در خصوص بیماری کم خونی Anemie در مقالهای دیگر، در نیتروطب توضیحاتی دادهایم، در این مقاله نیز قصد داریم تا در مورد روشهای جلوگیری از ایجاد این بیماری توضیحاتی را در اختیارتان بگذاریم، در ادامه نیز قصد داریم تا انواع روشهای درمان، چند مورد از نشانههای این بیماری و در خصوص خود بیماری کم خونی اشاره کوتاهی را داشته باشیم، یکی از شایعترین بیماریها در این چند سال اخیر کم خونی بهشمار رفته است.
این بیماری بیشتر در خانمها شایع بوده ولی به طوری نبوده که آقایان از آن در امان باشند پس در صورتی که فکر میکنید که برای آقایان جای نگرانی نسبت به در گیری با این بیماری نیست، سخت در اشتباه هستید. در صورتی که سوالی مد نظر خود دارید از بخش کامنت سوال خود را با ما مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخ خود را دریافت کنید، نیتروطب یک قدم نزدیکتر از همیشه به سلامتی.
کم خونی چیست؟
کم خونی یا Anemie زمانی به وجود میآید که سطح گلبولهای قرمز و هموگلوبین خون در بدن فرد به شدت و بهطور غیرطبیعی پایینتر از حد نرمال باشد، بدن فرد با بیماری کم خونی روبهرو میشود، اگر بدن فرد قادر به تامین نیاز انواع بافتها و اندامهای سلولی خون نباشد نمیتواند آنها را به رگها منتقل کند، تمام سلولهای قرمز خون سرشار از مولکولی به نام هموگلوبین و عنصر آهن هستند و به کمک آنها اکسیژن مورد نیاز بدن را به تمامی اندامهای موجود در بدن میرسانند.
زمانی که فقر آهن و کمبود هموگلوبین در بدن فرد صورت بگیرد اکسیژن کافی به اندامها نمیرسد و علائم کم خونی خود را کم کم نمایان میکنند، افرادی که کم خونی دارند در طول روز در بیشتر مواقع با احساس خستگی و بیحوصلگی روبهرو هستند و این موضوع باعث کم شدن کیفیت زندگی برای آنها میباشد، با کمبود و نرسیدن اکسیژن کافی به تمام اندامها در کنار احساس خستگی مفرط احساس سرما و بیحالی و رنگ پریدگی در فرد به شدت به چشممیآید.
نکته: در دنیا چندین مدل کم خونی وجود دارد اما شایعترین و شناخته شدهترین آنها، کم خونی به دلیل کمبود یا فقر آهن میباشد.
کم خونی بیشتر در خانمهای باردار و دخترانی که قاعدگی سختی را دارند بیشتر به نسبت افراد مرسوم بوده، البته باید در نظر داشته باشید نداشتن یک رژیم غذایی خوب و مصرف نکردن آهن مورد نیاز بدن باعث ایجاد بیماری کم خونی میشود. در کل علت پیش آمدن کم خونی به چندین دلیل و عامل بستگی دارد اما در نظر داشته باشید کمبود آهن باعث بدتر شدن شرایط برای شما میباشد و شرایط را برای شما سختتر از قبل خواهد کرد و عوراض جانبی جبران ناپذیری را برای شما درپی خود خواهد داشت.
در صورتی که قصد دریافت رژیم مناسب مصرفی روزانه خود را دارید، میتوانید از طریق مراجعه به وب سایت نیتروطب یک رژیم مناسب با شرایط بدنی خود دریافت کنید، از اینکه ما را انتخاب کردهاید تشکر میکنیم، نیتروطب مجله سلامت.
بیشتر بخوانید: ۱۲ نشانه کمخونی که حتما باید بدانید
بیماری کم خونی چه عوارضی را به همراه دارد؟
در صورتی که این بیماری درمان نشود در پی این موضوع برای فرد بیمار عوارضی را به همراه خواهد داشت، همچنین شما در صورتی که شک به وجود بیماری کم خونی در بدن خود را دارید میتوانید از طریق مراجعه به قسمت مشاوره پزشکی آنلاین درون وب سایت نیتروطب از شرایط جسمی بدن خود آگاه بشوید.
برخی از عوارض کم خونی عبارتند از:
- به وجود آمدن نارسایی قلبی
- داشتن ضربان قلب نامنظم و سریع
- افت سیستم ایمنی بدنی
- احساس خستگی در طول روز
- زایمان زودرس
- ایجاد مشکلات جدی در جنین در دوران بارداری
- ایجاد افسردگی به خصوص در دوران زایمان و بعد آن
- عدم تمرکز
- نداشتن انرژی کافی برای انجام بسیاری از امور
علائم و نشانههای بیماری کم خونی چه چیزهایی میتواند باشد؟
وجود این بیماری همانطور که اشاره کردایم میتوانید به دلایل مختلفی در فرد ایجاد شود و این موضوع در زمانی برای شما اتفاق میافتد که در طول روز فعالیت سنگینی را نداشتهاید و به میزان کافی استراحت کردهاید، با این حال ما قصد داریم چند مورد از علائم شناخته شده در خصوص این بیماری را توضیح بدهیم، برخی از علائم و نشانههای بیماری کم خونی عبارتند از:
- خستگی و احساس بیحالی در بیشتر مواقع
- رنگ پریدگی به دلیل کم خونی
- تنگی نفس یا احساس خفگی
- داشتن بیماریهای ارثی نظیر تالاسمی
- سردردهای شدید و حالت سرگیجه داشتند
- تورم در دهان و زبان
- از دست دادن خون به دلایل مختلف (قاعدگی، خونریزی داخلی، زخم معده و..)
- تپش قلب
- سندرم پاهای بی قرار
- کم کاری یا پرکاری تیروئید
- داشتن موهای خشک، پوست خشک و شکننده
بهترین روش برای جلوگیری از ایجاد کم خونی چیست؟
از بهترین روشها برای جلوگیری از ایجاد این بیماری رعایت یک رژیم مناسب برای هر فرد متناسب با شرایط جسمانی آن میباشد، البته در صورتی که شما دچار فقر آهن یا بیماری کم خونی هستید نیز میتوانید با روشهای مختلف از شدت بیماری خود کم کنید یا آن را تا حد زیادی درمان و کنترل کنید، در ادامه قصد داریم تا روش جلوگیری با رژیم غذایی مناسب را به شما توصیه کنیم، باید اشاره داشته باشیم شما نیازمند به مصرف غذاهایی که دارای آهن میباشند هستید پس به همین منظور برخی از مواد خوراکی حاوی آهن را به شما معرفی میکنیم، این موارد عبارتند از:
- مصرف گوشت قرمز
- مصرف جگر
- مصرف ماهی و دیگر موارد دریایی
- مصرف سبزیجات (به خصوص سبزیجاتی که دارای برگ میباشند همانند: اسفناج، جعفری و..)
- مصرف حبوبات (به خصوص عدس و لوبیا)
در ادامه نیز سعی بر این داشته باشید که رژیم غذایی سرشار از ویتامینهای مختلف به خصوص ویتامینهای B و C را در رژیم مصرفی روزانه خود داشته باشید، همچنین میتوانید از انواع مکملهای ویتامینی برای کمبود و جبران وجود ویتامین در بدن خود تامین کنید، همچنین مصرف برخی از محصولات در طول روز باعث میشود بدن شما در برابر ایجاد بیماری کم خونی مقاوم بشود، این موارد عبارتند از:
- مصرف لبنیات (شیر، پنیر، ماست و..)
- مصرف گوشت مرغ
- مصرف تخم مرغ
- مصرف انواع میوههای خشک شده
- مصرف موز
- مصرف میوههای حاوی ویتامین C (پرتقال، لیمو و..)
- مصرف میوههای به رنگ قرمز (انار، توت فرنگی، آلبالو و..)
بیشتر بخوانید: ویتامین B چیست؟ انواع ویتامین B | با خواص آنها آشنا شوید
آیا میتوانیم بیماری کم خونی را درمان کنیم؟
این بیماری نیز همانند دیگر بیماریها قابل درمان بوده و روشهای مختلفی نیز برای درمان آن وجود دارد، به برخی از روشهای که میتوانید با مراجعه به آنها بیماری کم خونی را درمان کنید، که میتوانیم به روش:
- مصرف دارو
- تزریق و دریافت خون
- مصرف و افزایش میزان آهن
در صورتی که شک به وجود بیماری کم خونی در خود دارید میتوانید از طریق مراجعه به وب سایت نیتروطب از شرایط جسمی و وجود این بیماری آگاه شوید.
مصرف دارو
تجویز و مصرف دارو معمولا در زمانی صورت میگیرد که به عنوان یه روش برای درمان ریشهای مورد استفاده قرار میگیرد، به همین منظور از تجویز و استفاده دارو در زمانهای گوناگونی استفاده میشود به عنوان مثال: در زمانی که فرد دچار کم خونی داسی شکل است به آن برای جلو گیری از ایجاد سرطان یک دارو که خاصیت ضد سرطانی دارد به نام هیدروکسی اوره تجویز میشود که باعث کاهش تعداد حملههای دردناک در بدن فرد میشوند.
بیشتر بخوانید: کم خونی داسی شکل؛ هر آنچه که باید بدانید + ۹ درمان خانگی
در زمانی که وجود بیماری کم خونی باعث ایجاد مشکلات مختلف به خصوص بیماری مزمن کلیوی میشود به آن فرد هورمون اریتروپویتین تزریق میکنند، همچنین در زمانی که ما با مشکل خود ایمنی روبهرو هستیم میتوانیم حمله بدن به سلولهای قرمز خون را شاهد باشیم در این زمان پزشک برای جلوگیری از بیماری کم خونی دارویی از دسته کورتیکواستروئید تجویز میکند به عنوان مثال پردنیزولون.
بیشتر بخوانید: ۷ مورد از بهترین قرص های آهن برای درمان کم خونی
تزریق و دریافت خون
در برخی از موارد نیاز است که به فردی که دچار کم خونی شدید میباشد خون تزریق کنیم، این اتفاق در شرایطی مورد استفاده قرار میگیرد که بدن فرد بیمار به درستی نمیتواند سلولهای خونی ایجاد و تولید کند و یکی از بهترین روشها در این زمان انتقال خون به فرد مورد نظر بوده است، همچنین انتقال خون و مغز استخون باعث میشود شرایط بدن بهبود یابد و قادر به تولید سلولهای خونی سالم در بدن فرد بشود.
نکته: در زمانی که سلولهای تولید شده خون به سرعت در بدن فرد نابود بشوند نیاز است که پلاسمای خون درمان بشود یا که در صورت نیاز با عمل جراحی طحال فرد را از بدن خارج کنیم.
مصرف و افزایش میزان آهن
یکی از مرسومترین روشها مصرف قرص آهن و افزایش میزان آن در بدن فرد بیمار میباشد، ناگفته نماند در صورتی که قرص آهن توسط پزشک برای شما تجویز شد بهتر است آن را در کنار غذا به خصوص آب پرتقال و دیگر منابع سرشار از ویتامین C مصرف بشود تا جذب و حفظ آهن در بدن به درستی و بهترین نحو انجام بگیرد، در نظر داشته باشید، قرص آهن همراه با مواد غذایی که سرشار از کلسیم، قهوه و چای مصرف نشود، چرا که این دسته از مواد خوارکی باعث جلوگیری از جذب بهتر آن در بدن میشوند، همچنین قرص آهن را حتما دور از دسترس اطفال قرار بدهید تا اتفاق ناگواری پیش نیاید.
نکته: قرص آهن را نباید بدون تجویز پزشک مصرف کنید چرا که افزایش بیش از حد سطح آن در بدن میتواند خطر ساز باشد.
روش تشخیص بیماری کم خونی
شما برای اینکه بیماری کم خونی را تشخیص بدهید و در رابطه با آن اقداماتی را انجام بدهید نیاز است که به پزشک مراجعه کنید. پس از مراجعه به پزشک آزمایش تست خون برای شما تجویز میشود، آزمایش CBC که به عنوان آزمایش شمارش کامل سلولهای خون در دنیا شناخته میشود، در آزمایش CBC تعداد سلولهای قرمز خون، شکل و اندازه بزرگی آنها مشخص میشود.
در دیگر آزمایشات خون این امکان فراهم میباشد که سطح آهن و انواع ویتامینهای ذخیره شده در بدن مورد برسی قرار بگیرند، البته نوع آزمایشها با یک دیگر متفاوت بوده که این موضوع به دلیل نوع کم خونی و تشخیص پزشک مرتبط بوده است، با تشخیص کم خونی و علت به وجود آمدن آن بهترین روش برای درمان برای بیمار در نظر گرفته میشود پس جایی برای نگرانی وجود ندارد و از مورادی که پزشک به آن اشاره میکند پیروی کنید.
انواع آزمایشهای مرتبط با بیماری کم خونی:
- امکان تشخیص خونریزیهای گوارشی با استفاده از آزمایش مدفوع و کولونوسکوپی امکان پذیر میباشد.
- در برخی از آزمایشات خون و ادرار امکان تشخیص کم خونی همولیتیک وجود دارد.
- با روش بیوپسی یا نمونهگیری از بافت مغز استخون امکان تشخیص کم خونیهای ژنتیکی و نادر وجود دارد.
با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیفها و رویداد های مهم باخبر باشید.
در زمانی که دچار بیماری کم خونی چه از نوع خفیف و جدی آن هستید اصلا جایی برای نگرانی وجود ندارد و میتوانید با رعایت برخی اصول و مراجعه به پزشک مشکل خود را درمان یا کنترل کنید در نظر داشته باشید از بهترین روشها همانطوری که اشاره داشتیم استفاده از یک رژیم غذایی مناسب برای شما میباشد، پس در طول روز سعی را بر این داشته باشید که مواد خوارکی حاوی آهن را مصرف کنید و از مورادی که سلامتی شما را به خطر میاندازند همانند: مصرف انواع دخانیات و مشروبات الکل دوری کنید، نیتروطب مجله سلامت.