رژیم میگرن؛ ۹ نکته غذایی برای بیماران میگرنی

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
رژیم میگرن

رژیم میگرن یک برنامه غذایی است که از آن برای جلوگیری و کاهش درد میگرن استفاده می شود. متخصص‌ها عقیده دارند که سردردهای این بیماری به خاطر فعالیت‌ های غیر عادی مغزی ایجاد می شوند از جمله این فعالیت های غیر عادی اتساع و انقباض رگ های خونی در مغز می باشد. میگرن می تواند موجب احساس حالت تهوع، استفراغ، حساس شدن به نور و صدا، سر درد شدید و مشکل در بینایی گردد که باعث از کار افتادن فرد می شود و کسی که دارای این علائم است علاقه دارد خیلی سریع بهبود یابد.

در صورتی که هرگز سردردهای این بیماری را تجربه نکرده‌ اید خوش شانس هستید ولی آن هایی که این سردرد ها را تجربه کرده اند، در پی راهی برای کنترل کردن درد و کاهش دادن تعداد حمله ها یک اولویت محسوب می شود. بهترین راه برای جلوگیری از این گونه سردردها این است که با مواردی که موجب تحریک‌ ما می‌ شوند آشنا باشیم و از آن ها دوری نماییم. از جمله موارد مهم در بیماران میگرنی مربوط به نکات غذایی آن ها می باشد.

در این مقاله ما قصد داریم شما را به صورت کامل با نکات تغذیه ای بیماران میگرنی آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید.

تعریف میگرن

این بیماری می تواند سبب دردی ناتوان کننده شده و زمانی ‌که برای فرد پیش می آیددیگر نمی تواند کار های عادی خود را انجام دهد. با توجه به اینکه افراد زیادی در دنیا به این بیماری مبتلا هستند، به همین علت میگرن یک بیماری رایج در دنیا به حساب می آید که باید به آن دقت زیادی نمود. متاسفانه هنوز دلیل اصلی ایجاد این بیماری و اینکه بهترین راهکار برای درمان آن چیست معلوم نشده است.

 بیشتر بخوانید: انواع سردرد و ۷ روش فوری برای درمان آن

افرادی که مبتلا به میگرن می باشند شاید به دلایل متنوعی تحریک می گردند. مثل حساسیت به غذا، شرایط جوی، استرس، تغییر در خواب، تغییر های هورمونی، دارو ها و… برای اینکه تعیین شود غذاها به چه صورتی این بیماری را تحریک می کنند به تحقیقات بیشتری لازم است. ولی بعضی تحقیقات نشان داده اند، محتویات بعضی غذا می‌ تواند موجب آزاد شدن ایمونوگلوبولین‌ها در خون را تحریک نماید که شروع حرکت این ها موجب ایجاد سردردهای میگرنی می شود.

بیشتر بخوانید: میگرن؛ هر آنچه باید بدانیم و ۴ روش رایج درمان خانگی

 رژیم میگرن

اکثرا تمام افراد هر از گاهی سردرد می گیرند. ولی کسانی که مبتلا به این بیماری هستند، درد می‌ تواند بسیار جدی تر از سایر افراد باشد. حدود ۱.۱ میلیارد نفر حمله های این بیماری را تجربه می نمایند. مطالعه‌ها و تحقیق‌های اخیر نشان می‌ دهد که غذا و رژیم غذایی امکان دارد در مدیریت این بیماری نقش زیادی داشته باشد. ایجاد تغییرهایی در رژیم غذایی امکان دارد به پیشگیری از حمله‌های میگرن یا کاهش تعداد دفعه حملات کمک نماید.

برای اینکه متوجه شوید چه نوع مواد غذایی موجب این بیماری می شوند، تا چند هفته برای خود یک دفترچه غذایی درست نمایید و غذاهایی که احساس می‌کنید قبل و بعد از خوردن آن ها موجب آن می شود را یادداشت کنید. با یادداشت‌ برداری صحیح و با دقت می‌ توانید الگویی را برای خود کسب کنید. هم چنین می توانید با یک متخصص در رابطه با علائم و راه های بهبود سر درد میگرنی مشورت نمایید تا بتوانید با گذشت زمان دوباره کیفیت زندگی خود را مثل قبل به دست آورید. در ادامه به توضیح نکات غذایی این بیماری به صورت کامل می پردازیم.

میگرن

عواملی که موجب ایجاد میگرن می شوند.

پزشکان مطلع هستند بعضی از کار ها می توانند حملات میگرنی را تحریک نمایند. دقت کنید که همه به شکل مساوی به محرک‌ها واکنش نشان نمی دهند. بعضی از محرک های بالقوه قادر هستند شامل موارد زیر باشند:

  • استرس
  • تغییر های هورمونی
  • بعضی از دارو‌ها
  • استفاده بیش از اندازه از داروها
  • اختلال خواب
  • تغییرات آب و هوا

نکات غذایی بیماران میگرنی

  • رژیم غذایی سرشار از منیزیم مصرف کنید

رژیم غذایی مناسب برای این بیماری، یک رژیم پر از منیزیم می باشد که به نظر می‌ رسد در التیام سر درد‌های میگرنی نقش زیادی دارد. در ادامه به مواد غذایی که سرشار از منیزیم و برای این بیماری مفید هستند می پردازیم.

 بیشتر بخوانید: مکمل منیزیم؛ ۹ فایده مصرف قرص منیزیم که باید بدانید

  • بادام برای التیام میگرن

بادام یک ماده غذایی پر از منیزیم می باشد. این ماده غذایی دارای چربی‌ های سالم و فیبر است. بادام را می‌ توان به‌ شکل خام، بو داده یا به‌ شکل آسیاب شده در کنار شیر مصرف نمود. در صورتی که به بادام علاقمند نیستید، بادام هندی نیز یک‌ گزینه عالی است که سرشار از منیزیم می باشد. لازم به ذکر است که با توجه به اینکه آجیل ها کالری بالایی دارند نباید در رژیم غذایی خود از آن ها به مقدار زیاد استفاده کنید.

  • اسفناج 

اسفناج‌ یکی از خوراکی های مفید برای بیماران میگرنی است که سرشار از منیزیم می باشد. یک فنجان اسفناجی که پخته شده است یک رژیم آسان و عالی به جهت بالا بردن سطح منیزیم در رژیم غذایی می باشد. در صورتی که اسفناج پخته شده را نمی توانید مصرف کنید پیشنهاد می‌ کنیم برای صبحانه اسفناج را با یک عدد تخم مرغ ترکیب کنید، برای ناهار اسفناج را به‌ شکل خام در سالاد مصرف کنید و برای شام اسفناج سرخ شده را به‌ همراه سیر مصرف نمایید.

  • کلم پیچ

از دیگر مواد غذایی که سرشار از منیزیم و فیبر است کلم پیچ می باشد و این ماده غذایی جزء همیشگی یک رژیم سالم، محسوب می شود. در صورتی که ترجیح می‌ دهید که کلم پیچ را به‌ شکل خام مصرف کنید ولی سفتی آن شما را اذیت می کند، کافی است روی برگ‌ ها را با آبلیمو آغشته نمایید و تا یک ساعت منتظر بمانید تا آبلیمو موجب نرم شدن آن گردد. راه دیگر استفاده کردن از کلم پیچ، مصرف آن در سالاد یا تفت دادن آن می باشد. بعضی از افراد کلم پیچ را همراه با پاستا تفت داده و از آن استفاده می نمایند.

زنجبیل

  • زنجبیل برای درمان بیماران میگرنی

از زنجبیل به عنوان یک دمنوش برای درمان این بیماری می توان استفاده نمود. استفاده از چای زنجبیل به درمان سردرد کمک می کند، از سوی دیگر از زنجبیل به عنوان یک افزودنی برای غذا استفاده می گردد. در بعضی از مطالعه ها ذکر شده است که زنجبیل همانند سوماتریپتال که یک نوع داروی ضد سر درد میگرن است می تواند تاثیر گذار باشد، ولی همه افراد باید از مصرف زنجبیل خودداری کنند چرا که محدودیت های زیادی برای مصرف زنجبیل وجود دارد.

  • ماهی 

در بحث تغذیه مناسب برای درمان بیماران میگرنی اسیدهای چرب امگا ۳ که در ماهی ها وجود دارد امکان دارد موجب پایین آوردن میزان شدت و دفعات حمله های میگرنی در بعضی بیماران شود.

مواد غذایی مضر برای میگرن

اکنون که دانستیم چه چیزی برای درمان این بیماری بهتر است، در مرحله‌ ی بعدی به بررسی مواد غذایی‌ که به‌ جهت بهبود سردرد‌های آن بهتر است از مصرف آن‌ ها پرهیز نماییم، می‌ پردازیم.

  • انواع پنیر‌هایی که دارای تیرامین هستند.

برخی از پنیر‌ ها مثل پنیر چدار، فتا، موزارلا، پارمزان و پنیر سوئیسی پر از تیرامین می باشند و با توجه به اینکه تیرامین موجب تحریک سردرد‌‌های میگرنی می‌ گردد، به همین دلیل مصرف این مواد غذایی توصیه نمی شود.

  • مصرف برخی از میوه و سبزیجات

لازم به ذکر است که مصرف بعضی از سبزیجات مثل پیاز، لوبیا، نخود، ذرت و کلم ترش و گوجه فرنگی و محصول های سویا مثل میسو، تمپه، سس سویا و مصرف بعضی از میوه‌ ها مثل مرکبات، موز، آلو قرمز، تمشک، پاپایا، انجیر، خرما و آووکادو و هم چنین مصرف زیتون می‌ توانند باعث تشدید میگرن گردند. به همین دلیل توصیه می شود افرادی که به میگرن مبتلا هستند حدالامکان از مصرف مواد ذکر شده خودداری نمایند.

بیشتر بخوانید: میوه و سبزیجات؛ راهنمای صفر تا ۱۰۰ شستن و نگهداری

  • سایر مواد غذایی مضر برای میگرن

از دیگر مواد غذایی که برای میگرن مضر هستند، می توان محصولات لبنی، شکلات، آجیل، سرکه، مواد افزودنی و آسپارتام که نوعی شیرین کننده ی مصنوعی است را نام برد.

نتیجه گیری

آن چه که در این مقاله آموختیم این است که رژیم میگرن یک راه مطمئن برای در امان ماندن از حمله‌های این بیماری و جلوگیری و کنترل این مشکل می باشد. محرک‌‌های زیادی برای تشدیدآن وجود دارد که مهم ترین آن ها مربوط به برخی غذاها می باشد. بنابراین توجه کردن به نکات غذایی بیماران میگرنی تا حد زیادی از حملات سر دردهای میگرنی پیشگیری می کند.

مشاوره پزشکی

این بیماری به صورت کلی با مصرف غذاهای حاوی تیرامین مثل مرکبات، شکلات و بعضی از پنیرها، تشدید می شود. به همین علت می بایست به دقت به نوع تغذیه روزانه خود توجه کنید و از مصرف غذاهای مضر برای میگرن پرهیز نمایید. درصورتی که نتوانستید علت میگرن خود را بیابید حتما به پیش یک پزشک متخصص بروید. آن ها امکان دارد با انجام آزمایش‌ هایی مثل سی تی اسکن یا پانل خون علت را شناسایی کنند. ولی با این حال اصلی ترین عامل برای پیشگیری و کاهش سردرد، رعایت کردن نکات غذایی بیماران میگرنی است.