی مانند: کم‌کاری تیرویید یا کم‌خونی فقر آهن، گفت‌وگو با پزشک برای یافتن دارو یا مکمل‌های ویتامینی که سطح شما را به حالت نرمال بر‌گرداند، نیاز است.

بیشتر درمان‌ بیماری‌های دیگر مانند: آلوپسی آندروژنیک در حاملگی تجویز نمی‌شوند و شاید پزشک به‌جای استفاده از داروها، لیزرتراپی سطح پایین (LLLT) را که از امواج نور قرمز برای تحریک رشد مو استفاده میکند، پیشنهاد دهد.

در بعد از زایمان، بعضی از داروها هنگام شیردهی ایمن هستند و برخی دیگر نیستند، برای نمونه، ماینوکسیدیل در شیردهی ایمن درنظر گرفته نمی‌شود و بهترین کار مشورت با پزشک است تا به شما کمک کند گزینه‌های گوناگون درمانی را بسنجید. اگر وقت یا انرژی کافی ندارید و می‌خواهید در خانه یا محل کار ویزیت شوید، می‌توانید با پزشکان نیتروطب در ارتباط باشید و با آنان گفت‌وگو کنید تا دلیل ازدست‌دادن موهای خود و درمان آن را پیدا کنید.

پیشگیری از ریزش موی بارداری

شاید نتوانید کاری برای جلوگیری از ریزش مو در بارداری انجام دهید؛ همه چیز به دلیل ریختن موی شما بستگی دارد:

  • خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای دریافت کافی پروتیین، آهن و ماده‌های مغذی مهم فراموش نکنید؛ هم‌چنین از پزشک در مورد بهترین ویتامین در بارداری بپرسید
  • از کش موی تنگ، دم اسبی و مدل‌های دیگر مو که موهای شما را می‌کشد استفاده نکنید
  • موها را به‌آرامی بشویید و از شانه‌ی دندانه‌پهن استفاده کنید تا از کشیدن موها هنگام شانه‌زدن جلوگیری شود
  • از دستگاه‌های بابلیس و اتوی مو استفاده نکنید
  • با پزشک مشورت کنید تا دلیل ریختن موی شما را تشخیص دهد؛ در حالی که بیشتر موردهای ریزش مو هنگام بارداری کوتاه‌مدت است، شرایط دیگری وجود دارد که ممکن است برای افزایش سطح ویتامین یا تنظیم هورمون‌ها نیاز به درمان داشته‌باشید

بیشتر بخوانید: کچلی یا ریزش مو؛ بی برو برگرد با مصرف این ۱۷ دارو کچل شو

غذاهای زیر را برای رشد مو مناسب است:

  • ماهی سالمون
  • سبزی‌های تیره و برگ‌دار، مانند: اسفناج، برگ چغندر و کلم بروکلی
  • حبوبات، مانند: لوبیا و عدس
  • آجیل، مانند: آجیل برزیلی، گردو، بادام، آجیل ماکادمیا و بادام هندی
  • هویج

مشاوره پزشکی

ریزش مو در بارداری طبیعی است، به‌خصوص زمانی که به تغییر هورمون‌ها یا شرایط سلامتی وابسته باشد. رشد مو باید با گذشت زمان یا با درمان علت زمینه‌ای آغاز شود. ریزش مو پس از بارداری (۴ ماه پس از زایمان) زیادتر می‌شود و خبر خوب این است که شما رشد طبیعی موی خود را ۶ تا ۹ ماه (تا نخستین سالگرد تولد کودک خود) به‌دست خواهید ‌آورد.
اگر ریختن موی شما ادامه پیدا کرد یا متوجه علامت‌های دیگری شدید، می‌توانید توسط پزشکان نیتروطب ویزیت شوید تا ببینید آیا دلیل دیگری برای ریزش مو وجود دارد یا خیر، مانند: آلوپسی آره‌آتا یا آلوپسی آندروژنیک.