مزوتراپی چیست؟ ۱۰ کاربرد آن که نمی‌دانستید

زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
مزوتراپی

مزوتراپی در نظر بیشتر مردم یک روش برای تقویت ریشه مو و رشد مجدد آن است ولی در واقع این روش درمانی کاربرد‌های بسیاری در حوزه‌ی زیبایی پوست و جوان‌سازی و ترمیم آن دارد که این فواید و کاربرد‌ها در نظر خیلی از مردم ناشناخته مانده، در این مقاله ما به بررسی انواع مزوتراپی، کاربردها، مزایا و معایب و مراقبت‌های قبل و بعد آن خواهیم پرداخت.

مزوتراپی چیست؟

اولین سوالی که ممکن است به ذهن شما برسد که اصلا مزوتراپی به چه معنا است؟ مزوتراپی از دو کلمه یونانی مزو(meso) و تراپیا(therapia) تشکیل شده است که در زبان یونانی باستان کلمه مزو به معنای وسط یا میانی و کلمه تراپیا به معنای درمان می‌باشد، به همین دلیل این روش درمانی به معنای درمان میانی یا درمان در لایه میانی است و علت این نام‌گذاری این است که در این روش مواد دارویی و مغذی به لایه‌های میانی پوست تزریق می‌شوند.

تاریخچه مزوتراپی

مزوتراپی یک روش درمانی است که در اواخر دهه ۱۹۵۰ میلادی معرفی شد. این روش در ابتدا برای درمان بیماری‌های مربوط به عضلات و مفاصل استفاده می‌شد. اما در طی سال‌ها، کاربردهای مزوتراپی به زمینه‌های دیگری نیز از جمله زیبایی‌شناسی و درمان آرایشی نیز گسترش یافت.

در دهه ۱۹۷۰ پزشکان دریافتند که رساندن برخی مواد مانند ویتامین‌ها، آنتی اکسیدان‌ها، فاکتورهای رشد و سایر مواد مغذی به لایه‌های میانی پوست، می‌تواند موجب بهبود و بهسازی و بازسازی آن شود. در دهه ۱۹۹۰ مزوتراپی به عنوان یک از روش‌های غیر جراحی در حوزه زیبایی شناسی و آرایشی شناخته شد و در ابتدا مورد استقبال کشورهایی‌ چون فرانسه و اسپانیا و ایتالیا قرار گرفت و سپس در کل جهان به نحوی شناخته شد که در حال حاضر در تمامی کلینیک‌های پوست و موی جهان طرفدار دارد.

 چه موادی در مزوتراپی استفاده می‌شوند؟

در این روش درمانی، مواد مغذی و دارویی که به صورت تزریقی استفاده می‌شوند، به عنوان “مزوکاکتیو” یا “مزوسیرم” شناخته می‌شوند که در اینجا به برخی از آنها می‌پردازیم:

  • ویتامین‌ها: مانند ویتامین C، ویتامین E، ویتامین A و ویتامین‌های گروه B ویتامین‌ها در مزوتراپی به عنوان مواد مغذی برای پوست استفاده می‌شوند و می‌توانند به تغذیه و رونق پوست کمک کنند.
  • مواد معدنی: مانند روی، سلنیوم، منیزیم و مس. این مواد معدنی به عنوان آنتی‌اکسیدان‌ها عمل کرده و می‌توانند در محافظت از پوست در برابر آسیب‌های آزاد رادیکالی و پیری زودرس کمک کنند.
  • آمینواسیدها: مانند کلاژن، الاستین، هیالورونیک اسید و لیزین. این آمینواسیدها بهبود ساختار پوست و الاستیسیته (انعطاف پذیری) آن را تقویت می‌کنند و به جوانسازی پوست کمک می‌کنند.
  • پپتیدها: مانند پپتیدهای آمینه‌ای و پپتیدهای رویکردی. این پپتیدها می‌توانند در تقویت و آبرسانی پوست، کاهش چین و چروک‌ها و تحریک تولید کلاژن و الاستین تاثیرگذار باشند.

مواد دیگری نیز ممکن است در این روش درمانی استفاده شوند، به طوری که متناسب با نیازهای هر فرد و مشکلات پوستی خاص، ترکیبات مختلفی برای تزریق انتخاب می‌شود. انتخاب و ترکیب این مواد توسط پزشک یا متخصص مربوطه صورت می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: صفر تا ۱۰۰ پوست های گوناگون و اصول مراقبت از آن ها

یه لحظه وایستا! بزار همین جا یه نکته مهم بهت بگم: ببین مواد موجود در مزوتراپی نوعی دارو محسوب میشن و لازمه‌ی تزریق اون شناخت لایه های پوستی و تکنیک‌های تزریق هستش، که این کار رو باید یه شخص ماهر مثل کادر درمان که آموزش آکادمیک دیده انجام بده، پس لطفا توی هر سالن آرایشگاهی به دنبال مزوتراپی نگرد مزوتراپی باید توی کلینیک باشه. مشاوره هم اگه میخوای میتونی با پزشک‌های مجموعه نیتروطب و کارشناسان مراقبت‌های پوستی مشورت کنی.پس کلیک کن.

مزوتراپی صورت

انواع مزوتراپی

وقتی صحبت از مزوتراپی به میان می‌آید غالب مردم به این فکر می‌کنند که این روش درمانی صرفا برای رویش مجدد مو و درمان ریزش آن استفاده می‌شود ولی این همه‌ی ماجرا نیست، این روش درمانی متناسب با هر فرد تاثیر درمانی متفاوتی دارد به نحوی که زمانی‌که شما به یک پزشک مراجعه می‌کنید نوعی از مزو که برای بهبود زخم استفاده می‌شود با نوعی از مزو که برای چربی سوزی استفاده می‌شود متفاوت است. همان‌طور که گفته شد مزوتراپی با توجه به نیاز افراد انواعی دارد که عبارت است از:

مزوتراپی پوست صورت: در این روش دارو و مواد مغذی به لایه‌ی میانی پوست صورت تزریق می‌شود که باعث بهبود ساختار پوست، کاهش چین و چروک، روشن شدن پوست و جوان‌سازی می‌شود

مزوتراپی موها: استفاده از این روش درمانی برای بهبود رشد و بهبود مو رایج‌ترین و شناخته‌شده‌ترین کاربرد مزوتراپی است. با تزریق عوامل تغذیه‌کننده و تقویت‌کننده به فولیکول‌های مو، رشد و ضخامت موها افزایش می‌یابد و مشکلاتی مانند ریزش مو و موهایی با ساقه‌ی ضعیف و نازک ممکن است کاهش یابد.

مزوتراپی بدن: در این نوع از این روش درمانی با تزریق مواد مغذی و تحریک کننده به پوست بدن، ما شاهد بهبود الاستیسیته (انعطاف) و رفع تیرگی پوست و کاهش سلولیت و جوانسازی پوست بدن در نواحی تزریق خواهیم بود.

مزوتراپی لب: در این نوع مزوتراپی، مواد ترمیم کننده و مرطوب کننده به لب‌ها تزریق می‌شوند. این روش می‌تواند باعث افزایش حجم لب، بهبود ساختار لب و کاهش خطوط اطراف دهان شود و به زاویه سازی در صورت کمک شایانی کند.

مزوتراپی چشم: در این نوع ما شاهد این هستیم که با تزریق مواد دارویی و مغذی به پوست چشم، مشکلاتی نظیر پف چشم، چین و چروک و تیرگی زیر چشم کاهش می‌یابد و یا تا حد زیادی برطرف می‌شود.

مزوتراپی لک‌های پوستی: برخی از مواد تحریک‌کننده که در این روش درمانی استفاده می‌شود می‌توانند موجب تحریک پوست شده و برای برطرف شدن لک‌های پوستی مانند لک‌های پوستی ناشی از اشعه‌های خورشیدی و لک‌های ناشی از پیری استفاده شود.

مزوتراپی درمان آکنه: مواد ضدالتهاب و تسکین دهنده موجود در این روش درمانی برای کنترل درد و بهبود وضعیت پوست مبتلا به آکنه بسیار کارآمد بوده و می‌تواند علایم آن را کاهش دهد و پوست را تسکین بخشد.

مزوتراپی درمان آثار جراحی و زخم‌ها: در برخی موارد، این روش درمانی می‌تواند در بهبود آثار جراحی و زخم‌های پوستی مؤثر باشد. با تزریق مواد تغذیه‌کننده و ترمیم کننده، می‌توان با تحریک بافت‌های ناحیه‌ی زخم و رشد مجدد بافت در این نواحی به ترمیم و درمان این موارد پرداخت.

مزوتراپی بر اساس نوعی از درمان به انواع مختلفی تقسیم می‌شود که در این جا به برخی از آنها پرداختیم، این روش درمانی مانند هر درمانی به یکسری مراقبت‌ها در قبل و بعد از آن نیاز دارد، حال در ادامه تصمیم داریم شما را با این مراقبت‌ها آشنا کنیم، ممنون از اینکه تا اینجای مقاله با ما بودید، در ادامه نیز همراه ما باشید.

بیشتر بخوانید: ژل یا فیلر لب؛ ۱۷ نکته برای زیبایی لب ها بعد از عمل فیلر

مشورت‌ با پزشک

مراقبت‌های قبل از مزوتراپی

مانند هر کار درمانی، این روش درمانی نیز به مراقبت‌‌هایی نیاز دارد که برخی این مراقبت‌ها را قبل از آن و برخی از آنها را بعد از مزوتراپی باید انجام داد، حال در این جا به برخی از مراقبت‌های قبل از آن می‌پردازیم:

۱- مشورت‌ با پزشک: اصل و اساس انجام یک کار درمانی این است که یک مشورت مطمئن با یک شخص مطمئن صورت گیرد و چه کسی بهتر از یک پزشک می‌تواند در این امر یاری‌گر افراد باشد.

۲- قطع مصرف داروها: برای انجام مزوتراپی حتما و قطعا باید سابقه‌ی مصرف هر گونه دارو را به پزشک خود اطلاع داد زیرا برخی از داروها ممکن است روی این روش درمانی موثر باشند و یا موجب عفونت‌های پوستی گردند.

۳- جلوگیری از آفتاب سوختگی: قبل از انجام مزوتراپی حتما در نظر داشته باشید که پوست آفتاب سوخته می‌تواند حساسیت زیادی در پاسخ به این روش درمانی ایجاد کند، بنابراین قبل از انجام این روش درمانی از آفتاب دهی به پوستتان و یا استفاده از تشعشعات مضر مانند سولاریوم جلوگیری کنید.

۴- محدودیت مصرف الکل: پیش از انجام مزوتراپی نیاز است که مصرف الکل را قطع کنید، شاید بپرسید چرا؟ در پاسخ باید گفت که از آن‌جایی که مصرف الکل سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد می‌تواند موجب عفونت در بدن گردد.

۵- عدم استفاده از مواد آرایشی: قبل از انجام مزوتراپی بهتر است که از مواد آرایشی استفاده نشود به این علت که مواد آرایشی موجب عفونت و یا تداخل با مواد مغذی تزریقی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: کرم ضدآفتاب؛ همه چیز درمورد انتخاب بهترین گزینه

مراقبت‌های بعد از مزوتراپی

حال در این جا به برخی از مراقبت‌های پس از مزوتراپی می‌پردازیم که موجب می‌شود اثرات آن به بهترین نحو تجلی پیدا کند که عبارتند از:

  • نگهداری و مراقبت از ناحیه‌ی تزریق: پس از تزریق اصلا به منطقه‌ی تزریق دست نزنید و آن را لمس نکنید و از تحرکات زیاد و جنب و جوش خودداری کنید، همچنین باید پوست خود را تمیز و خشک نگه دارید.
  • عدم استفاده از مواد آرایشی: بعد از انجام مزوتراپی باید سعی شود تا جای ممکن از مواد آرایشی در ناحیه‌ی تزریق استفاده نشود زیرا این مواد ممکن است موجب تحریک پوست شده و عفونت را به دنبال خود بیاورند.
  • استفاده از یخ: برخی از پزشکان پس از مزوتراپی توصیه می‌کنند که یخ را بر روی ناحیه درمانی قرار دهید، زیرا یخ موجب کاهش تورم، درد و قرمزی ناحیه درمانی می‌شود لازم به ذکر است در مورد نحوه استفاده حتما از پزشک مشورت بگیرید.
  • حفاظت ناحیه درمانی در برابر اشعه‌های خورشیدی: پس از مزوتراپی پوست ناحیه درمانی به شدت حساس شده و اشعه‌های مضر خورشیدی می‌توانند موجب آسیب به آن شوند، بنابراین ناحیه درمانی را باید از گزند این اشعه ها با وسایل حفاظت کنند در برابر آفتاب محافظت کرد.
  • پیگیری با پزشک: برخی از مزوتراپی‌ها نیاز به جلسات دوره‌ای دارند که پزشک متناسب با درمان و نیاز شما برای شما تعیین خواهد کرد بنابراین پیگیری‌ها و راهنمایی‌های او را جدی بگیرید.

هر درمانی از قدیم تا کنون یک سری مزایا و یک سری معایب دارد و مزوتراپی هم از این داستان مستثنی نیست، ما در ادامه به معایب و مزایای این درمان خواهیم پرداخت.

التهاب و تحریک پوست

معایب مزوتراپی

این روش درمانی اساسا به عنوان یک روش درمانی امن شناخته شده و می‌شود ولی گاهی ممکن است با عوارضی همراه باشد که در ادامه به برخی از آنها می‌پردازیم:

۱- التهاب و تحریک پوست: پس از تزریق مواد به پوست ممکن است در ناحیه‌ی تزریق التهاب و حساسیت رخ دهد که البته این عارضه گذرا و موقت است.

۲- خون‌ریزی و کبودی: در برخی موارد حین تزریق، گاهی ممکن است خون‌ریزی محدودی رخ دهد که گاهی منجر به کبودی شود که البته این مورد نیز با گذشتن زمان کوتاهی، خودبه‌خود بهبود می‌یابد.

۳- عفونت: هرگاه که به هردلیلی منفذی در پوست ایجاد شود، ریسک ابتلا به عفونت نیز وجود دارد و مزوتراپی هم از این قاعده مستثنی نیست و این مسئله اهمیت ارجاع به یک شخص مجر و حرفه‌ای را پررنگ‌تر می‌کند.

۴-حساسیت و آلرژی: برخی از افراد ممکن است به مواد تزریقی در مزوتراپی حساسیت و آلرژی داشته باشند و موجب تورم، قرمزی، خارش و التهاب در ناحیه تزریق شود که در صورت بروز این علائم باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کرد.

بهبود نشانه‌های پیری

مزایای مزوتراپی

مزوتراپی روشی درمانی برای انواع مشکلات پوست و مو است و مزایای بسیاری دارد که در این قسمت به شرح برخی از آنها می‌پردازیم:

۱- بهبود نشانه‌های پیری: در این روش با تزریق مواد مغذی و آنتی اکسیدان‌ها به پوست، چروکیدگی و افتادگی پوست کاهش یافته و لطافت و جوانی پوست را افزایش می‌یابد.

۲-ترمیم و بازسازی پوست: تزریق مواد موجود در مزو به پوست، به ترمیم و باسازی پوست کمک شایانی می‌کند و با تقویت بازسازی و تولید کلاژن و الاستین، انعطاف‌پذیری پوست و لطافت آن را افزایش می‌دهد.

۳- کاهش لکه‌های پوستی: مزوتراپی با رساندن مواد دارویی و گوناگون از جمله مواد روشن کننده پوست موجب کاهش لکه‌های پوستی مانند لکه‌های خورشیدی، لکه‌های قهوه‌ای و لکه‌های ناشی از افزایش سن می‌شود.

بیشتر بخوانید: هر چیزی که باید درباره‌ی لک پوستی یا ملاسما در بارداری بدانید و ۵ راه درمان آن

۴-افزایش تغذیه پوست: مزوتراپی با رساندن مواد مغذی به پوست موجب تقویت لایه‌های پوست شده و بهبود سلامت و ظاهر پوست را ه ارمغان می‌آورد.

۵- چربی سوزی: در برخی از انواع مزوتراپی مواد چربی‌سوز به مناطق دارای چربی در بدن تزریق می‌شود تا مطابق خواسته فرد از چربی‌های آن منطقه کاسته شود و به این ترتیب موجب بهبود استایل فرد و زاویه سازی های گوناگون و دلخواه در چهره  فرد می‌شود.

سخن آخر

در این مقاله سعی شد اطلاعات کافی در ارتباط مزوتراپی از جمله تاریخچه آن و ساختار و مواد مورد استفاده در آن در اختیار شما عزیزان و همران گرامی سایت نیتروطب قرار گیرد و می‌‌توان در مجموع گفت مزوتراپی روش درمانی امنی برای بهبود سلامت پوست و مو و سایر اهداف درمانی این نوع از درمان است ولی به شرط ارجاع به افراد متخصص و نه کسانی‌که به بهانه‌ی هزینه‌ی کمتر موجب ضررهای چند برابری به سلامت و زیبایی پوست شما خواهند شد، فراموش نکنید که مزوتراپی یک روش درمانی است و جایگاه ارائه این خدمت درمانی در کلینیک‌های درمانی است.

شما همراهان عزیز سایت نیتروطب می‌توانید در صورت داشتن هرگونه سوال از قسمت پشتیبان سایت با پزشکان و کارشناسان مراقبت‌های پوستی مجموعه نیتروطب در ارتباط باشید.

ممنون که همراه ما هستید. نیتروطب