خشکی لب؛ علائم، دلایل و روش های پیشگیری از آن

زمان تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
خشکی لب

خشکی لب جزو مشکلات رایجی می‌باشد که اکثر افراد با آن مواجه می‌شوند. اغلب به خشک شدن لب‌ها، ترک لب می‌گویند و عوامل گوناگونی موجب به وجود آمدن آن می‌گردند. اگر شما هم دچار این عارضه شده‌اید و به دنبال درمان و علل آن می‌باشید، تا آخر این مقاله با ما همراه شوید.

آشنایی با خشکی لب

خشکی لب یکی از مشکلات آزاردهنده‌ای می‌باشد که برای اکثر افراد ممکن است به وجود آید. می‌توان گفت یکی از متداول‌ترین قسمت‌های پوست صورت و بدن که دچار خشکی می‌شوند، لب‌ها می‌باشند. هنگامی که لب‌ها خشک می‌گردند، شروع به ترک خوردن می‌کنند. اگر احساس ‌کنید که لب‌های شما می‌سوزند، احتمالاً پوست آن ترک خورده است.

 بعضی از افراد تنها در زمستان دچار این مشکل می‌شوند. ولی این عارضه قادر است در هر موقعی از سال به وجود آمده و موجب درد و سوزش لب شود.

اگر همواره لب‌های خود را گاز می‌گیرید، از محصولاتی استفاده می‌نمایید که پوست لب را تحریک می‌کند و یا عادت به لیسیدن لب دارید، احتمال خشکی لب در شما بیشتر می‌شود.

پوست لب‌ها در مقایسه با پوست دیگر اعضای بدن، بسیار نازک می‌باشد و چون لب‌ها قابلیت تولید چربی ندارند، طبیعی است که با قرار گرفتن در معرض بعضی موارد، دچار خشکی یا پوسته شدن گردند. لب‌ها همچون بقیه اعضای بدن در معرض عوامل گوناگون محیطی همچون سرما، نور خورشید، حرارت، هوای خشک و… قرار می‌گیرند.

این کار باعث می‌شود که پوست لب، دچار تغییرات ناخوشایندی همچون خشکی و ترک خوردگی گردد. برخی از عواملی که باعث خشکی لب‌ها می‌شوند، کم آبی و عدم رطوبت بدن می‌باشند که این مشکل را دو چندان می‌کنند. اگر خشکی لب به موقع درمان نگردد، باعث ترک خوردن، زخم شدن و پوسته پوسته شدن لب‌ها خواهند گردید.

بیشتر بخوانید: خشکی پوست در سرما؛ بهترین راهکار برای درمان خشکی پوست

پوسته‌ پوسته شدن لب‌ها

علائم خشکی لب

در صورت مبتلا شدن به خشکی لب ممکن است یک یا چند مورد از علائم زیر را مشاهده نمایید:

  • خشکی
  • پوسته‌ پوسته شدن لب‌ها
  • ترک و زخم
  • ورم
  • خونریزی
  • سرخی
  • سوزش
  • گزگز.

دلایل خشکی لب

لب‌ها به دلایل مختلفی خشک می‌شوند که برخی از این دلایل شامل موارد زیر می‌باشند:

  • کم آبی بدن

خشکی لب‌ها، چشم‌ها و دهان همگی از علائم کم آبی بدن می‌باشند. پیشنهاد می‌گردد روزانه ۸ الی ۱۲ لیوان آب بنوشید تا دچار کم آبی بدن نشوید. اگر ورزشکار هستید و یا دیابت دارید، باید بیشتر از این مقدار آب مصرف کنید. کم آبی بدن باعث اختلال در تعادل املاح بدن گردیده و تاثیرات مخربی برای پوست به همراه دارد.

  • عفونت قارچی

خشکی لب ممکن است ناشی از عفونت قارچی پوست نیز باشد، اگر گوشه‌های دهان خشک شده باشند، این احتمال ‌قوی تر می‌شود. این قارچ‌ها می‌توانند در اثر رطوبت، گرما یا بزاقی که با آن لب‌های خود را تر می‌کنید، رشد نمایند.

آسیب نور خورشید

  • آسیب نور خورشید

در معرض باد و نور خورشید بودن، به ویژه در فصل زمستان، می‌تواند موجب خشکی لب گردد.

  • واکنش آلرژیک

خشک شدن لب می‌تواند یک واکنش آلرژیک باشد. این امکان وجود دارد که به مواد موجود در لوازم آرایشی که بر روی لب استفاده می‌کنید، آلرژی داشته باشید. همچنین این احتمال وجود دارد که به غذای خاصی حساسیت داشته باشید.

  • کمبود ویتامین ب ۲

ریبوفلاوین یا ویتامین ب ۲ برای فعالیت‌هایی مانند متابولیسم چربی‌ها، عملکرد سلولی و حفظ سطح طبیعی از اسید آمینه هموسیستئین، در خون ضروری می‌باشد.

اگر لب شما خشک و متورم شده است، احتمالا به علت کمبود ریبوفلاوین می‌باشد.

  • مصرف بیش از اندازه ویتامین‌ A

خشکی لب‌ها احتمال دارد به خاطر استفاده بیش از حد ویتامین A باشد.

مسمومیت با ویتامین A موقعی رخ می‌دهد که مکمل‌های بیشتری مصرف نمایید. بنابراین باید در مصرف ویتامین‌ A دقت کافی را داشته باشید، چرا که قسمت عمده‌ای از نیاز بدن به ویتامین A از طریق تغذیه تأمین می‌گردد. در صورتی که مقدار ویتامین A در سیستم بدن شما بیشتر باشد، ممکن است لب‌های شما خشک شوند.

بیشتر بخوانید: ویتامین A | صفر تا ۱۰۰ خواص، عوارض و مسمومیت آن

  • عوارض جانبی دارو

اگر برای درمان کم کاری تیروئید، فشار خون یا آکنه از دارو استفاده می‌کنید، این امکان وجود دارد که واکنش آلرژیک نسبت به این داروها داشته باشید و آن به نوبه خود ممکن است موجب خشکی لب و متورم شدن آن شود.

راه‌های پیشگیری از خشکی لب

مراقبت و رسیدگی صحیح همیشه می‌تواند شما را از مشکلات محتمل آتی برهاند. محصولاتی که ترکیبات طعم دهنده و معطر کننده در خود دارند را تا جایی که ممکن است به کار نبرید. این ترکیبات ممکن است حتی بیشتر موجب خشک شدن لب‌های شما گردند.

 سعی کنید محصولاتی را برگزینید که بیشتر دارای مواد مرطوب کننده و آبرسان باشند.

هیدراته ماندن بدن و اسکراب لب‌ها می‌توانند همواره پوست حساس لب‌های شما را با طراوت و تازه نگه دارند.

 سعی کنید موقع بیرون رفتن حتماً از ضد آفتاب استفاده کنید. چرا که پوست ما اولین جایی می‌باشد که در معرض انواع آسیب‌ها قرار گرفته و با مراقبت و محافظت از پوست می‌توانید در سلامت این قسمت حساس بدن نهایت تلاش خود را کنید.

خشکی لب بیشتر برای خانم‌ها اتفاق می‌افتد دلیل این امر، به کار بردن لوازم آرایشی نامرغوب به خصوص رژ لب‌های سرب دار می‌باشند. برای پیشگیری از بروز خشکی لب‌ها بهتر است از این لوازم آرایشی استفاده نکنید. اگر هم نمی‌توانید، حتماً از رژ لب‌های مرغوب که دارای انواع ویتامین‌های مغذی پوست لب می‌باشند، استفاده نمایید.

بیشتر بخوانید: صفر تا ۱۰۰ پوست های گوناگون و اصول مراقبت از آن ها

مراقبت از خشکی لب

درمان خشکی لب

همانطور که ذکر شد پوست لب‌ها لطیف و نازک می‌باشند. بنابراین حتی در هوای سرد و گرم ممکن است دچار شکاف و ترک خوردگی گردند. لب‌ها فاقد غدد چربی بوده، بنابراین نمی‌توانند رطوبت را همواره حفظ نمایند. پوست شدن و خشکی لب‌ها، حس ناخوشایندی ایجاد می‌کنند. اغلب با کندن پوسته‌های بلند شده، زخم‌های بدتری روی پوست به وجود می‌آیند. اگر شما هم جزو کسانی هستید که لب هایتان اکثراً خشک می‌باشند، این شیوه‌ها را به کار ببرید تا از شر خشکی لب خلاص شوید:

  • لب‌ها را لایه برداری کنید.

لب‌های خشکیده، نمی‌گذارند مواد مغذی به لایه‌های زیرین وارد شوند. بنابراین باید لایه خشک شده را از لب جدا کرد تا بتوان از ترمیم کننده‌های لب، استفاده نمود. برای لایه برداری لب‌ها از یک لایه بردار همچون شکر یا پودر دارچین که با یک ماده نرم کننده ترکیب می‌گردد، استفاده کنید. به طور مثال روغن‌های گیاهی یا عسل برای این کار مناسب می‌باشند.

این دو ماده را ترکیب نمایید. بعد از این که به طور خمیری درآمد، روی لب خود چند بار بزنید و بعد به طور کامل آن را بشویید. با این شیوه پوسته‌های خشک لب، قابل جداسازی بوده و مرطوب می‌گردند. لازم به ذکر است که استفاده از روغن‌های گیاهی نیاز به مشاوره تخصصی دارد.

  • آب بنوشید.

یکی از راه‌های درمان خشکی لب، نوشیدن آب به میزان کافی می‌باشد. چرا که در فصل‌های سرد سال کمتر دچار تعریق و تشنگی می‌شوید، بنابراین نوشیدن آب کافی الزامی می‌باشد.

  • از مصرف سیگار خودداری نمایید.

کسانی که سیگار مصرف می‌کنند، احتمالاً دچار خشکی لب می‌شوند. برای درمان خشکی لب در کسانی که سیگار می‌کشند، بهترین کار ترک مصرف سیگار می‌باشد.

  • ترکیب جوجوبا و عسل بسازید.

یکی از ماسک‌های خانگی که لب‌های با طراوت و نرمی را می‌سازد، ماسک روغن جوجوبا و عسل می‌باشد. شما می‌توانید این دو ماده را ترکیب نموده و شب‌ها روی لب بمالید و روز بعد با آب ولرم شست و شو دهید. با این کار معجزه زیبایی لب‌ها را با چشم خود مشاهده خواهید نمود. لازم به ذکر است که جوجوبا دارای ویتامین E و B می‌باشد و لب‌ها را تغذیه می‌کند.

بیشتر بخوانید: خواص عسل و ۱۲ فایده شگفت‌انگیز آن | بررسی جامع

  • ماساژ لب‌ها با روغن‌های مغذی

روزانه می‌توانید ۵ الی ۱۰ دقیقه با روغن‌های مغذی، لب‌های خود را ماساژ دهید. این عمل افزون بر افزایش گردش خون، موجب جذب بهتر مواد مغذی روغن‌ها هم می‌گردند. روغن‌هایی مانند روغن نارگیل و زیتون برای ماساژ لب، بهترین گزینه برای درمان خشکی لب می‌باشند.

  • ویتامین E

برای مصرف انواع ویتامین‌ها باید میزان نیاز بدن خود را بسنجید. بنابراین خوب است به پزشک مراجعه نمایید و بعد از این که آزمایش‌های لازم را انجام دادید و کمبود ویتامین‌های بدن شما شناسایی گردید، طبق دستور پزشک این کمبود را جبران نمایید. اگر اجازه مصرف ویتامین E را داشتید، حتماً به طور مرتب آن را مصرف نمایید.

بیشتر بخوانید: ویتامین E | منابع غذایی، عوارض مسمومیت آن

 ویتامین E در افزایش گردش خون تاثیر بیشتری دارد و نه فقط لب‌ها، بلکه کل پوست را با طراوت و زیبا می‌سازد. برای به کار بردن موضعی از ویتامین E لازم است یک عدد از کپسول ویتامین E را برداشته و از وسط بشکافید. بعد از آن عصاره درون آن را روی لب قرار دهید. به این ترتیب بعد از مدت کوتاهی شاهد نرم شدن لب هایتان خواهید شد.

  • آلوئه ورا آبرسان قوی پوست لب

ژل آلوئه ورا، غنی از ویتامین‌های مورد نیاز پوست می‌باشد. اکثر شرکت‌های تولید کننده لوازم آرایشی در رژ لب‌های خود، عصاره آلوئه ورا به کار می‌برند. به کار بردن روغن آلوئه ورا هم که ترکیبی از روغن زیتون و ژل آلوئه ورا می‌باشد برای برطرف کردن خشکی لب و ترک‌های پوستی مناسب می‌باشد. با تشخیص مشاور روغن تراپی می‌توانید از این روغن استفاده نمایید.

  • روغن نارگیل و رفع خشکی لب

بیشتر افرادی که یک بار روغن نارگیل را خریداری می‌نمایند، تاثیر فوق العاده آن را مشاهده می‌کنند. روغن نارگیل کاربرد‌های متنوعی دارد. روغن نارگیل برای برطرف کردن خشکی لب و پوسته پوسته شدن آن بسیار تاثیرگذار است و علاوه بر آن به لب‌ها لطافت می‌بخشد.

بیشتر بخوانید: روغن آرگان؛ آشنایی کامل با فواید + نحوه تشخیص روغن آرگان اصل

ویتامین

کمبود‌های تغذیه‌ای مرتبط با خشکی لب

رایج‌ترین کمبودهای تغذیه‌ای مرتبط با خشکی لب‌ها عبارتند از:

  • آهن

آهن یک ماده معدنی حیاتی می‌باشد که قسمتی از هموگلوبین را تشکیل می‌دهد. آهن در اکثر عملکردهای ضروری بدن نقش بسزایی دارد، همچون حمل اکسیژن، تولید گلبول‌های قرمز خون، سنتز DNA، ترمیم بافت‌ها و سلول‌ها. همینطور به حفظ سلامت پوست، تنظیم التهاب و بهبود زخم کمک می‌کند.

کمبود آهن در نهایت باعث کم خونی فقر آهن می‌شود و با رنگ پریدگی پوست، خستگی، تنگی نفس و شکننده بودن ناخن‌ها همراه می‌باشد.

  • روی

زینک یا روی، یک ماده معدنی ضروری می‌باشد که دریافت آن برای حفظ سلامتی بدن اهمیت بسزایی دارد. روی در عملکرد سیستم ایمنی، تولید مثل، رشد و هضم نقش مهمی دارد و کمبود آن روی سلامتی پوست و لب‌ها تاثیر می‌گذارد.

بررسی‌های انجام گرفته در این زمینه حاکی از آن است که کمبود زینک موجب ترک خوردن لب‌ها و نیز التهاب، سوزش و خشکی در کناره‌های دهان می‌گردد. خشکی لب به علت کمبود زینک ممکن است با علائم دیگری همچون التهاب پوست، اسهال، ضعف سیستم ایمنی، ریزش مو و زخم‌های پوستی همراه باشد.

  • ویتامین‌های گروه B

هشت ویتامین محلول در آب، ویتامین‌های گروه B می‌باشند که شامل نیاسین، تیامین، پیدوکسین، ریبوفلاوین، اسیدپانتوتنیک، کوبالامین، بیوتین و فولات می‌باشند. این ویتامین‌ها نقش مهمی در عملکردهای مختلف بدن دارند، همچون ترمیم بافت‌ها و سلول‌ها، حفظ سلامتی پوست، تولید انرژی و بهبود زخم.

بیشتر بخوانید: ویتامین B چیست؟ ۸ نوع ویتامین B | با خواص آن‌ها آشنا شوید

کمبود ریبوفلاوین، فولات، پیریدوکسین و کوبالامین با خشکی لب ارتباط دارد. افراد مبتلا به اختلالاتی که بر جذب مواد مغذی تاثیر می‌گذارد، در مقایسه با سایر افراد، در معرض خطر کمبود این مواد مغذی می‌باشند. به دلیل این که ویتامین ب ۱۲ اکثراً در غذاهای حیوانی یافت می‌شود، ممکن است وگان‌ها و گیاه خواران به کمبود آن مبتلا گردند.

  • ویتامین C

این نوع ویتامین خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی دارد که به التیام پوست کمک می‌کند و یک عنصر متداول در ‌کرم‌های پوست و بالم لب می‌باشد. افزون بر خونریزی لثه و تورم، کمبود ویتامین C می‌تواند موجب خشکی لب نیز شود.

جمع‌ بندی

خشکی لب می‌تواند جزو مشکلات آزاردهنده باشد که ممکن است برای اکثر افراد اتفاق بیفتد. برای خشکی لب دلایل متعددی وجود دارد که یکی از دلایل آن می‌تواند کم آبی بدن و یا کمبود بعضی مواد مغذی همچون ویتامین‌های گروه B، آهن، روی و ویتامین C باشند. عوامل محیطی و دیگر بیماری‌ها نیز در به وجود آمدن خشکی لب نقش دارند. اگر خشکی لب با استفاده از بالم لب و دیگر روش‌های خانگی بهبود نیافت، حتماً باید به پزشک مراجعه نمایید. امیدوارم مطالب گفته شده درباره خشکی لب برای شما سودمند باشد.