قارچ گانودرما؛ کلید طلایی سلامتی یا قفلی بر دروازه بیماری؟

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
قارچ گانودرما

اغلب مردم تصور می‌کنند که تمام قارچ‌های قرمز مضر و سمی می‌باشند، اما واقعیت چنین نیست. گانودرما نوعی قارچ قرمز رنگ می‌باشد که اکنون در سراسر جهان شناخته شده و دارای مصارف دارویی و خوراکی است. اگر شما نیز می‌خواهید درباره قارچ گانودرما بیشتر بدانید و با فواید، کاربرد‌ها، ارزش‌های غذایی و… آن بیشتر آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

قارچ گانودرما چیست؟

قارچ گانودرما که با قارچ ریشی نیز شناخته می‌شود، غذایی با بیشترین مقدار آلکالین در دنیا می‌باشد. لوسیدوم گانودرما نام علمی این قارچ است که گونه‌ای از قارچ‌های قرمز و چتری می‌باشد اما با قارچ‌های چتری ظاهری متفاوت دارد.

این قارچ طبع سرد و تر دارد و در مناطق گرم و مرطوب آسیا به صورت خودرو در روی بافت‌های چوبی و تنه‌ی درختان رشد می‌کند، البته این روز‌ها در مزارع پروش قارچ نیز تولید می‌شود. این قارچ حاوی ۸۰ گونه متنوع می‌باشد که هر یک خواص دارویی و درمانی مخصوص خود را دارند.

فراورده‌های گوناگون حاصل از قارچ گانودرما از قسمت‌های مختلف این قارچ مثل هاگ، بدنه میوه و میسلیوم به دست می‌آیند. شکل هاگدان این گیاه شبیه به کلیه انسان می‌باشد و رنگ آن قهوه‌ای یا قرمز است که ۴۰۰ ماده غذایی ارزشمند دارد.

قارچ گانودرما صد‌ها سال قدمت دارد، از این رو سالهاست که کشور‌های شرقی چون چین، ژاپن و دیگر کشور‌های خاورمیانه از این قارچ استفاده می‌کنند. مردم کشور‌های شرقی (ژاپن) این قارچ را به عنوان پادشاه گیاهان دارویی می‌شناسند و برای آن احترام فراوانی قائل هستند، آن‌ها تصور می‌کنند که قارچ گانودرما در افزایش طول عمر و کیفیت زندگی نقش دارد.

خواص قارچ گانودرما

استفاده از طبیعت برای پیشگیری از بیماری‌ها و درمان اختلالات روحی و جسمی بحث تازه‌ای نیست. طبیعت شگفتی‌های فراوانی دارد که تا به امروز تنها بخش کوچکی از آن توسط انسان شناخته شده و قسمت بیشتر آن هنوز ناشناخته باقی مانده است. در دنیای امروز استفاده از دارو‌های گیاهی شایع‌تر شده و حتی برای مصرف فرآورده‌های طبیعی و گیاهی کمپین‌هایی اختصاص یافته است. در این بین انواع قارچ‌ به عنوان ارزشمند‌ترین ماده‌ی غذایی در طبیعت شناخته شده و پژوهش‌های وسیعی بر روی خواص آن صورت گرفته است.

 طبق شواهد علمی و نمونه‌های انجام شده روی بیماران، خواص دارویی این قارچ به اثبات رسیده است. برخی از خواص شگفت‌انگیز قارچ گانودرما شامل موارد زیر می‌باشند:

  • سلامت قلب

در قارچ گانودرما اسید گانودریک با بهبود جریان خون، مصرف اکسیژن در عضله قلب را کاهش می‌دهد. همچنین با پایین آوردن سطح کلسترول، مانع از لخته شدن خون می‌شود و همین امر از حمله قلبی جلوگیری می‌کند. طبق پژوهش‌های انجام شده، مصرف ۲ هفته قارچ گانودرما، فشارخون را تنظیم می‌کند. کلسترول و فشارخون بالا از بیماری‌های همه‌گیر در جهان امروز هستند که با مصرف فرآورده‌های قارچ گانودرما می‌توانید به طور طبیعی آنها را درمان کنید.

بیشتر بخوانید: اندازه‌ گیری درست فشار خون؛ ۵ راهکار برای دستگاه‌های خانگی

  • ضد آلرژی

انواع مختلف واکنش‌های آلرژیک‌ چون درماتیت و آسم را می‌توانید با مصرف عصاره‌های گانودرما درمان کنید. تری‌‌ترپن‌های موجود در گانو‌درما، اثرات ضد حساسیت و ضد ویروسی دارند. این ماده آنتی‌هیستامین را در بدن آزاد می‌کند و عملکردی شبیه دارو‌های ضد آلرژی دارد. برای درمان آلرژی‌های دارو‌یی و مواد غذایی و همچنین آلرژی‌های ناشی از کهیر، تب یونجه، درماتیت و شوک آتوپیک، گانودرما موثر می‌باشد.

کبد

  • درمان کبد چرب، هپاتیت و سیروز کبدی

قارچ گانودرما کبد را از آسیب‌ بیولوژیکی و فیزیکی محافظت می‌کند. از عصاره گانودرما می‌توانید برای درمان سریع سیروز کبدی و کبد چرب ناشی از مصرف الکل استفاده کنید. اگر در مراحل اولیه کبد الکلی هستید می‌توانید از قارچ گانودرما کمک بگیرید. افراد مبتلا به افزایش سطح آنزیم‌های کبدی و هپاتیت B می‌توانند از خاصیت دارویی قارچ گانودرما استفاده بیشتری کنند.

به این نکته توجه کنید که مراحل درمان هپاتیت B بسیار سخت است و امکان برگشت بیماری بعد از قطع درمان وجود دارد.

 ترکیبات قدرتمند قارچ گانودرما در پاکسازی سریع مواد‌ شیمیایی و دارو‌های ذخیره شده در کبد موثر می‌باشند. آنتی‌اکسیدان‌های قارچ‌های گانودرما با رادیکال‌های آزاد مقابله می‌نمایند و به پاکسازی کبد کمک می‌کنند.

  • دفع سموم بدن

از قارچ گانودرما برای از بین بردن سموم استفاده می‌شود. مصرف غذاهای فرآوری شده و دارو‌های شیمیایی، سموم بدن را افزایش می‌دهند و عوارض ناخواسته‌ای را به همراه دارند.

 قارچ گانودرما با افزایش اکسیداسیون، مقدار PH در بدن را تنظیم می‌کند.

 همچنین این گیاه تا ۱٫۵ برابر توانایی اکسیژن‌رسانی به بافت‌‌ها را افزایش می‌دهد. از خواص دارویی قارچ گانودرما در بدن می‌توان به تنظیم میزان PH خون، کاهش عوارض ناخواسته دارو‌ها و پاک کردن سموم از بدن اشاره کرد.

  • درمان بیماری کلیه

میزان کلسترول بدن و افزایش قند خون، با بیماری‌های شایع کلیوی چون سندرم کلیوی، نفریت و نفریت شدید ارتباط مستقیم دارند. قارچ گانودرما میزان کلسترول و قند خون را کاهش داده و اوره را نیز تنظیم می‌کند. از این رو این گیاه بیماری‌های کلیوی را درمان می‌کند.

  • خواب آرام

استفاده مرتب از قارچ گانودرما برای افرادی که از بی‌خوابی رنج می‌برند، بسیار مناسب می‌باشد. نیم ساعت قبل از خواب، نوشیدن یک فنجان گاندروما فرد را به خواب عمیق و تدریجی فرو می‌برد‌. برای اثر‌گذاری بیشتر خواص دارویی قارچ گانودرما، روند درمان را تا رفع مشکل ادامه دهید.

  • بهداشت روان

خشک شده‌ی قارچ گانودرما برای درمان مشکلات عصبی ناشی از استرس محیطی پیشنهاد می‌شود. این گیاه هیچ گونه تاثیر مستی‌زدا مثل مواد مخدر ندارد و باعث وابستگی فرد نمی‌شود. شما می‌توانید پودر خشک شده گیاه گانودرما را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

در جهان امروز، استرس یکی از مشکلات افراد می‌باشد که اثرات ناخوشایندی به همراه دارد. طبق تحقیقات انجام شده، گانودرما در درمان بیماری آلزایمر نیز تاثیر مثبتی دارد.

  • تقویت سیستم ایمنی

قارچ گانودرما در افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن نقش اساسی دارد. این قارچ علاوه بر تقویت سیستم ایمنی، در تنظیم آن نیز موثر می‌باشد. این قارچ می‌تواند سنتز اسید نوکلئیک را با تنظیم تعادل متابولیک در بدن ترویج دهد. این روند گلبول‌های سفید خون را افزایش داده و سیستم ایمنی را تقویت می‌کند. قارچ گانودرما با تقویت سیستم ایمنی از بروز بیماری در فرد جلوگیری می‌کند.

تقویت عضلات

  • تقویت عضلات

کاهش درد عضلات و احساس آرامش در آنها از دیگر خواص قارچ گانودرما می‌باشند. افراد در دوره‌ی نقاهت با مصرف روزانه یک فنجان گاندروما می‌توانند سرعت بهبود عضلات خود را افزایش دهند.

  • پیشگیری از پیری زودرس

استرس، دارو‌های شیمیایی، غذا‌های کنسروی، هوای آلوده، نور خورشید و… علائم پیری را افزایش می‌دهند. مصرف مرتب گانودرما روند پیری را به تاخیر می‌اندازد و باعث افزایش طول عمر می‌شود. گانودرما با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند و در نتیجه مانع از پیری زودرس می‌شود.

  • کاهش وزن و تناسب اندام

برای سوزاندن چربی وجود اکسیژن به عنوان سوخت لازم است. سطح بالای اکسیژن با افزایش متابولیسم بدن، وزن را کاهش می‌دهد. قارچ گانودرما اکسیژن خون را افزایش می‌دهد و انرژی بیشتری را به وجود می‌آورد. برای کاهش وزن در کنار تمرینات مداوم ورزشی، استفاده از فراورده‌های گانودرما تاثیر فراوانی خواهد داشت.

  • آنتی‌اکسیدان قوی

گانودرما لوسیدوم، قوی‌ترین آنتی‌اکسیدان در قارچ گانودرما می‌باشد. این گیاه دارای مقدار فراوانی آنتی‌اکسیدان مثل ترکیبات فنلی، پلی‌ساکارید، پپتید‌ پلی‌ساکارید است. بیشترین تاثیر را در سلامت افراد آنتی‌اکسیدان‌ها دارند.

  • پیشگیری از سرطان

موثرترین ماده گیاهی برای مبارزه با تکثیر سلول‌های سرطانی، قارچ گانودرما می‌باشد. یکی از علل‌ اصلی سرطان کمبود اکسیژن است. در نبود اکسیژن سلول‌های سرطانی رشد می‌کنند؛ در واقع سلول‌های سرطانی در محیط غنی از اکسیژن نمی‌توانند زنده بمانند. گانودرما مانع گسترش سرطان می‌شود. برای سرکوب سلول‌های سرطانی می‌توانید از عصاره گانودرما استفاده کنید. همچنین ترکیب چای سبز و پودر گانودرما سبب تقویت رشد سلول‌های سالم خواهند شد.

  • درمان عفونت

افراد می‌توانند با مصرف نوشیدنی‌ گانودرما و ترکیب سایر گیاهان دارویی از عفونت‌های ناشی از بیماری‌ها پیشگیری کنند. با قارچ گانودرما عفونت‌ ثانویه ناشی از انواع بیماری‌ها قابل پیشگیری می‌باشد.

  • درمان افسردگی

صد‌ها سال است که از قارچ گانودرما برای درمان اضطراب، استرس، بیماری‌های روحی و افسردگی ناشی از آن استفاده می‌کنند. در سرکوب بیماری‌های روانی، خاصیت آرام‌بخشی این گیاه تاثیر‌گذار می‌باشد.

سلامت پوست

  • سلامت پوست

برای بهبود خراش‌ها و زخم‌ها، نیش‌ حشرات، پسوریازیس، اگزما و زخم‌های پوستی می‌توانید از قارچ گانودرما استفاده کنید. برای این کار له شده گیاه تازه گانودرما را روی زخم قرار دهید.

  • مداوای عفونت ادراری

قارچ گانودرما با تسکین عفونت‌های دستگاه ادراری، روند درمان را آسان می‌کند. سلامت پروستات مردان و افزایش جریان ادرار از خواص دارویی این قارچ است.

  • کاهش التهاب

برای کاهش درد بیماری‌های التهابی عصاره گانودرما موثر می‌باشد. با ترکیب گانودرما و سان مئوا می‌توانید التهاب آرتروز و روماتوئید را کاهش دهید. افراد سالخورده که دچار بیماری آرتروز و روماتوئید شده‌اند، می‌توانند خواص دارویی قارچ گانودرما را جایگزین دارو‌های شیمیایی کنند‌.

  • کاهش قند خون

گانودرما میزان قند خون را کاهش می‌دهد. پلی‌ساکارید‌ها با کمک هیپوگلیسمی، سطح انسولین خون را افزایش می‌دهند با جریان یافتن انسولین در خون گلوکز اضافی جذب دیگر اندام‌های بدن می‌شود.

  • رادیو‌تراپی

افرادی که تحت رادیوتراپی می‌باشند برای تقویت سیستم ایمنی و نتایج بهتر شیمی درمانی می‌توانند از نوشیدنی‌های گانودرما استفاده کنند. در کاهش نشانه‌های رادیوتراپی مثل عفونت، تب، تهوع و استفراغ خاصیت قارچ گانودرما بی‌نظیر است. همچنین افرادی که در کنار رادیوتراپی از فرآورده‌های غذایی گانودرما مصرف می‌کنند کمتر دچار کاهش وزن و ریزش مو می‌شوند.

ارزش غذایی قارچ گانودرما

ارزش غذایی قارچ گانودرما

قارچ گانودرما دارای بیش از ۴۰۰ ماده‌ مغذی گوناگون است که به طور شگفت‌انگیزی موجب تقویت سلامت روان و قوای جسمی می‌گردند. از جمله مواد مغذی موجود در این قارچ عبارت‌اند از:

عوارض قارچ گانودرما

هر دارویی عوارض خاص خود را دارد. گانودرما یکی از قوی‌ترین گیاهان دارویی می‌باشد که اگر به صورت صحیح و با دوز مناسب مصرف شود اثرات جانبی خاصی ندارد. البته برای برخی بیماران در اوایل مصرف مشکلات موقتی به وجود می‌آیند که کاملا طبیعی می‌باشند. چرا که اثرگذاری قارچ گانودرما روی بدن را نشان می‌دهند. از جمله عوارض ناخواسته و طبیعی گانودرما عبارتند از:

  • آکنه و بثورات جلدی
  • عطسه و واکنش‌های آلرژیک
  • خارش پوست
  • خون در مدفوع
  • مشکلات گوارشی
  • خشک شدن بینی، دهان و گلو
  • خون دماغ
  • سرگیجه و سردرد

به این نکته توجه داشته باشید که عوارض مصرف گانودرما به نوع بیماری شخص وابسته است، یعنی براساس بیماری‌ای که فرد به آن مبتلا شده، عوارض مصرف گانودرما تغییر می‌کند.

موارد منع مصرف قارچ گانودرما

مصرف قارچ گانودرما نیز دارای محدودیت‌هایی است. کسانی که نمی‌توانند از قارچ گانودرما استفاده کنند شامل موارد زیر می‌باشند:

  • افرادی که دارو‌های غلظت خون مصرف می‌کنند.
  • کسانی که از دارویی‌هایی چون آسیپرین، کومادین، هپارین، دیلتیازم، لوسارتان، انالاپریل و… مصرف می‌کند. (زیرا با گانودرما تداخل دارند)
  • افرادی که برای فشارخون بالا دارو استفاده می‌کنند.
  • خانم‌های باردار و شیرده
  • افراد تحت عمل جراحی و پیش یا پس از زایمان
  • و همچنین برای کسانی که بیماری خاصی دارند و دارو مصرف می‌کنند، مصرف گیاهان دارویی تحت نظر پزشک باید باشد.

نحوه و مقدار مصرف قارچ گانودرما

استفاده مرتب قارچ گانودرما در دوز کمتر اثرگذاری بیشتری دارد. اغلب مصرف پودر قارچ و بخش گوشتی گیاه به صورت خشک شده شایع‌تر است. برخلاف کشور‌های آسیایی، غربی‌ها از هاگ گانودرما استفاده می‌کنند. نحوه مصرف این قارچ به طریق زیر می‌باشد:

  • مصرف پودر قارچ

بخش‌های گوشتی قارچ گانودرمای خشک شده یا تازه را با دستگاه خردکن پودر کنید. این پودر را می‌توانید همراه قهوه یا چای میل کنید.

  • مصرف بخش گوشتی قارچ گانودرما به صورت خشک شده

حداقل به مدت ۲۰ دقیقه، تکه‌های بزرگ گانودرما را در آب گرم قرار دهید. مدت زمان بیشتر و میزان گرمای آب در خارج شدن مواد دارویی گانودرما موثر می‌باشند.

میزان مصرف قارچ گانودرما

میزان مصرف  گانودرما به نیاز و شرایط بدن هر فرد بستگی دارد. ولی معمولا پودر گانودرما را بین یک تا یک و نیم قاشق چایخوری به صورت یک تا دو روز در میان استفاده کنید. این میزان برای افراد سالم خواص فراوانی دارد. با توجه به سن، جنس، نوع و پیشرفت بیماری مقدار مصرف نیز متفاوت است.

قارچ گانودرما

پرورش قارچ گانودرما

 قارچ گانودرما به دلیل خواص متفاوتی که دارد، محبوبیت فراوانی بین مردم پیدا کرده است، از این رو قارچ جنگلی به تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز‌های بشر باشد. به همین سبب متخصصان تصمیم به پرورش این قارچ در محیط صنعتی و مصنوعی گرفتند. در محیط‌های کوچک پرورش قارچ‌ها انجام می‌شوند به همین سبب برای کاشت آن‌ها به هزینه زیادی لازم نیست. همچنین نحوه کاشت قارچ گانودرما دارای مراحل خاصی است که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مراحل کاشت قارچ گانودرما
  • مرحله استریلیزه
  • کاشت بذر
  • بریدن سر کیسه
  • انتقال به سالن
  • مراحل نگهداری و برداشت قارچ گانودرما
  • برداشت اولیه
  • بازگشت به مرحله انتقال سالن

برای رویش مجدد قارچ‌ گانودرما و دستیابی به یک محصول باکیفیت بهتر است محیط مناسبی حاوی خاک اره یا کاه تازه فراهم گردد. میزان برداشت این قارچ در محیط خشک تا ۳۳ درصد و در بستر مرطوب ۶ تا ۱۲ درصد می‌باشد.

جمع‌بندی

قارچ گانودرما خواص دارویی فراوانی دارد. از این ماده در دارو‌سازی و پزشکی برای ساخت دارو‌های گیاهی استفاده می‌شود. اما باید در مصرف آن مانند سایر دارو‌ها تعادل را رعایت کنید. همچنین این گیاه را نباید جایگزین دارو‌های تجویزی پزشک کنید.

قارچ گانودرما به دلیل بافت و طعم لذیذی که دارد می‌تواند به صورت پخته یا خام در غذا‌های روزمره استفاده شود. این قارچ منبعی از پروتئین گیاهی است و حتی می‌توان در مواردی آن را جایگزین گوشت کرد.

توصیه ما بر این است که در برنامه روزانه خود قارچ گانودرما را قرار دهید و از خواص بی‌نظیر آن بهره‌مند شوید.