هر چیزی که باید درباره‌ی لک پوستی یا ملاسما در بارداری بدانید و ۵ راه درمان آن

زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
لک پوستی یا ملاسما

لک پوستی یا ملاسما و یا ماسک بارداری، یک بیماری شایع پوستی در زنان باردار است. این لکه‌ها، به رنگ قهوه‌ای روشن، تیره‌ یا خاکستری هستند و روی گونه‌ها، لب بالایی، پیشانی و همچنین ساعد دست ایجاد می‌شوند. لکه‌های ملاسما در فصول گرم سال مثل تابستان، پررنگ‌تر می‌شوند و در زمستان، کمرنگ‌تر هستند.

زنان باردار به دلیل تغییرهای هورمونی که برایشان ایجاد می‌شود، شانس ابتلا به بیماری را بیشتر دارند؛ پس باید راه‌های درمان آن را بدانیم. اگر متوجه لکه‌های تیره‌ی پوست روی صورت خود شدید، احتمال دارد ملاسما داشته باشید. در اینجا بیشتر در مورد این وضعیت، چرایی بروز آن در بارداری و نحوه‌ی درمان ایمن آن توضیح داده شده است.

ملاسما در بارداری چیست ؟

ملاسما یک اختلال پوستی است که در آن ملانوسیت‌ها (سلول‌های تولیدکننده‌ی رنگ) در پوست شما رنگدانه‌ی اضافی تولید می کنند. در بارداری، به آن کلواسما یا “ماسک بارداری” نامیده می‌شود. کلواسما یک نگرانی زیبایی است و به هیچ وجه بر نوزاد شما اثر نمی‌گذارد، همچنین عارضه‌ی بارداری دیگری ندارد.

افرادی که رنگدانه‌ی بیشتری در پوست خود دارند،به عنوان مثال، افرادی که نژاد آفریقایی، آفریقای شمالی، خاورمیانه ، لاتین یا اسپانیایی ، آسیایی ، هندی یا مدیترانه‌ای تبار دارند، بیشتر درمعرض ابتلا به کلواسما هستند، زیرا آنها به طور طبیعی ملانین فعال تری دارند.

لک پوستی

چرا لک پوستی ایجاد می شود ؟

لکه‌های پوستی یا ملاسما اگرچه بیشتر در دوره‌ی بارداری، بروز می‌کند؛ اما تنها مربوط به این بازه‌ی زمانی نمی‌شود و ممکن است در اثر عامل‌های دیگری در زمان غیر بارداری هم پوست را درگیر کند .
ملاسما بیشتر به‌خاطر :

  • ژنتیک، وراثت و سابقه‌ی خانوادگی
  •  تغییرهای هورمونی مربوط به بارداری
  •  تغییرهای هورمونی ناشی از بلوغ
  •  مشکل‌هایی که تخمدان پلی کیستیک ایجاد می‌کند
  •  بیماری‌های پوستی
  •  اختلال غده‌ی تیرویید
  •  مواجهه شدید و مکرر با نور خورشید
  • تغییر پوستی مربوط به عارضه‌های برخی داروها مثل داروی ضد صرع و قرص‌های ضد بارداری
  •  تغذیه‌ی نامناسب
  • حساسیت به برخی محصولات آرایشی و بهداشتی

به وجود می‌آیند .

بیشتر بخوانید: حساسیت پوستی | انواع، علائم، عوامل ایجاد کننده و درمان آن

نحوه‌ی پیشگیری از لک بارداری :

بعضی کارهای ساده که مربوط به مراقبت پوستی هستند، می‌توانند از بروز ملاسما جلوگیری کنند، مثل : استفاده از یک کرم ضد آفتاب مناسب که مانع برخورد اشعه‌های مضر خورشید با پوست شود ، کرم‌های ضدآفتاب مخصوص دوره بارداری گزینه‌ی مناسبی هستند؛ بهتر است در فرمولاسیون این کرم‌ها ترکیب اکسید آهن وجود داشته باشد. کرم را در بازه‌های دو ساعته تجدید بفرمایید. مصرف غذاهای سرشار از ویتامین B9 یا فولات، مانند برنج ، ماکارونی، مرکبات و اسفناج، احتمال ملاسما ر ا کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: ویتامین B چیست؟ انواع ویتامین B | با خواص آن‌ها آشنا شوید

اپیلاسیون، صابونها و ژلهای با عطر قوی ، استفاده بیش از حد از مواد سفیدکننده پوست، عواملی هستند که باعث حساس شدن پوست شما خواهند شد و زمینه ایجاد ملاسما را تشدید می‌کنند. افراد با پوست خشک بیشتر از پوست چرب در معرض ابتلا به لکه‌های بارداری هستند. نوشیدن آب کافی و مصرف آبمیوه طبیعی و کرم‌های آبرسان با کیفیت بالا، رطوبت پوست را افزایش می‌دهند. استفاده از قرصهای ضد بارداری، احتمال بروز لک‌های حاملگی را بالا می‌برد.

لک پوستی

ملاسما چه زمانی شروع می‌شود ؟

برای شروع تغییر پوستی، نمی‌توان محدوده زمانی خاصی را مشخص کرد. خانم باردار هر زمانی از دوران حاملگی‌اش ممکن است دچار لک پوستی شود. برای درمان لک‌ها بهتر است پس از پایان بارداری اقدام کنید.

بیشتر بخوانید: گام به گام مراقبت از پوست و ۴ گروه از آنها

ملاسما چگونه درمان می‌شود ؟

  • استفاده از داروهایی مانند: هیدروکینون، ترتینویین و کورتیکواستروییدها (اولین درمان رایج ملاسما، داروی هیدروکینون است. گاهی کرم سه گانه هیدروکینون، ترتینوئین و کورتیکواستروئیدها طبق نسخه پزشک برای درمان لک بارداری استفاده می‌شود)
  • کربوکسی تراپی (روش کربوکسی، از روشهای نوین و علمی است که به تنهایی یا به صورت مکمل با سایر روشهای درمان، اثرگذار خواهد بود)
  • درمان لک بارداری با لیزر (درمان لک بارداری چگونه ممکن است؟ استفاده از لیزر برای زمانی است که لکه‌های پوستی به شکل برجسته ظاهر شده باشند)
  • استفاده از پمادها و کرم و لایه بردار برای درمان ملاسما
  • رژیم غذایی سالم و ورزش

بیشتر بخوانید: ورزش در خانه؛ ۱۹ وسیله قابل استفاده در منزل

آیا لک بارداری خطرناک است ؟

لک بارداری ، نشانه‌ای طبیعی است. بالا رفتن سطح ترشح هورمون‌های زن حامله، باعث تولید رنگدانه و ملانین بیشتری می‌شود. تیرگی‌های پوست تولید بیشتر ملانینها، پیامد این افزایش هورمونی است.
لک‌های بارداری ، هیچگونه نگرانی ندارند. درمان لک بارداری بسیار آسان و امکان پذیر است. پس با خیال راحت و دور از استرس ، از دوره‌ی بارداری خود لذت ببرید و بعد از دوره‌ی بارداری ، به یکی از روشهای درمان که در بالا ذکر شد، رجوع کنید.

آیا لک‌های حاملگی خود به خود از بین می روند؟

بله. ملاسما یا لک‌های بارداری ، ممکن است در عرض چند ماه به خودی خود ناپدید شوند؛ اما در دوران بارداری یا با مصرف داروهای ضد بارداری هورمونی از بین نخواهند رفت .

 بهبود لک پوستی

لیزر در درمان لک بارداری موثر است ؟

لیزر فقط برای درمان لک‌هایی که شکل برجسته دارند، کارساز است.

اگه سوال بدون پاسخی برای شما باقی مانده می توانید در کامنت‌ها با ما در تماس باشید و یا اگر نیاز به مشاوره مامایی و پزشکی دارید می توانید از خدمت مشاوره آنلاین سایت نیتروطب استفاده کنید.

با دنبال کردن ما در فضای مجازی ( کانال تلگرام،کانال ایتا) می توانید از آخرین تخفیف‌ها و رویداد های مهم باخبر باشید.