گل مژه به جوش شباهت زیادی دارد و به صورت برآمدگیهای قرمز، کوچک و دردناک در قسمت لبه خارجی یا داخلی پلک ظاهر میشود. این عارضه در اثر یک باکتری به نام استافیلوکوک ایجاد میشود و عفونت غدد چربی پلکها به حساب میآیند. نام دیگر این بیماری بیماری غده میبومین، میبومیتیس، بلفاریتیس و میبومیانتیس میباشد. در این مقاله ما قصد داریم شما را به صورت کامل با گل مژه و درمان آن آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید.
گل مژه چیست؟
گل مژه یکی از بیماریهای رایج چشم میباشد که ممکن است افراد را در هر سنی درگیر نماید. از جمله فاکتورهای مهمی که موجب بروز این عارضه در افراد میشوند میتوان به تماس دست آلوده با چشم و التهاب لبه پلک اشاره نمود. نام دیگر این بیماری بیماری غده میبومین، میبومیتیس، بلفاریتیس و میبومیانتیس میباشد. اغلب ممکن است بیش از یک گل مژه در حاشیه پلکها نمایان شوند که در اصطلاح به آنها بلفاریت یا التهاب پلک میگویند. بیشتر گل مژهها پس از چند روز به طور کل از بین میروند، اما در این مدت نیز خود شخص مبتلا میتواند با انجام کارهای ویژه نشانهها را تسکین دهد.
انواع گل مژه
این عارضه انواع گوناگونی دارد و به دو دسته خارجی و داخلی تقسیم بندی میشود.
گل مژه خارجی، متداولترین نوع این عارضه بیرون از پلک میباشد که از فولیکول مژه آغاز میگردد. اغلب در غده چربی مو هم این امکان وجود دارد که باکتریها به دام بیفتند و موجب بروز عفونت شوند. این نوع از گل مژه در لبه خارجی نمایان میگردد.
گل مژه داخلی، معمولاً این نوع در غدههای چربی میبومین یا همان غده اشکی در بافت پلک به وجود میآیند. این عارضه داخلی موقع به وجود آمدن و رشد به چشم فشار وارد میکند، بنابراین نسبت به گل مژههای خارجی درد بیشتری دارند.
دلیل به وجود آمدن گل مژه
پلک شما حاوی تعدادی غدد کوچک چربی در پیرامون مژهها میباشد. صدمه به پوست، ذرات گرد و غبار یا چربی این غدهها را مسدود مینمایند. بنابراین باکتریها در این غدههای کوچک چربی رشد نموده و موجب به وجود آمدن گل مژه میشود. این عارضه قادر است یک چشم یا هر دو چشم را به طور همزمان درگیر نماید. معمولاً این بیماری بر روی بینایی افراد تاثیری نداشته و مشکل جدی به حساب نمیآید. افزون بر عفونت باکتریایی، برخی فاکتورهای دیگر نیز موجب عفونت غدد میشوند که موارد زیر بعضی از این عوامل میباشند:
- استرس
- به کار بردن لوازم آرایشی فاسد و آلوده
- پاک نمودن نادرست یا ناقص آرایش از چشم ضعف در بهداشت پلکها
- تغییرات هورمونی
- بیماریهای التهابی پلک همچون بلفاریت
علائم گل مژه
از جمله متداولترین نشانههای این عارضه شامل موارد زیر میباشند:
- درد
- قرمز شدن ناحیه
- ورم التهاب در قسمتی از پلکها
- ناهموار شدن پلک
- احساس سوزش در ناحیه چشم
- تاری دید
- پوسته پوسته شدن حاشیه پلک بیشتر شدن مخاط چشم
- حساس به لمس شدن
بعضی وقتها مشکلات و اتفاقات جزئی ممکن است به مشکلات بزرگ و پیچیده ختم شوند. پیشنهاد مینماییم برای درمان سریع گل مژه به یک چشم پزشک و جراح مراجع نمایید. اگر با یکی از مشکلات زیر روبرو شدید حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
- ترشح چرکی بیش از اندازه از چشم
- عارضه در پایین پلکها و نزدیک بینی
- تغییرات یا اختلالات بینایی
- به دلیل تورم بیش از اندازه بسته شدن چشم قرمزی دور چشم
- بازگشت گلمژه به درون چشم یا خونریزی آن ریزش مژه
- تب بیشتر از ۱۰۰ درجه فارنهایت داشتن
- قرمز شدن قسمت سفید چشم
- قرمزی دائمی در سطح چشم داشتن
- وجود نشانههای درد
- اشک ریختن بیشتر از اندازه
- دوبینی
- به وجود آمدن گلمژه به صورت مجدد، پس از بهبودی به ویژه اگر در ناحیه قبلی نمایان شود.
- متورم شدن غدد لنفاوی در قسمت گوشها یا گردن
اگه نشانههای بالا را داشتید حتماً باید سریعاً به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید. اگر پزشک علت گلمژه را نتوانست ارزیابی نماید، باید به اورژانس بیمارستان بروید. بعد از مشورت با پزشک، اگر گل مژه شما جزئی باشد، شیوههایی که در ادامه مطالب خواهیم گفت میتواند به درمان این عارضه در خانه کمک بیشتری کند.
شناسایی گل مژه و درمان آن
پزشک از طریق علایم ظاهری یا با کمک دستگاه نور و دستگاه بزرگ نمایی وجود این عارضه را شناسایی کرده و زیر و روی پلک را مورد بررسی قرار میدهد. تنها شیوه شناسایی، مشاهده به وسیله پزشک میباشد و آزمایش خاصی برای شناسایی گل مژه انجام نمیگیرد.
پیشگیری از به وجود آمدن گل مژه
با انجام یک سری کارها میتوانید از بروز این عارضه پیشگیری کنید که عبارتند:
- در بعضی از افراد بیماری به طور پیوسته عود میکند. به منظور جلوگیری، از تماس دست آلوده با چشم پیشگیری کنید.
- همینطور خوب است بهداشت پلک را رعایت نمایید.
- به طور منظم با آب ولرم پلکها را شستشو دهید یا با شامپو بچه رقیق شده میتوانید لبه پلک را شستشو دهید تا از عود کردن گل مژه جلوگیری شود.
- اگر گلمژههای مکرر رخ دهد، حتماً باید به یک پزشک متخصص مراجعه نمایید.
- بعضی وقتها بیماریهای چشمی دیگر همچون التهاب لبه پلک یا بلفاریت یا مشکلات غدد ترشح کننده چربی، موجب ایجاد شدن گل مژه مکرر میشود، که شناسایی و درمان این نوع بیماری از طریق چشم پزشک، موجب پیشگیری از عود گل مژه میشود.
خوب است بدانید راههای ساده بیشتری وجود دارند که برای پیشگیری از به وجود آمدن عفونت در چشم و ظاهر شدن این عارضه میتوانید انجام دهید که عبارتند از:
- به منظور تسکین خارش چشم که از تب یونجه یا آلرژی ناشی میگردد، میتوانید دارو مصرف نمایید.
- روزاسه، بلفاریت، درماتیت سبورهای و اختلال عملکرد غدد اشکی را درمان نمایید.
- باید لنزها را همواره تمیز نگه داشته و ضدعفونی نمایید.
- پیش از این که به لنزها دست بزنید، باید دستهای خود را به خوبی شستشو دهید.
- خوب است بعد از شستن دستها با آب گرم و صابون، از مایع ضدعفونی کننده دست که الکل دارد، به کار ببرید. سپس لنزها را لمس نمایید.
- به هیچ عنوان نباید از لنزهای یکبار مصرف به طور مجدد استفاده نمایید.
- اگر هم اکنون گل مژه دارید، باید موارد زیر را رعایت کنید تا دوره درمان آن با صدمه و درد کمتری طی شود و عفونت به سایر نقاط پلک سرایت نکند:
- نباید از لنزهای چشمی استفاده نمایید. دستهای خود را به طور مرتب شستشو دهید.
- همه لوازم آرایشی کهنه را بیرون بریزید.
- نباید آرایش چشم انجام دهید.
- گل مژه مسری نیست ولی باکتریها از راه لوازم آرایشی چشم آلوده انتقال مییابند. بنابراین نباید بگذارید سایر افراد از لوازم آرایشی شما به خصوص خط چشم و ریمل استفاده نمایند.
بیشتر بخوانید: کرم دور چشم؛ معرفی ۴ محصول مراقبتی دور چشم
همینطور باید بر اساس زمانبندی زیر لوازم آرایش چشم خود را عوض کنید:
- خط چشم مایع: هر سه ماه یک بار
- ریمل: هر سه ماه یک بار
- مداد چشم جامد: هر ۲ الی ۳ سال یک بار
گل مژه و درمان آن
بیشتر گلمژهها در عرض چند روز خود به خود از بین میروند و مشکل خاصی به وجود نمیآورند. به کار بردن کمپرس گرم در چند روز اول، موجب تسکین درد میشود و این امکان وجود دارد که در سر باز کردن گلمژه و تخلیه نمودن ترشحات چرکی موثر باشد. شما میتوانید روزی ۴ الی ۳۳ بار ماساژ کمپرس گرم انجام دهید تا از این راه، ترشحات چرکی تخلیه گردد و گلمژه بهبود یابد. به هیچ وجه گل مژه را نترکانید.
اگر بعد از گذشت چند روز گل مژه به طور کل از بین نرفت، باید سریعا به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید. اگر نیاز بود، پزشک میتواند این عارضه را از طریق جراحی کوچک تخلیه نماید. تخلیه ترشحات چرکی گلمژه، از طریق قطره بی حس کننده و با بیحسی موضعی صورت میگیرد و گل مژه از طرف پشت پلک تخلیه میگردد.
بیشتر بخوانید: فیلر زیر چشم؛ چشمان زیبا و جوان با یک تزریق ساده
در گل مژههای عادی، به کار بردن قطرههای آنتی بیوتیک یا آنتیبیوتیک خوراکی بیفایده میباشد. ولی در بچههای کم سن و سال یا کسانی که گل مژههای ملتهبتری دارند، این امکان وجود دارد که نیاز باشد با دستور چشم پزشک، از آنتی بیوتیکهای خوراکی به منظور پیشگیری از گسترش عفونت به بقیه پلک و ناحیههای مجاور به کار برده شود. همینطور به منظور درمان، از یک پماد چشم ویژه گل مژه میتوان استفاده نمود.
گل مژه و درمان آن از طریق زردچوبه
- در ابتدا زردچوبه و آب را در تابه ریخته و به آن حرارت وارد کنید.
- آن را به مدت چند دقیقه جوشانیده تا زردچوبه به نیمی از مقدار خود تبدیل گردد.
- سپس تابه را از حرارت بردارید و اجازه دهید آب برای چند دقیقه خنک گردد.
- این زردچوبه را مصرف نمایید تا موضع صدمه دیده را با آب شست و شو دهید.
- این فرایند را روزی دو الی سه بار تکرار نمایید تا موقعی که احساس راحتی و آسودگی داشته باشید.
درمان خانگی گل مژه
شما باید همواره از چشم خود مراقبت نمایید و با شیوههای خانگی میتوانید بیماری گلمژه را درمان کنید. ولی خوب است برای حفاظت از چشم با یک پزشک متخصص در ارتباط باشید و از آن مشاوره بگیرید تا درمان به بهترین صورت انجام گیرد. هم چنین میتوانید از مشاوره کارشناسان و متخصصان نیتروطب به صورت آنلاین بهره ببرید.
گل مژه در کودکان
اگر بعد از چند روز بیماری گل مژه از صورت کودک شما نرفت، خوب است به یک پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید. در صورتی که نشانههای بیماری گل مژه در کودکان همراه با بیاشتهایی، سردرد و تب باشد خوب است به دنبال چارهای برای حفظ سلامت فرد باشید.
بیشتر بخوانید: تنبلی چشم کودکان؛ چگونه تنبلی چشم را درمان کنیم؟
جمعبندی گل مژه و درمان آن
گل مژه چشم، یک برآمدگی کوچک روی ناحیه پلک میباشد که انواع گوناگونی دارد. بعضی از این گل مژهها با گذشت زمان در عرض چند روز از بین میروند و عوارض خاصی ندارند ولی بعضی دیگر باید توسط پزشک معاینه و درمان گردند. به کار بردن کمپرس گرم، از شیوههای درمان خانگی محسوب میشود. خوب است همواره پلکهای خود را تمیز نگه دارید تا از بروز بیماری گل مژه پیشگیری شود.
در این مقاله در مورد بیماری گل مژه و درمان آن و شیوههای پیشگیری از به وجود آمدن آن توضیح دادیم. امیدواریم این مطالب برای شما سودمند باشد و بیشتر مواظب سلامتی خود باشید.